Muziekgeschiedenis in een Notendop: 13/03 t.e.m. 19/03.

~ 14 Maart 1958:

Op 14 Maart 1958 reikt de Recording Industry Association Of Awards een eerste Gouden plaat uit, die is voor Perry Como en “Catch A Falling Star”.

Samen met tijdsgenoten als Frank Sinatra, Bing Crosby en Dean Martin behoort hij tot de grootste crooners uit de muziekgeschiedenis. Bovendien heeft Como een brug geslagen tussen de Big Band muziek van de jaren veertig en de easy listening muziek van de jaren zeventig.
Perry Como, Mister C, bracht in totaal meer dan honderd hitsingles uit.

~ 15 Maart 2014:

Cees Veerman, zanger en gitarist van The Cats, overleed op 15 Maart 2014.

The Cats hadden in de jaren zestig en zeventig hits als “Sure He’s a Cat”, “Lea”, “Why” en “One Way Wind”. De band was een vroege, en belangrijke vertolker van de ‘palingsound’, de muziekstroming uit Volendam.

Veerman was vooral in de begintijd van The Cats de leadzanger, maar hij schreef ook veel nummers. Hij woonde de laatste jaren van zijn leven in Indonesië.

~ 15 Maart 2011:

Hiphopartiest Nate Dogg overleed op 15 Maart 2011. Hij werd slechts 41 jaar.
De rapper kampte al enige jaren met gezondheidsproblemen. In 2007 en 2008 werd hij getroffen door een beroerte.

Nate Dogg, wiens echte naam Nathaniel D. Hale was, is vooral bekend van zijn samenwerkingen met Dr. Dre, Snoop Dogg en Warren G, waaronder “The Next Episode” uit 2000 en “Regulate” uit 1994. Hij bracht drie soloalbums uit.

~ 16 Maart 1970:

Tammi Terrell overleed op 16 Maart 1970, op 24jarige leeftijd in een ziekenhuis in Philadelphia. Haar dood was mede aanleiding voor de daaropvolgende stijlverandering bij Marvin Gaye, die zich een tijdje uit de belangstelling terugtrok en in 1971 met het introspectieve “What’s Going On” nieuwe paden insloeg.

De zangeres werd geboren als Thomasina Montgomery op 29 April 1945 in Philadelphia. Ze boekte haar grootste successen aan de zijde van Marvin Gaye tussen 1967 en 1969.

Ze kreeg reeds in 1961 een eerste platencontract bij het kleine platenlabel Scepter Records waarvoor ze onder de naam Tammy Montgomery opnam. Ze werd opgemerkt door James Brown op wiens eigen label ze ook een single mocht opnemen en in wiens revue ze een jaar optrad. In 1965 werd ze door de baas van het Motown-label, Berry Gordy Jr., gecontracteerd.

Als solozangeres had ze aanvankelijk twee bescheiden hitjes in de Verenigde Staten met “I Can’t Believe You Love Me” en “Come On And See Me” . Het grote succes kwam er toen ze in 1967 duetten ging zingen met Motowns topzanger Marvin Gaye. Samen hadden ze een reeks hits met songs als “Ain’t No Mountain High Enough”, “Your Precious Love”, “Ain’t Nothing Like The Real Thing”, en “You’re All I Need To Get By”.

Maar in 1967 stortte Tammi Terrell in tijdens een optreden met Marvin Gaye. In het ziekenhuis werd bij haar een kwaadaardige hersentumor geconstateerd. Haar gezondheidstoestand verslechterde van dan af snel, en volgens Marvin Gaye moest Valerie Simpson zelf enkele van haar partijen inzingen voor hun laatste duettenalbum “Easy”.

~ 17 Maart 1997:

Op 17 Maart 1997 overleed de Amerikaanse zanger Jermaine Stewart.

Stewart brak, in onze kontrijen, door met het door Narada Michael Walden geschreven en geproduceerde nummer “We Don’t Have To Take Our Clothes Off”. Ook de opvolger “Jody”, over de ex-Shalamar-zangeres Jody Watley, werd een hitje.
Stewart, die openlijk homoseksueel was, overleed aan de gevolgen van leverkanker (verergerd door aids).

~ 18 Maart 2001:

Op 18 Maart 2001 overleed John Phillips (in de jaren zestig voorman van de Mamas & Papas) aan kanker.

Phillips was mede-organisator van het popfestival van Monterey in 1967. Behalve voor The Mamas and The Papas, waar hij “I Saw Her Again Last Night” en “Creeque Alley” voor schreef, schreef Phillips ook voor andere groepen en artiesten, zoals de Grateful Dead en Scott McKenzie, die zijn “San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair )” in Monterey voor het eerst voor een groot publiek ten gehore bracht.

Phillips kreeg in 1992 een levertransplantatie nadat jarenlang alcohol- en druggebruik hun tol hadden geëist.

~ 18 Maart 2017:

De Amerikaanse muzikant Chuck Berry overleed op 18 Maart 2017. Hij werd 90 jaar.

Berry is één van de grondleggers van de moderne Rockmuziek. Hij ontving een Grammy Lifetime Achievement award in 1984 en is volgens het muziekblad Rolling Stone één van de beste songschrijvers uit de Popmuziek.

De Rock-‘n-Roll- legende is bekend van nummers als “Maybellene”, “Roll Over Beethoven” and “Johnny B. Goode”.

~ 19 Maart 1957:

Op 19 Maart 1957 maakt Elvis Presley van Graceland zijn eigendom. Het huis met een enorm landgoed eromheen, was een typisch zuiderlijk landhuis, gebouwd in de 18e eeuw, toen de slavernij nog een feit was. Elvis had een wispelturig karakter en dat kwam o.a. tot uiting in het interieur. Meerdere malen tijdens zijn leven heeft Elvis Graceland een totale metamorfose gegeven.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be