Muziekgeschiedenis in een Notendop: 14/08 t.e.m. 20/08.

~ 14 Augustus 1985:

Op 14 Augustus 1985 verweft Michael Jackson de rechten op de Beatles songs.
Hij kocht de collectie voor bijna 50 miljoen dollar. Tien jaar later bracht hij de helft onder bij Sony. De familie van de zanger besloot, na zijn overlijden, om ook de andere helft aan de maatschappij over te dragen.

De platenmaatschappij had maar liefst 750 miljoen dollar over voor de rechten van duizenden nummers…

~ 15 Augustus 1969:

Three days of peace and music: dat was de slogan van het Woodstock Music and Art Fair festival, dat in het weekend van 15, 16 en 17 Augustus 1969 plaatsvond op een wei van melkveehouder Max Yasgur in Bethel (New York). Achteraf kon daar ook nog rain, mud and chaos aan worden toegevoegd. Hoewel de organisatie aanvankelijk zo’n 200.000 mensen had verwacht, lag het uiteindelijke bezoekersaantal bijna dubbel zo hoog. Ondanks het gebruik van alcohol en drugs waren er betrekkelijk weinig meldingen van geweld en misdaad, Woodstock verliep in een vreedzame en gemoedelijke sfeer. Het festival werd geopend door Ritchie Havens en drie dagen later afgesloten door Jimi Hendrix. Dat was pas op Maandag 18 Augustus om 9u, omdat het programma nogal uitgelopen was. Bijna alle grote namen uit die tijd waren erbij: Joan Baez, Janis Joplin, Melanie, CCR, Santana en Joe Cocker. Quasi alle optredens werden vastgelegd voor de film Woodstock, die in het voorjaar van 1970 in première ging. Door het onvoorziene grote aantal festivalgangers (waarvan de meeste geen entreegeld betaalde) was Woodstock in eerste instantie niet winstgevend voor de organisatoren, dankzij de inkomsten van de platenverkoop en de film/documentaire (geregisseerd door M. Wadleigh) werd het dat alsnog.

Woodstock was het grootste festival uit de Popgeschiedenis en betekende ook meteen het einde van de hippiegeneratie van de jaren zestig.

~ 16 Augustus 1977:

16 Augustus is eerst en vooral de dag waarop Elvis Presley in 1977 overleed. The King Of Rock & Roll werd slechts 42 jaar.

De laatste dag in het leven van Elvis Presley was eigenlijk tot dan toe redelijk normaal verlopen. De avond tevoren was de zanger nog vrij laat naar de tandarts geweest omdat hij last had van tandpijn. Slapen was daarna een probleem en daarom was Presley in de vroege ochtend gaan squashen met een vriend. Daarna kon hij nog niet slapen, klaagde hij over tandpijn en nam hij een paar pijnstillers.
Om negen uur ’s ochtends trok hij zich terug in zijn badkamer, nadat hij zijn vriendin Ginger Alden Goeiemorgend had gezegd. Die antwoorde dat hij niet in slaap moest vallen in de badkamer en Presley antwoordde: ‘Ok, i’ wont’. Dat zouden zijn laatste woorden zijn. Ginger Alden viel zelf wel in slaap en werd even na tweëen in de middag wakker. Ze klopte op de deur van de badkamer, kreeg geen reactie, opende de deur en zag Presley levenloos op de vloer liggen. Ze riep om hulp, er werden ambulances gebeld maar om half 4 konden de doktoren van het Baptist Hospital niet anders vaststellen dat Elvis Aaron Presley was overleden aan een hartaanval. Waarschijnlijk veroorzaakt door een overdosis drugs en pijnstillers.

Toen het nieuws bekend werd was Amerika in shock. President Jimmy Carter verwoordde dat als volgt: ‘Elvis Presley’s death deprives our country of a part of itsel. He was unique and ireplacealbe. His music and personality changed the face of American popular culture’. En daar valt na al die jaren nog steeds weinig aan toe te voegen.

~ 17 Augustus 1974:

In de week van 17 Augustus 1974 staat “Rock Your Baby” van George McCrae wereldwijd op nummer 1.

