Muziekgeschiedenis in een Notendop: 10/04 t.e.m. 16/04.

~ 10 April 1970:

Op 10 April 1970 maakt Paul McCartney formeel bekend dat The Beatles uit elkaar zijn. John Lennon had een jaar daarvoor al aangekondigd dat hij de groep wou verlaten, maar het nieuws werd toen stilgehouden. Na een promotionele fotosessie in September 1969 werden de leden echter niet meer samen gezien. Omdat Paul na het uiteengaan van The Fab 4 optrad als woordvoerder van de band, kreeg hij -onterecht- het verwijt verantwoordelijk te zijn voor de breuk. De beslissing werd echter in alle ‘vriendschap’ genomen, nadat het evenwel een hele periode flink had gerommeld tussen de bandleden. McCartney was wel de eerste Beatle die met een soloplaat op de proppen kwam, in de albumhoes zat een zelf afgenomen interview waarin Paul bevestigde dat het verhaal van The Beatles over was: ‘I didn’t leave the Beatles. The Beatles have left The Beatles, but no one wants to be the one to say the party’s over’.

Na de breuk zou de groep nog zeven keer de hitlijsten halen. De eerste keer al in Juli 1970 met “The Long And Winding Road”. Van de zeven noteringen hadden er twee al eerder in de hitparade gestaan (“Yesterday en “Hey Jude”). Er waren ook twee nieuwe songs bij (“Real Love” en “Free Like A Bird”). De andere hitnoteringen waren “All Toghetter Now” en “Beatles Movie Medley”.

~ 11 April 2006:

Op 11 April 2006 overleed June Pointer op 52jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

De Pointer Sisters scoorden in de jaren zeventig en tachtig hits als “I’m So Excited” en “Fire”. De groep begon als een kwartet. Uiteindelijk gingen drie zussen verder: June, Ruth en Anita. Bonnie Pointer begon een sololoopbaan. Volgens Amerikaanse media was Bonnie in tegenstelling tot haar twee andere zussen niet aanwezig bij het overlijden van June.

~ 11 April 2017:

John Warren Geils Jr., de voorman en gitarist van The J. Geils Band overleed op 11 April 2017. De muzikant is 71 jaar geworden.

Geils maakte furore in de jaren zeventig en tachtig als de voorman van The J. Geils Band, opgericht in 1967. De rockband bracht elf studioalbums uit en had verschillende internationale hits met nummers als “Centerfold”, “Freeze Frame” en “Love Stinks”.

In 1985 ging de band uit elkaar. Na die tijd zouden er nog verschillende reünieoptredens volgen.

~ 12 April 1954:

Op 12 April 1954 wordt “Rock Around The Clock”, het legendarische nummer van Bill Haley, gereleased.

In 1953 introduceerde Haley, door het mixen van Country and Western met R&B, Rock & Roll in de hitlijsten met het nummer “Crazy Man Crazy”. Maar de eerste belangrijke machtsverschuiving in de hitlijsten werd gemarkeerd door zijn energieke opname van een lied, dat oorspronkelijk werd bedacht door de zeer ervaren componisten van de Tin Pan Alley. “Rock Around The Clock” werd in 1954 door Bill Haley and His Comets opgenomen en vervolgens werd het nummer gespeeld tijdens de titelrol van de film The Blackboard Jungle.

Haley, in de jaren zeventig verslaafd aan alcohol, overleed in 1981 aan een hersentumor.

~ 13 April 1965:

Op 13 April 1965 wint “Down Town” van Petula Clark de prijs voor Best Rock & Roll Song tijdens de Grammy Awards.

De naam van Petula Clark is onlosmakelijk verbonden aan die onvergetelijke hit uit 1965. Dat is inderdaad de grootste hit uit de carrière van de Britse zangeres. Maar Petula Clark heeft natuurlijk veel meer hits gescoord. Van al haar plaatjes zijn wereldwijd meer dan 70 miljoen stuks verkocht.

~ 14 April 2015:

Percy Sledge, bekend van de hit “When A Man Loves A Woman”, overleed op 14 April 2015.

De zanger schreef het nummer zelf en het was tevens de eerste single die van hem werd uitgebracht. Het werd in 1966 wereldwijd een hit, met daarbij een nummer 1 notering in de Verenigde Staten. Twintig jaar geleden werd de Soulzanger opgenomen in de Alabama Music Hall of Fame. Sledge is 73 jaar geworden.

~ 15 April 1989:

Op 15 April op 1989 is “Eternal Flame” de tweede nummer 1 hit voor The Bangles.

Na jarenlange speculatie, bevestigde Susanna Hoffs het verhaal op de sofa bij Graham Norton. De zangeres gaf toe dat ze de lead-vocals van “Eternal Flame” destijds naakt inzong. Volgens een ongemakkelijk ogende Hoffs wist de producer haar te overhalen, door te vertellen dat Olivia Newton John het ook ooit deed tijdens de opnames van een album.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be