Muziekgeschiedenis in een Notendop: 11/09 t.e.m. 17/09.

~ 11 September 1993:

In de week van 11 September 1993 komt Madonna nieuw binnen in de hitparade met -wat uiteindelijk haar minst grote hit zou worden- “Rain”.

De muzikale bijdrage aan de film A League Of Their Own (met Madonna en Tom Hanks in de hoofdrollen) staat haaks op het ondeugende “Erotica”. Het is Madonna’s minst succesvolle album. Haar fotoboek Sex daarentegen is een ongekend succes.

~ 11 September 1987:

Op 11 September 1987 overleed Peter Tosh, hij werd slechts 42 jaar.

In de begeleidingsband van Bob Marley, The Wailers, zat ook Winston Hubert McIntosh, die vanwege praktische redenen de artiestennaam Peter Tosh aannam. Na een zwaar auto-ongeval brak hij zijn schedel waarna hij heel wat moeilijker werd, wat leidde tot zijn vertrek bij The Wailers. Zijn solocarrière verliep echter voorspoedig, maar hij was als notoir rebel een doorn in het oog van de politie. Op de leeftijd van 42 kreeg hij nog een Grammy als beste Reggae muzikant, maar niet veel later stond een bende in zijn huis in Jamaica met het doel geld los te krijgen. Hij beweerde geen te hebben, waarna de mannen bij hem bleven. Ondertussen kwamen er meer en meer vrienden toe om de zanger te feliciteren voor zijn terugkeer naar Jamaica. De overvallers raakten gefrustreerd en schoten twee kogels door het hoofd van Tosh. De leider van de bende bleek een ‘vriend’ van de zanger en kreeg de doodstraf, die omgezet werd naar levenslang.

~ 12 September 1997:

Op 12 September 1997 overleed Stig Anderson. De Zweed begon zijn carriëre als succevol componist (en vertaler) van Popliedjes. In 1963 richtte hij, samen met Bengt Bernhag, Polar Music op. Het platenlabel kreeg al snel de naam ‘The Business’. In de beginperiode van Polar nam Stig Benny Andersson en Björn Ulvaeus aan als huiscomponisten. De twee laatsten vormden met hun verloofden de groep Benny & Björn, Agnetha & Frida. Later werd de naam door Stig omgedoopt tot ABBA. Het viertal werd zo groot dat Stig zich enkel nog kon bezighouden met het management van de groep.

Op 12 september 1997 overleed Stig Anderson op 66jarige leeftijd aan een hartaanval. In de jaren voor zijn dood was het nog tot financiële conflicten gekomen met Agnetha en Benny van ABBA, die in de rechtszaal werden uitgevochten.

~ 12 September 2003:

Op 12 September 2003 overleed Johnny Cash. The Man in Black was één van de invloedrijkste muzikanten in het Countrygenre, maar (op latere leeftijd) ook daarbuiten. Cash bleef tot op hoge leeftijd experimenteren met muziek en werkte, in z’n laatste levensjaren, o.a. samen met Nine Inch Nils en verschillende Hiphopformaties.

Johnny Cash had het imago van een outlaw, hij was de eerste artiest die optrad in gevangenissen en daar vervolgens ook platen van uitbracht. Er werd in die periode schande van gesproken, het optreden in Folsom Prison werd echter een soort handtekening voor Cash.

The Man in Black overleed ten gevolge van diabetes (en verdriet om zijn eerder dat jaar overleden echtgenote June Carter Cash). Hij werd 71 jaar. Johnny Cash werd geëerd met een Tribute-concert, waar diverse bekende artiesten vertolkingen van z’n grootste hits ten gehore brachten.

~ 13 September 1996:

Op 13 September 1996 overleed 2Pac Shakur. Zes dagen eerder werd hij in Las Vegas neergeschoten. De rapper werd slechts 25 jaar.