Wegens gebrek aan succes hangt McCrae in de jaren zeventig zijn microfoon aan de wilgen en wordt full time manager van zijn vrouw Gwen (“Keep the Fire Burning”). Producers Harry Casey en Richard Finn zijn op een bepaalde dag bezig met de opnamen van het nummer “Rock Your Baby”. Maar de stem van Casey is niet hoog genoeg. George suggereert daarop dat zijn vrouw Gwen misschien wel geschikt is om het nummer in te zingen, maar hij kan haar net op dat moment niet te pakken krijgen. Om de tijd te doden zingt hij zelf een demootje in van de song. Casey is er kapot van, en besluit de versie van George McCrae op single uit te brengen.

~ 18 Augustus 2012:

Op 18 Augustus 2012 overleed de Amerikaanse zanger Scott McKenzie. Hij werd 73 jaar. McKenzie leed sinds 2010 aan het Syndroom van Guillain-Barré, dat gepaard gaan met verlammingen en verlies van reflexen.

Met de echte naam Philip Wallach Blondheid, groeide op in North Carolina. Jeugdvriend John Phillips schreef voor hem de hit “San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)”. Later trad hij op zijn verzoek ook toe tot de band The Mamas and The Papas.

~ 19 Augustus 1978:

Op 19 Augustus 1978 maken Dire Straits hun debuut in de Belgische hitlijsten met “Sultans Of Swing”.

“Sultans Of Swing” was de eerste single van Dire Straits. De groep werd in 1977 opgericht door de broers Mark en David Knopfler, beiden hadden een grote liefde voor gitaarmuziek. De bandnaam (letterlijke vertaling: ‘in het nauw zitten’) werd verzonnen door een vriend van bassist J. Illsley en verwijst naar de financiële moeilijkheden van de beginjaren. Nadat de formatie 120 pond bij elkaar had geschraapt, werd besloten om een demotape van vijf nummers op te nemen. De tape -die werd opgenomen in de Pathway Studio’s- bevatte o.a. “Sultans Of Swing”. Dj Charlie Gillet kreeg de opname in handen en vond de muziek zo goed dat hij de song draaide in z’n show Honky Tonkin op BBC Radio Londen. Twee maanden later kreeg de band een platencontract bij Phonogram Records en werd Eddie Bicknell hun manager.

“Sultans Of Swing” vertelt het verhaal van een kleine club en zijn vaste bezoekers, waar Dire Straits avond na avond optrad. Tijdens één van die concerten werden Knopfler en co voorafgegaan door een ‘middelmatige’ band, die hun ongelukkige optreden afsloten met de woorden (zonder duidelijke ironie overigens): ‘Goodnight, we are the sultans of swing’. Knopfler werd voor zijn songs wel vaker geïnspireerd door het observeren van gewone mensen, al werd dat uiteraard iets moeilijker om te doen toen hij wereldberoemd was. Mark Knopfler speelde overigens op een rode Stratocaster uit 1962, maar met andere gitaarelementen erin. De versterker die hij gebruikte was de Roland Jazz Chorus JC-120, gek genoeg niet met een buizenversterker maar een simpele transistorversterker.

~ 20 Augustus 1980:

Op 20 Augustus 1980 overleed de Franse chansonnier Joe Dassin.

Vanaf zijn debuut als zanger in 1965 lag met het succes zijn stijl vast: vlotte, goed in het gehoor liggende melodietjes en niet te moeilijke, maar zelden goedkope teksten. Het liedje ‘Aux Champs-Elysees’, waarmee Joe Dassin in ons land bekendheid kreeg is er een uitstekend voorbeeld van. Zijn critici hebben het vaak betreurd, dat Joe Dassin, die een academische opleiding tot etnoloog achter zijn rug had, nooit van zijn succesformule afweek. Maar de zanger zelf zag hiertoe geen aanleiding. Met grote zorgvuldigheid koos hij de Amerikaanse liedjes uit, die hij door het puikje van de Franse tekstdichters van een eigen tekst liet voorzien.

Het publiek reageerde er enthousiast op en Joe Dassin bereikte er miljoenen luisteraars mee. Keer op keer wist hij de hoogste regionen van de hitparade te bereiken. In het begin van zijn carrière heeft hij zich even gewaagd aan protestliedjes, maar al snel keerde hij deze de rug toe. Op 21 augustus 1980 overleed Joe Dassin tijdens een vakantie op Tahiti aan een hartaanval.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be