Muziekgeschiedenis in een Notendop: 15/05 t.e.m. 21/05.

~ 15 Mei 2003:

June Carter Cash, telg uit een pioniersfamilie in de countrymuziek en echtgenote van Johnny Cash, overleed op 15 Mei 2003 aan complicaties na een hartoperatie. Ze is 73 jaar geworden.

De veelzijdige June Carter Cash was muzikante, liedjesschrijfster, actrice en schrijfster. Jarenlang nam ze platen op en gaf ze concerten met Johnny. Enkele van hun Amerikaanse hits waren “Jackson” en “If I Were a Carpenter”, waarmee ze in 1967 en 1970 een Grammy-onderscheiding wonnen. Ze namen samen ook versies van “It Ain’t Me Babe” en “If I Had a Hammer” op. Het lied “Ring of Fire”, waarmee Johnny Cash in 1963 een hit scoorde, was mede door haar geschreven en gaat over hoe ze verliefd op hem werd.

~ 16 Mei 2009:

Op 16 Mei 2009 wint Alexander Rybak voor Noorwegen het Eurovisie Songfestival met “Fairytale”.

Het nummer is geënt op Russische en Noorse folklore en geïnspireerd door de liefde. Rybak won met 397 punten, een record, nog nooit had iemand zo veel punten bemachtigd in de finale van het Songfestival. De Finse band Lordi, die wonnen in 2006, waren de eerder de recordhouders met 292 punten.

~ 17 Mei 2012:

Op 17 Mei 2012 overleed Donna Summer aan de gevolgen van kanker. Ze werd 63 jaar.

Summer won met haar eigen geluid, dat een mengeling was van verschillende genres, vijf Grammy’s. In 2008 verscheen haar laatste album, “Crayons”. Datzelfde jaar trad ze ook op in de talentenjacht American Idol.

Donna Summer wordt op 31 December 1948 geboren als LaDonna Adrian Gaines in Boston, Massachussetts. Als jong meisje begint ze te zingen in de lokale kerk, alvorens ze in 1971 haar debuutsingle “Sally Go Round The Roses” uitbrengt. Het liedje (origineel van The Jaynetts) verschijnt onder de naam Donna Gaines.

~ 17 Mei 2010:

Op 17 Mei 2010 overleed Bobbejaan Schoepen. De Vlaamse artiest, die ook oprichter was van het amusementspark Bobbejaanland in Lichtaart, werd 85 jaar.

Schoepen was een pionier in de Belgische muziekgeschiedenis. In 1948 was hij de eerste zanger die internationaal doorbrak. Hij was ook de eerste die gebruik maakte van modern materiaal, een eigen toerbus en een systeem van artiestensponsoring. Vanaf de jaren veertig en vijftig introduceerde hij ook de eerste Europese countryproducties in de Lage Landen, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Vanaf de jaren zeventig legde hij zich louter toe op zijn pretpark Bobbejaanland, dat in 1961 ontstond, waardoor het belang van zijn muzikale carrière op de achtergrond kwam.

~ 18 Mei 1980:

Op 18 Mei 1980 stapte Ian Curtis uit het leven. Samen met, de door hem opgerichte groep Joy Division, stond hij garant voor misschien wel één van de kortste en meest opmerkelijke muzikale carrières uit de Britse muziekgeschiedenis.

Ian Curtis leed aan epilepsie, hierdoor werd bij de optredens van de band de belichting steeds gedimd. Opmerkelijk was vooral zijn eigen excentrieke dansstijl, die veel fans deed twijfelen of hij nu een aanval kreeg of aan het dansen was.

De uiteindelijke beslissing om een groep te beginnen en van muziek zijn leven te maken haalde Ian Curtis bij de Sex Pistols. Toen hij in 1976 naar een concert van hen ging kijken was hij helemaal ondersteboven van de sfeer. De dood van Ian Curtis betekende meteen ook het einde van Joy Division. De overige bandleden gingen nog datzelfde jaar verder onder de naam New Order.

~ 18 Mei 2017:

Chris Cornell, de frontman van Soundgarden, overleed op 18 Mei 2017. Hij stapte uit het leven op 52jarige leeftijd.

Cornell richtte in 1984 de band Soundgarden op, samen met gitarist Kim Thayil en bassist Hiro Yamamoto. De band kreeg een Grammy voor “Superunknown” uit 1994. Op dit album staat ook hun bekendste nummer “Black Hole Sun”.

De band ging in 1997 uit elkaar, maar kwam dertien jaar later weer samen. In 2012 verscheen “King Animal”, het laatste album van de band.

Tussen 2001 en 2007 vormde Cornell samen met leden van Rage Against the Machine de succesvolle band Audioslave. De band bracht drie albums uit en ontving drie Grammy-nominaties.

~ 19 Mei 1965:

Op 19 Mei ‘1965 schrijft Pete Townshend, op zijn 20ste verjaardag, de klassieker “My Generation”.

Zanger Roger Daltrey zingt stotterend op aanraden van de manager. Zo zou hij lijken op een ‘speedy’ koorknaap. Hij zingt de beroemde zin ‘I hope I die before I get old’. In 1965 zei Daltrey dat hij zich van kant zou maken als hij op zijn dertigste nog zou leven. Hij is nu ruim dertig jaar verder en zingt het nog steeds.

~ 20 Mei 2012:

Op 20 Mei 2012 overleed Robin Gibb.

Robin probeerde het drie keer solo, met gering succes. In 1969 haalde hij met “Saved By The Bell” een tweede plaats in de UK Singles Charts. In 1983 werd “Juliet”, uit album “How Old Are You”, een nummer 1 hit in de Europese hitlijsten. In 2002 begon Robin aan een nieuw soloalbum, “Magnet” verscheen in de periode dat Maurice overleed. Twee jaar later behaalde hij een top 5 notering met “My Lover’s Prayer”, een oud Bee Gees nummer dat hij als duet met Alistair Griffinhad had opgenomen. Gibb was jurylid in de televisietalentenjacht Fame Academy en had veel bewondering voor Griffin, die uiteindelijk tweede werd. Samen namen ze het nummer op als Griffins eerste single. In 2009 behaalde Gibb een verrassende Britse nummer 1 hit doordat hij credit kreeg op de Comic Relief-single “Islands In The Stream” van Vanessa Jenkins en Bryan West, met Sir Tom Jones. Robin overleed op 20 Mei 2012 aan de gevolgen van leverkanker.

~ 20 Mei 2013:

Toetsenist Ray Manzarek van The Doors overleed op 20 Mei 2013 aan galwegkanker. Hij werd 74 jaar.

Manzarek formeerde The Doors in 1965 na een ontmoeting met Jim Morrison in Venice Beach, die de zanger en tekstschrijver van de band zou worden.

Het toetsenspel van Manzarek gaf The Doors zijn karakteristieke geluid, zoals te horen in befaamde rocknummers als “Break On Through To The Other Side”, “Light My Fire”, “L.A. Woman” en met “name in Riders On The Storm”. Jim Morrison overleed in 1971, kort na het uitbrengen van het album “L.A. Woman”.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be