Muziekgeschiedenis in een Notendop: 13/11 t.e.m. 19/11.

~ 14 November 1952:

Op 14 November 1952 wordt de eerste Britse hitparade gepubliceerd, een Top 12.

In het begin was het niet meer dan een aardigheidje, een stapje in de ‘oorlog’ tegen NME’s veel oudere en populairdere rivaal Melody Maker. De hitlijst, in het begin dus een Top 12, was bedacht door medewerker Percy Dickins, die het maakte door 20 grote platenwinkels te bellen en hun verkoopgegevens samen te voegen. Dickins bleef persoonlijk toezicht houden op de samenstelling van de hitlijst tot in de jaren zestig. De Top 12 werd snel één van de populairste onderdelen van het blad.

~ 14 November 1990:

Op 14 November 1990 breekt één van de grootste schandalen uit de Popgeschiedenis los, als producer Frank Farian van Milli Vanilli toegeeft dat het duo geen enkele noot zelf heeft gezongen op hun hits. Rob Pilatus en Fab Morvan werden door het platenlabel (Sony) enkel gebruikt als de gezichten van de groep. Het management deed hen weliswaar geloven dat de andere zangers die bij de opnamen betrokken waren, uitsluitend als backing vocal(s) zouden dienen. Rob en Fab kwamen er al snel achter dat dit verhaal niet met de waarheid strookte, maar waren contractueel aan handen en voeten gebonden. De werkelijke zangers van hits als “Girl I’m Gonna Miss You” en “Blame It On The Rain” waren een stel anonieme sessiemuzikanten: Charles Shaw, Johnny Davis en Brad Howell. Producer Farian vond hen evenwel niet te ‘marketeren’. Milli Vanilli werd (op die manier) berucht als de enige groep die hun Grammy Award terug moest inleveren. De enige die zich er niet over opwond was Frank Farian, die hetzelfde trucje in de jaren zeventig al eens toepaste met Boney M (herinner u de playbackende Bobby Farrell). ‘Zulke dingen gebeuren toch al jaren in de muziek , ik kan niet begrijpen waar jullie zich zo druk om maken’ was zijn repbliek.

Met Pilatus en Morvan kwam het achteraf niet meer goed. Rob stierf in 1998 na een overdosis drugs. Fab is nog altijd actief in de muziekwereld, maar speelt nog steeds geen rol van betekenis.

~ 15 November 2003:

In de week van 15 November 2003 staat Madonna na 45 solohits in de hitparade met een duet, “Me Against The Music” dat ze met Britney Spears heeft opgenomen.

De single wordt begin September gepresenteerd bij de opening van het Amerikaanse Football seizoen. Het is de eerste release van het vierde Britney Spears-album “Get In The Zone” dat een maand later in de winkels ligt. Behalve Madonna doen o.a. ook P. Diddy en Moby mee op het album.

~ 16 November 1996:

In de week van 16 November 1996 hebben The Braids een hit met een cover van “Bohemian Rhapsody”.

De song werd doorheen de jaren verschillende keren gecoverd. Alleen de versie van The Braids was succesvol in de hitparade. Er bestaat overigens ook een Muppetversie van “Bohemian Rhapsody”, waarin Muppets het hele nummer op een luidruchtige en drukke manier zingen.

~ 17 November 1990:

Op 17 November 1990 komen de leden van Milli Vanilli op de proppen met het nummer “Keep On Running”, door alle commotie wordt het geen hit.

Producer Frank Farian had een paar dagen eerder toegegeven dat het duo geen enkele noot zelf had gezongen op hun hits. Rob Pilatus en Fab Morvan werden door het platenlabel (Sony) enkel gebruikt als de gezichten van de groep.

~ 17 November 2003:

Op 17 November 2003 overleed Arthur Conley.

Hij was bevriend met Sam Cooke en vooral met Otis Redding. Hij hielp beide met muziek te maken en bracht drie succesvolle albums uit. In 1967 scoorde de zanger z’n grootste hit met “Sweet Soul Music”. De laatste jaren van z’n leven woonde hij in Nederland en maakte geen muziek meer. Conley overleed aan de gevolgen van kanker.

~ 17 November 1966:

Jeffrey Scott Buckley werd geboren in Los Angeles op 17 November 1966 als zoon van singer-songwriter Tim Buckley. Ook zijn moeder had een muzikale achtergrond, waardoor de muziek er bij Buckley met de paplepel ingegoten werd.

In 1994 bracht Jeff Buckley twee albums uit, waarvan “Grace” het meest bekend werd.
De opnames voor een nieuw album liepen voorspoedig, maar omdat Buckley nog niet geheel tevreden was laste hij een pauze in. Een dag voordat de opnames weer zouden beginnen, 29 Mei 1997, nam Buckley een duik in de Wolf River Marina in Memphis.
Na een tijdje was Buckley verdwenen, waarschijnlijk verdronken door een sterke onderstroom. Een week later werd zijn lichaam gevonden en de autopsie wist een einde te maken aan de geruchten over zelfmoord.

~ 18 November 1993:

Op 18 November 1993 neemt Nirvana een Unplugged-concert op voor MTV.

Tijdens het optreden kregen de drie leden van Nirvana hulp van de gebroeders Kirkwood (The Meat Puppets) en Pat Smear, de gitarist die live vaak als versterkende gitarist mee optrad. Er wordt ook cello gespeeld, door Lori Goldston, en op “Jesus doesn’t Want Me For a Sunbeam” speelt bassist Novoselic accordeon.
Het is na “Nevermind” het meest succesvolle album van de band, met wereldwijd zeven miljoen verkochte exemplaren.

~ 18 November 2017:

Gitarist -en oprichter van AC/DC- Malcolm Young overleed op 18 November 2017. Hij werd 64 jaar oud.
De hardrockband werd in 1973 opgericht door de broers Malcolm en Angus Young, beiden gitaristen. Laatstgenoemde gaf de band een herkenbaar gezicht door tot op de dag van vandaag op te treden in een schooluniform, compleet met korte broek.
AC/DC brak eind jaren zeventig door met hits als “Whole Lotta Rosie” en “Highway to Hell” en groeide uit tot één van de grootste hardrockbands ter wereld.

~ 19 November 2015:

Op 19 November 2015 overleed de Nederlandse protestzanger Armand. Hij werd 67.

De Brabantse zanger is vooral bekend van het nummer “Ben Ik Te Min”. Het liedje werd door de gevestigde orde als controversieel gezien, waardoor Armand beschouwd werd als een protestzanger.

Na het verschijnen van “Ben Ik Te Min” is de carrière van Armand in sneltreinvaart gegaan. Hij bracht in de periode van 1971 tot 1981 zes albums uit.

(pdg).

Geef een reactie