Het muziektheater: week 51~ Editie: 17 t.e.m. 23 December.

Op 21 December 1970 krijgt Elvis A. Presley een speciale presidentiële onderscheiding van de Amerikaanse President Richard Nixon. Volgens de overheid gaf The King het goede voorbeeld door z’n manier van leven. Begin December had Presley een toevallige ontmoeting met een senator van de staat California, waarmee hij in een gesprek verwikkeld geraakte omtrent de verloedering van Amerika. Elvis besluit vervolgens om een brief te schrijven aan de President:

Geachte Heer President,

Mag ik me voorstellen: ik ben Elvis Presley en bewonder u en heb groot respect voor uw ambt. Ik sprak drie weken geleden in Palm Springs met vice-president (Spiro) Agnew en deelde hem mijn bezorgdheid over het land mee. De drugscultuur, de hippies, de SDS (Students for a Democratic Society), de Zwarte Panterbeweging,… beschouwen me niet als hun vijand of als wat ze ‘het establishment’ noemen. Ik noem het Amerika en ik houd ervan. Meneer, ik kan en zal alles doen waarmee ik het land van dienst kan zijn. Ik heb een grondige kennis van drugsmisbruik en communistische brainwashing technieken ten gevolge van een studie die ik heb gevolgd.

Indien u het niet te druk heeft, zou ik u graag ontmoeten.

Met respectvolle groeten,

Elvis A. Presley

De ontmoeting tussen de President en het Rockidool (die zo een drie weken later volgde) getuide van een onwaarschijnlijk cynisme. Elvis wilde zijn land oprecht helpen in de strijd tegen het communisme, maar President R. Nixon benoemde Presley (in die tijd zwaar verslaafd aan verdovende middelen) tot ere agent van het Amerikaanse Bureau Of Narcotics And Dangerous Drugs. Naïef misschien, maar The King liet zich deze eer niet onthouden en nam de onderscheiding (‘badge’) gedwee aan. Ook al deed hij tijdens de ontmoeting z’n reputatie van wandelende ‘apothekerskast’ alle eer aan, de zanger zou namelijk twee tabletten Mandrax hebben ingenomen.

Zijn echtgenote Priscilla vertelde later dat Elvis de ‘badge’ enkel nodig had om zijn eigen verdovende middelen te kunnen vervoeren, zonder dat hij hierbij gearresteerd werd (dat de FBI en Presley in werkelijkheid onder één hoedje speelde m.a.w.).

~ Belangrijkste muzieknieuws:

-17 December ‘1983: Tina Turner maakt een geslaagde comeback met “Let’s Stay Toghetter” (cover van Al Green).

-18 December ‘1971: “How Do You Do” is een internationale hit voor Mouth & MacNeal.

-19 December ‘1970: Elton John debuteert met “Border Song”.

-20 December ‘2003: Marco Borsato wordt de enige Nederlandse artiest die zes nummer 1 hits heeft gehad (“Afscheid Nemen Bestaat Niet”).

-21 December ‘1985: Harry Chapin scoort een nummer 1 hit met “Cats In The Cradle”.

-22 December ‘2001: Actrice Kate Winslet scoort een hit met “What If”.

-23 December ‘1978: “Paradise By The Dashboard Light van Meat Loaf is de nieuwe nummer 1 in de vaderlandse hitparade.

~ Belangrijkste nieuwsfeiten:

-17 December ‘2011: Kim Jong II, leider van Noord-Korea, sterft.

-18 December ‘1865: Slavernij afgeschaft in Amerika.

-19 December ‘1998: President Clinton uit z’n ambt ontzet.

-20 December ‘1989: De VS valt Panama binnen.

-21 December ‘1988: Pan Am vlucht 103 explodeert boven Schotland.

-22 December ‘1956: Eerste gorilla in gevangenschap geboren.

-23 December ‘1888: Vincent Van Gogh snijdt het onderste deel van z’n linkeroor weg.

(pdg).