Muziekgeschiedenis in een Notendop: 1/05 t.e.m. 7/05.

~ 2 Mei 1998:

Op 2 Mei 1998 staat Shania Twain voor het eerst in de hitparade, met de ballad “You’re Still The One”.

Ondanks haar Popsucces komt het album “Come On Over” in de Verenigde Staten ook gewoon in een Countryversie uit. Twain trouwt in dezelfde periode met haar schrijfpartner en producer Mutt Lange, bekend van onder meer AC/DC. Ze zijn inmiddels gescheiden.

~ 3 Mei 1986:

Op 3 Mei 1986 daverde België op zijn grondvesten. Sandra Kim won toen met het vrolijke liedje “J’aime La Vie” het Eurovisie Songfestival. Het was in meer dan één opzicht een historische overwinning. Kim was niet alleen de jongste winnaar ooit, ze bezorgde ons land tevens voor de allereerste (en voorlopig ook enige) keer de overwinning van de prestigieuze liedjeswedstrijd.

Van de 20 deelnemende landen won België met maar liefst 176 punten: 15% van het totale aantal en 77% van de maximale score. Met 140 punten werd Zwitserland tweede, gevolgd door Luxemburg op de derde plaats met 117 punten.

De triomf maakte van de piepjonge Sandra Kim in een mum van tijd een ster. “J’aime La Vie” werd een gigantische hit. In België werden er meer dan 350.000 exemplaren van verkocht, en wereldwijd in totaal 1.400.000.

~ 3 Mei 1987:

La vie m’est insupportable, pardonnez-moi: De tekst van het afscheidsbriefje dat Dalida op 3 Mei 1987 achterliet, na haar gelukte zelfmoord. Maar waarom was het leven dan voor haar, als icoon, zo ondragelijk geworden? Was het tol van haar roem? Haar moeizame relaties? Haar gezondheid? Of was het verlies aan schoonheid door het klimmen van de jaren cruciaal?

Een eenduidig antwoord zal altijd verborgen blijven, maar de kans is groot dat een combinatie van al het bovenstaande het draagvlak onder haar leven heeft doen verdwijnen. Want zeg nu zelf: welke vrouw (of man) maakt mee dat vier minnaars/partners zichzelf van het leven beroven? Zelfdoding lijkt dan meer als een gangbaar plan als het leven tegenzit.

Het mysterie is niet opgelost, maar de vrouw die ooit tot vrouw van het jaar werd uitgeroepen, heeft nog miljoenen fans. Een getormenteerd leven levert geen succes, noch roem – maar wellicht is het omgekeerde wel waar.

~ 4 Mei 1956:

Op 4 Mei 1956 breekt Gene Vincent alle records in de Verenigde Staten met de hit “Be-Bop-A-Lula”.

Eind jaren vijftig was Gene Vincent erg populair en zijn invloed op de Rockmuziek is nog steeds te merken, Nummers als “Bluejean Bop” en “Race With The Devil” worden nog steeds gedraaid op de radio. In de jaren zestig ging het bergafwaarts met Vincents carrière. In 1960 raakte hij ernstig gewond bij een auto-ongeluk toen hij op tournee was in Groot-Brittannië. Bij datzelfde ongeluk stierf Eddie Cochran. Nadien probeerde hij zijn carrière nog te hervatten met Country- en Folkmuziek, maar zonder succes.
Gene Vincent stierf in 1971 aan een maagzweer.

~ 5 Mei 1979:

Op 5 Mei 1979 scoren Peaches and Herb een wereldwijde nummer 1 hit met “Reunited”.

Het duo Peaches & Herb kent in totaal zes verschillende Peaches. Dit keer met Linda Greene als Peaches scoort het duo in 1978 een wereldhit met deze single van het album “2Hot”: 3x platina in de VS, platina in Canada en goud in Engeland. Herb verdient vervolgens genoeg aan royalty’s om nooit meer te hoeven werken. Toch blijft hij gewoon aan het werk als beveiliger.

~ 6 Mei 2015:

Errol Brown, de zanger van Hot Chocolate, overleed op 6 Mei 2015. Hij werd 71 jaar

De Britse Soulband vergaarde in de jaren zeventig populariteit met hits als “You Sexy Thing” en “Everyone’s a Winner”.

Brown kampte al enkele tijd met leverkanker en is overleden in zijn eigen woning op de Bahama’s.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be