Muziekgeschiedenis in een Notendop: 13/02 t.e.m. 19/02.

~ 13 Februari 2002:

Op 13 Februari 2002 overleed Country-zanger, songwriter en gitarist Waylon Jennings. Hij vocht al jaren tegen aandoeningen als gevolg van diabetes.

Jenings maakte zestig albums en had zestien nummer 1 country-hits. Met zijn vriend Willie Nelson zong hij duetten als “Mammas Don’t Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys”, “Luckenbach” en “Good Hearted Woman”. Zijn zwarte cowboyhoed, en dito baard en snor bepaalden, samen met zijn eigenzinnige ‘outlaw’-muziek, zijn imago. Hij was naar eigen zeggen 21 jaar aan de drugs en gebruikte voor 1.500 dollar per dag cocaine.

In 1959 kwam bijna een eind aan Jennings carrière door het tragische ongeluk dat het leven kostte aan Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper. Zij stortten neer in een klein vliegtuigje. Jennings had zijn plaats afgestaan aan The Big Bopper, die ziek was en niet met de bus wilde reizen.

In de jaren tachtig vormde hij met Willie Nelson, Johnny Cash en Kris Kristofferson het kwartet de Highwaymen, dat albums opnam en tournees maakte.
Jennings weigerde vaak de uitreiking van muziekprijzen bij te wonen omdat hij vond dat artiesten niet tegen elkaar zouden moeten strijden. Desondanks won hij twee Grammy awards en vier prijzen van de Country Music Association. In 2001 werd hij opgenomen in de Country Music Hall of Fame.

~ 15 Februari 1965:

Op 15 Februari 1965 overlijdt Nat ‘King’ Cole. De Amerikaanse Jazzlegende werd slechts 45 jaar.

Cole rookte drie pakjes mentholsigaretten per dag. Volgens de zanger droegen de sigaretten ertoe bij dat zijn stemgeluid voldoende laag bleef. Om die reden rookte hij voor iedere plaatopname drie sigaretten na elkaar. Begin 1964 merkte Cole dat hij gewicht verloor, een half jaar later werd bij hem longkanger geconstateerd. De verschillende behandelingen, waaronder kobalttherapie, sloegen niet aan. Uiteindelijk liet Nat ‘King’ Cole het leven op 15 Februari 1965.
In 1985 werd hij postuum bijgezet in de Alabama Music Hall OF Fame.

~ 15 Februari 2016:

Op 15 Januari 2016 overleed de Canadese zangeres Vanity. Bij de burgerlijke stand bekend als Denise Katrina Matthews en ook soms bestempeld als Denise Matthews-Smith of D.D. Winters, was ze de leadzangeres van het meisjestrio Vanity 6 dat in de jaren tachtig opereerde, onder het goedkeurend en beschermend oog van Prince. Het seksueel prikkelende groepje scoorde in het bijzonder met het nummer “Nasty Girl”.

Vanity nam ook solo-platen op en acteerde (bijvoorbeeld in de kung-fu klassieker ‘The Last Dragon’).

De laatste jaren vocht de zangeres tegen nierfalen, ze overleed uiteindelijk op 57jarige leeftijd.

~ 16 Februari 2015:

Op 16 Februari 2015, vandaag alweer twee jaar geleden, overleed Lesley Gore op 68jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. De in Brooklyn geboren Gore was nog een tienermeisje toen ze werd ontdekt door Quincy Jones. “It’s My Party” was de eerste hit voor Jones als producer. Het nummer werd in 1981 opnieuw een hit in de coverversie van Dave Stewart & Barbara Gaskin.

Later legde Gore, die tijdens haar gloriedagen haar studies Engelse literatuur afmaakte, zich toe op het schrijven van muziek voor films. Voor “Out Here on My Own”, uit de film ‘Fame’, kreeg ze een Oscarnominatie.

~ 17 Februari 1966:

Op 17 Februari 1966 gaan in California de opnamen van de single “Good Vibrations” van start. Niet zomaar een liedje, maar een meesterwerk op vinyl. De cijfers spreken dan ook voor zich.
Het album “Pet Sounds” (1966) wordt alom geprezen als een kunststuk, initieel was het een poging van Brian Wilson om het werk van de Beatles (en meer bepaald de Lp “Rubber Soul”) te evenaren. Zwaar ontgoocheld over de -in zijn ogen- tegenvallende verkoopcijfers, besloot hij om naar buiten te komen met nog een betere plaat. Die kreeg als werktitel het cynische “Smile” mee. Het zou echter jaren (decennia zelfs) duren vooraleer Wilson z’n hef d’oeuvre volledig afgewerkt kreeg. De enige song die in 1966 de opnamestudio verliet was het briljante “Good Vibrations”. De opper Beach Boy werkte in totaal zes maanden aan het nummer, zeventien opnamesessies (in vier verschillende studio’s) leverde zeventig uur aan tape op. Het prijskaartje bedroeg uiteindelijk een slordige 75.000 dollar.

De tekst werd geschreven door Wilson en Mike Love, maar de basis ervan werd gelegd door Tony Asher. Die was door Brian ingehuurd om tekstmateriaal te schrijven voor het Pet Sounds project. De Amerikaan wou het liedje “Good Vibes” noemen (‘good vibes, i get good vibes’), Wilson vond echter dat het “Good Vibrations” moest zijn. Het werd in 1966 genomineerd voor een Grammy, in 1994 werd deze klassieker toegevoegd aan de Grammy Hall Of Fame.

~ 17 Februari 2017:

De Britse zanger Peter Skellern overleed op 17 Februari 2017.

Skellern werd vooral bekend dankzij zijn hit “You’re a Lady” uit 1972. Ook op latere leeftijd trad de zanger nog regelmatig op.

Het dichtst bij een nummer dat in de herinnering is blijven hangen, kwam hij in 1978 met “Love Is The Sweetest Thing”. Sinds Oktober 2016 zong Skellern, die twee jaar eerder gediagnosticeerd werd met een hersentumor, als Anglicaans priester de lof van God.

~ 19 Februari 2011:

Op 19 Februari 2011 overleed de Franse Chansonnier Charles Trenet. Hij werd 87 jaar.
De zanger stierf aan de gevolgen van een tweede hersenbloeding in het ziekenhuis van Créteil.

In de jaren dertig zorgde Trenet voor een aardverschuiving in het Franse lied en kreeg de bijnaam ‘fou chantant’ (zingende gek). De liedjesschrijver en zanger trad in November 1999 nog op en nam datzelfde nog een nieuwe cd op.
Trenet schreef en componeerde – zonder een noot te kunnen lezen – al zijn liedjes zelf. De bekendste zijn onder meer “Je Chante”, “La Mer”, “Boum” en “Douce France”.

~ 19 Februari 1877:

Op 19 Februari 1877, vandaag precies 139 jaar geleden, legde Thomas Edison de basis voor het vastleggen van geluid, voorlopig echter op cylinders. Edison dacht vooral aan een dicteerapparaat. Toen Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon, in 1880 de Phonograph technisch verbeterd had, bood hij Edison aan om het apparaat te gaan gebruiken voor muziek. Edison moest hier niets van hebben. Bell stichtte samen met Chichester Bell en Charles Sumner Tainter een onderneming om het apparaat voor de amusementsindustrie te gaan exploiteren. Het apparaat heette bij hen de Graphophon.

De eerste cylinders hadden een speelduur van 2 minuten. Edison verbeterde dit type later onder de naam Amberol, deze had een speelduur van 4 minuten.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be