2Pac begon op z’n vijftiende met rappen, onder de alias MC New York. Het album “Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.” was zijn eerste grote succes. In 1994 raakte de rapper al eens zwaar gewond bij een gewapende overval. Hij overleefde toen vijf kogels, waarvan twee in het hoofd. Voor zijn dood nam 2Pac nog een videoclip op, waarin hij eveneens werd neergeschoten. Hij rapte tevens ook onder de naam Makavelli, een strateeg die zijn eigen dood in scene zette om de vijand te misleiden.

2Pac Shakur wordt door velen beschouwd als de grootste/beste rapper aller tijden. Hij heeft overigens ook nog steeds het record van best verkopende Rap-artiest, met zo’n 75 miljoen verkochte platen, op z’n naam staan.

~ 14 September 1985:

Op 14 September 1985 was “Into The Groove” de eerste nummer 1 hit voor Madonna.

Datzelfde jaar speelt Madonna de rol van Susan in de film Desperately Seeking Susan. Voor deze film neemt ze het nummer “Into The Groove” op. De single wordt als extra track toegevoegd aan het eerder uitgebrachte album “Like A Virgin”.

~ 14 September 1990

Op 14 September 1990 overleed de befaamde singer-songwriter Wim De Craene. Niettegenstaande een veel te korte carriere, liet hij een schat aan teksten en muziek na.

Op z’n 18de trok De Craene naar Amsterdam, om dichterbij zijn mentor Ramses Shaffy te kunnen wonen. Beide werden goed bevriend, in 1975 noemde Wim z’n pasgeboren zoontje Ramses. Het grote debuut kwam er in 1973 met een titelloze debuutplaat, het succes liet op zich wachten tot de release van “Alles Is Nog Bij Het Oude” (twee jaar later). De singles “Tim” en “Mensen Van 18” worden hits. Ook het pareltje “Rozane” uit het album “Brussel”, dat hij schreef voor z’n ex-vriendin Chris Thys, weet het grote publiek te waarderen. Vanaf 1978 is z’n populariteit langzaam tanende. Wim De Craene probeerde later steeds meer onder het stigma Kleinkunst uit te komen en begon te experimenteren met andere muziekstijlen, zoals Pop, Rock, Klassiek en -zelfs- Disco.

In 1983 werd hij derde tijdens de preselecties van het Songfestival met “Kristien”, vier jaar later scoort Wim een radiohit met “Breek Uit Jezelf”. In 1990 overleed de zanger. Naar verluidt pleegde hij zelfmoord door een overdosis pillen te slikken (antidepressiva). Algemeen wordt aangenomen dat hij dit deed uit liefdesverdriet vanwege een verbroken relatie…

~ 15 September 1975:

Op 15 September 1975 brengt Pink Floyd het album “Wish You Were Here” uit.

De titeltrack verwijst naar Syd Barret, die in 1968 Pink Floyd gedesillusioneerd had verlaten. De overige bandleden waren de irrationele handelswijze van hun frontman beu geraakt, na een rampzalige tour door de VS. Vervolgens weigerden ze hem mee te nemen naar een show in Southampton University. Er werden nadien pogingen ondernomen om Barret aan boord te houden als gastmuzikant en liedjesschrijver (naar voorbeeld van Brian Wilson bij The Beach Boys), maar tevergeefs. In Maart 1968 werd Syd definitief uit de groep gezet. Sindsdien leefde hij als een labiele/teruggetrokken kunstenaar, lijdend aan allerlei psychische problemen. Zeven jaar na z’n gedwongen vertrek had Barret zijn stempel gedrukt op de muziek van Pink Floyd, maar op een heel andere manier dan hij zelf denkelijk had gewild.

