Muziekgeschiedenis in een Notendop: 12/06 t.e.m. 18/06.

~ 13 Juni 2005:

Op 13 Juni 2005 wordt Michael Jackson vrijgesproken van beschuldiging tot kindermisbruik.

Jackson heeft in een periode van 15 jaar bijna 27 miljoen euro betaald aan jonge jongens die hij heeft misbruikt. Dat zou blijken uit geheime documenten van de FBI.

Minstens 24 jongens zouden geld van Jackson hebben gekregen om te zwijgen over seksueel misbruik op landgoed Neverland.

Het FBI-materiaal is tot stand gekomen op basis van verslagen van privédetectives, afgeluisterde telefoongesprekken en geluidsbanden waarop gesprekken van de King of Pop zijn vastgelegd.

~ 13 Juni 1975:

Op 13 Juni 1975 scoort Linda Ronstadt haar eerste nummer 1 hit in de Verenigde Staten met “I Can’t Help It (If I’m Still In Love With You)”.

Halverwege de jaren zestig toert Linda Rondstadt, als lid van het trio The Stone Poneys, langs de zalen van het West-Amerikaanse Folkcircuit. Maar al in 1968 besluit ze dat ze liever solo verder gaat.

Haar eerste twee albums waren nog op de Folk- en Country-leest geschoeid. Maar haar derde lp, “Linda Ronstadt” getiteld, laat een ander geluid horen: wat softer en laid back dan het standaard Folk en Country-repertoire.

~ 14 Juni 1995:

Op 14 Juni 1995 overleed Rory Gallagher aan complicaties na een levertransplantatie. De Ierse Rockgitarist werd slechts 47 jaar.

De in Cork geboren Rock ’n Roll-, Country- en Bluesgitarist presenteerde zichzelf graag als een ‘anti-ster’. Hij kreeg succes met zijn groep Taste, die hij al in 1966 in de legendarische Star-Club in Hamburg voorstelde. Aan het einde van de jaren ’60 concurreerde Taste met de groep Cream.

~ 15 Juni 1996:

Op 15 Juni 1996 overleed Ella Fitzgerald op 78jarige leeftijd. Haar naam wordt in één adem genoemd met Billie Holliday en Sarah Vaughan: de Grote Drie van de Jazz-vocalisten.

In 1942 begon Ella Fitzgerald haar solocarrière. Als grootste invloed heeft ze altijd de blanke en klassiek geschoolde Connie Boswell genoemd, die met de Boswell Sisters ook als voorbeeld fungeerde voor de Andrew Sisters. Het samengaan van de blanke en zwarte muziekculturen – van strijkers en blazers – waarmee Boswell zo’n succes had, werd voor Fitzgerald bepalend.

~ 15 Juni 1965:

Op 15 Juni 1965 neemt Bob Dylan de klassieker “Like A Rolling Stone” op.

Geen verwijzing naar The Rolling Stones, de titel is ontleend aan de uitdrukking ‘a rolling stone gathers no moss’ (‘een rollende steen vergaart geen mos’). Het nummer was een poging, van Bob Dylan, om te ontsnappen aan de ‘gijzeling’ van vasthoudende Folkfans. Bob, als ongewilde held van een hele generatie, bewerkstelligde hiermee z’n einde als protestzanger. Het maatschappelijke engagement in Dylan’s werk was al een tijdje weg aan het ebben, de singer-songwriter koos steeds meer de richting van het betere luisterlied (o.a. levensverhalen en liefdesliedjes). “Like A Rolling Stone” bv ging over een verhaal dat Dylan had gelezen over een vrouw, die zich na het terugtrekken uit de high-society, verloor in de eenzaamheid. Hij werd voor de tekst geïnspireerd door “Lost Highway” van Countryzanger Hank Williams.
Het was de enige track op het album “Highway 61 Revisited” die werd geproduceerd door Tom Wilson, die instond voor de volledige productie van Dylan’s tweede album “The Freewheelin’ Bob Dylan”.

“Like A Rolling Stone”, dat Dylan schreef op vier vellen papier, wordt door muziekkenners van over heel de wereld beschouwd als de meest invloedrijke Rocksong. Hij gebruikte op dit nummer voor het eerst een elektrische gitaar en verlegde ook de grenzen van de Popmuziek, omdat het liedje meer dan zes minuten lang was. Dylan noemt “Like A Rolling Stone” zelf: ‘the best Rocksong i ever wrote’.

~ 16 Juni 1991:

Op 16 Juni 1991 overleed de Britse zangeres Vicky Brown.

Vicky was een succesvolle soloartieste maar ze zong ook met de New London Chorale van Tom Parker. Haar eerste album verscheen in 1977 met de titel “From The Inside”.

Vicky is tevens de moeder van zangeres Sam Brown die in ons land een hit had met “Stop”. Ze overleed aan de gevolgen van kanker.

~ 17 Juni 1978:

De Grease-rage kende in de Zomer van 1978 zijn absolute hoogtepunt. De film, gebaseerd op de gelijknamige musical uit de jaren vijftig, zorgde mondiaal voor uitverkochte bioscoopzalen en bombardeerde de hoofdrolspelers John Travolta en Olivia Newton John tot echte (wereld)sterren. Het verhaal van de ultieme Rock & Roll musical is van alle tijden. Eind jaren vijftig wordt het muurbloempje Sandy (student op een doorsnee Amerikaanse High School) verliefd op de stoere Danny. De liefde blijkt wederzijds te zijn, de leider van de jongensclub kan zijn verliefdheid echter niet openbaar laten blijken zonder gezichtsverlies op te lopen. Totdat Sandy verandert in een femme fatale en hij keurig in jasje-dasje verschijnt.

Op 17 Juni 1978 debuteerde het gelijknamige soundtrackalbum in de hitlijsten. Om het publiek alvast warm te maken voor de prent, werd de Lp voor de première uitgebracht. De soundtrack leverde in totaal zes hits op: “You’re The One That I Want” en “Summer Nights” van John Travolta en Olivia Newton John. Individueel scoorde de hoofdpersonages met de singles “Sandy” en “Greased Lightnin” (John) en “Hopelessly Devoted To You” (Olivia). Bovendien was er ook nog “Grease” van Frankie Valli, een song die werd geschreven door Barry Gibb van The Bee Gees. Het liedje is ook terug te vinden op het Bee Gees album “One Night Only”.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be