Muziekgeschiedenis in een Notendop: 10/07 t.e.m. 16/07.

~ 10 Juli 1964:

Op 10 Juli 1964 brengen The Beatles het album “A Hard Day’s Night” op de markt.

Na twee opeenvolgende hitalbums (“Please Please Me” en “With The Beatles”) en een handjevol succesvolle singles, was de Beatle mania -nog voor het verschijnen van de lp “A Hard Day’s Night” en de gelijknamige film- reeds in alle hevigheid all over the world losgebroken. Een fenomeen dat de muziekwereld nadien nooit nog in dergelijke proporties zou meemaken. Bij de gevestigde muzikale orde waren de Beatles daarentegen nog lang niet algemeen geaccepteerd. Men beschouwde de Fab 4 hoogstens als een tienersensatie: waarvan de image en sound al snel weer zou gaan vervelen, om vervolgens plaats te maken voor een volgende hype/rage. Met hun derde studioalbum rekende de Beatles in één keer af met al die vooroordelen.

Vrijwel alle songs werden geschreven door John Lennon, niettegenstaande dat de credits Lennon/McCartney vermelden. “Things We Said Today”, “Can’t Buy Me Love” en “And I Lover Her” waren echter een voorproefje van de songwriters capaciteiten van de tandem L&M. Zelfs grote namen uit de Jazzscene (zoals Ella Fitzgerald en Count Basie) lieten zich lovend uit over de vaak verrassende en originele composities van het duo. En dan waren John en Paul, in 1964, nog niet eens op het hoogtepunt van hun kunnen: in vergelijking met hun latere werk was de experimenteerdrift in de studio nog niet op gang gekomen, de songs waren een mix van vrolijke niemendalletjes (tekstueel heel erg braaf) met Poppy Rockdeuntjes.

~ 11 Juli 2001:

Op 11 Juli 2001 overleed muzikant/kunstschilder Herman Brood. Hij beroofde zich, op 54 jarige leeftijd, van het leven door van het Amsterdamse Hiltonhotel te springen.

Brood was reeds bij leven een Rock & Roll legende. Die faam werd in 1994 definitief vastgelegd in de documentaire Rock & Roll junkie, genoemd naar een nummer van Brood. Hij werd geboren in Zwolle en deed de kunstacademie in Arnhem tot hij midden jaren zestig als pianist terechtkwam bij Cuby & The Blizzards. Eind jaren zeventig vestigde hij zijn naam met hits als “Saturday Night” en “Still Believe”, met zijn band Herman Brood & His Wild Romance. Brood werd beroemd en nam in 1979 de film Cha Cha op met de Duitse zangeres Nina Hagen. In het laatste deel van zijn leven was hij zeer succesvol als schilder. Het werd algemeen als een wonder gezien dat Brood niet eerder aan drank en drugs is bezweken.

~ 12 Juli 1997:

In de week van 12 Juli 1997 wordt het themalied van de serie Friends een hit: “I’ll Be There For You” van The Rembrandts.

Na de première van Friends in 1994 kregen veel lokale radiostations in de Verenigde Staten als verzoek om het themalied van Friends te draaien. Het duurde echter slechts zestig seconden en The Rembrandts wilden het niet uitbrengen als single, want zij schreven het lied niet zelf. Er moest nog een tweede couplet en een bridge geschreven worden. The Rembrandts wilden het aanvankelijk in hun eigen stijl, maar het productieteam van Friends was daarop tegen.

“I’ll Be There for You”, dat bij ons dus uiteindelijk pas in 1997 een hit werd, kan vandaag de dag waarschijnlijk het bekendste themalied van een serie aller tijden genoemd worden.

~ 13 Juli 2009:

Op 13 Juli 2009 zou Michael Jackson’s comeback-tour This Is It starten.

Vanf 13 Juli 2009 tot 6 Maart 2010 zou Jackson vijftig optredens geven in de O2 Arena in Londen. De vijftig concerten hebben echter nooit plaatsgevonden, omdat The King Of Pop drie weken voor de start van de reeks overleed aan een hartstilstand.

Op 12 Oktober 2009 werd ter ere van zijn concertreeks een nummer uitgebracht. Ook dit lied draagt de titel “This Is It”. Jackson schreef het in 1983 met Paul Anka. De artiest Safire bracht het nummer eerder uit onder de titel “I Never Heard”.

~ 13 Juli 1985:

Op 13 Juli 1985 vindt het grootste benefietconcert uit de geschiedenis plaats. Live Aid was een zestien uur durend (internationaal) liefdadigheidsfestival, dat de aandacht wilde vestigen op de armoede en hongersnood in Ethiopië. De organisatie was in handen van Bob Geldof (frontman van Boomtown Rats) en Midge Ure (bekend van o.a. Visage en Ultravox). Het evenement, dat in verscheidene landen rechstreeks werd uitgezonden, omvatte twee gelijktijdige shows in Groot-Brittannië (Wembley Stadion te Londen) en in de Verenigde Staten (JFK Stadium te Philadelphia). Live Aid werd om diverse redenen een memorabel concert: er was de comeback van The Who, de legendarische optredens van U2 en Queen (die in slechts een kwartiertje een diepe indruk maakte), Phil Collins die per concorde over en weer vloog tussen Londen en Philadelphia, alle artiesten die “Do They Know It’s Christmas” zongen op een snikhete avond.

De totale opbrengst van Live Aid werd in 2001 geschat op ongeveer 245,4 dollar. Naar aanleiding van z’n inspanningen voor het goede doel werd Bob Geldof tot ridder geslagen, sindsdien gaat hij door het leven als Sir Bob. In 2005 werd (dit keer onder de naam Live 8) wederom een aantal optredens georganiseerd. Dit keer ten behoeve van geheel Afrika.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be