“Wish You Were Here” was een duidelijke verwijzing naar hun ex-collega, die ook al de hoofdpersoon was in “Shine On You Crazy Diamond”. De song werd geschreven door Roger Waters en gaat niet alleen over Syd, maar ook over z’n gevoel ten opzichte van de band op dat moment. Hij heeft het vermoeden dat de andere groepsleden er tijdens het opnameproces niet werkelijk bij zijn en dat er een soort vervreemding aan de gang is. Wie goed luistert kan aan het einde van het liedje vioolklanken horen. Die zijn afkomstig van de violist Stephane Grappelly die op het hetzelfde moment in een andere studio bezig is. Het begin van het nummer begint dan weer met het zoeken naar een radiozender, waarbij onder andere een stukje van de Vierde Symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski te horen is.

~ 15 September 1984:

In de week van 15 September 1984 maken The Everly Brothers een geslaagde comeback met “On The Wings Of A Nightingale”.

Een top 3 hit in ons land. Het nummer wordt geschreven door Paul McCartney, Dave Edmunds (bekend van o.a. “I Hear You Knockin” en “Girls Talk”) staat in voor de productie.

~ 16 September 1978:

Op 16 September 1978 verschijnt “Summer Night City” van ABBA op single, een ode aan het eigen Stockholm.

“Summer Night City” is ABBA’s tweede single die niet op een album is terug te vinden. Oorspronkelijk zou het de eerste release worden van de elpee “Voulez-Vous”. De B-kant van de single is een medley van de nummers “Pick a Bale of Cotton”, “On Top of Old Smokey” en “Midnight Special”. Alle drie traditionele Amerikaanse liedjes en de enige uitgebrachte ABBA nummers die de leden niet zelf hebben geschreven.

~ 16 September 1977:

Op 16 September 1977 overlijdt Marc ‘Feld’ Bolan, de frontman van T.Rex, na een auto-ongeluk langs Queen’s Ride in Barnes (een buitenwijk van Londen). Bolan, die overigens zelf nooit had leren autorijden, was passagier in de Mini die door z’n vriendin Gloria Jones bestuurd werd. Ze verloor de controle over het stuur en botste tegen een boom: Marc was op slag dood, Gloria overleefde het tragische ongeval. Pas op de dag van de crematie (Dinsdag 20 September 1977) werd Jones in het ziekenhuis ingelicht over z’n dood. Grote sterren als David Bowie, Eric Clapton, Rod Stewart, Paul Davis en Tony Visconti woonde de afscheidsdienst bij. De zwaar aangeslagen fans hadden als ultiem eerbetoon een immense witte zwaan gemaakt van chrysanten: naar de titel van Marc Bolan’s debuutsingle “Ride A White Swan”.

T.Rex stond voor Tyrannosaurus Rex, de band (aanvankelijk een hippie achtig folkduo) werd in 1967 opgericht door Bolan en Steve ‘Perregrine’ Took. In 1970 werd de groepsnaam ingekort. Als T.Rex werd #MarcBolan plotseling een Glamrocker. Dankzij hits als “20th Century Boy”, “Get It On” en “Hot Love” werd hij een gevierd tieneridool in Groot-Brittannië.

~ 17 September 1969:

Op 17 September 1969 verschijnt een opvallend artikel in Times Delphic van de Amerikaanse Drake University.Volgens dat artikel zou Paul McCartney reeds drie jaar dood zijn.

Op een aantal lp’s van The Beatles zouden er (volgens de mythe) verschillende aanwijzingen staan die verwijzen naar het zogenaamde P.I.D. (Paul Is Dead) incident. Zo staat op de nummerplaat van de witte Volkswagen Kever (op de hoes van “Abbey Road”) het kenteken LMW 281F. De believers beweerde dat de letters LMW stonden voor Linda McCartney Widow en dat 281F een verwijzing was naar Paul’s leeftijd. Op de achterkant van de hoes stond dan weer een misplaatste 3, dat was dan weer een zogezegde indicatie naar het aantal Beatles dat nog overbleef.

Paul McCartney reageerde laconiek op het hele verhaal: ‘Dus ik ben blijkbaar overleden? Waarom hebben ze me dat dan niet eerder verteld?’

(persbericht). | ? www.hitjock-muzieksite.be

Geef een reactie