Muziekgeschiedenis in een Notendop: 16/01 t.e.m. 22/01.

17 Januari 1966:

Op 17 Januari 1966 introduceert NBC Television The Monkees.

De groep bestond uit een van te voren vastgesteld concept, bij elkaar gezochte acteurs annex muzikanten. The Monkees zelf hadden absoluut geen muzikale inbreng op de eerste platen, ze mochten enkel de reeds gemaakte liedjes inzingen. Uiteindelijk liett Monkee Mark Nesmith uitlekken dat de Monkees niet zelf op de platen speelden en dwong daarmee meer muzikale controle af. Dat bracht echter geen schokkende koerswijzigingen met zich mee, The Monkees klonken nog precies hetzelfde. De laatste Monkees TV show wordt in 1968 uitgezonden.

18 Januari 2016:

Glenn Frey, een van de oprichters van de band Eagles, overleed op 18 Januari 2016. Hij stierf op 67-jarige leeftijd.

Gitarist Frey was samen met drummer Don Henley verantwoordelijk voor de grootste hits van de Eagles. Samen schreven ze nummers als Hotel California en Life in the Fast Lane. De single waarmee de Eagles doorbraken, Take It Easy, is gezongen door Frey.

Frey overleed in New York. Hij was al langere tijd ziek. De gitarist overleed uiteindelijk aan de gevolgen van reuma, dikkedarmontsteking en longontsteking.

19 Januari 2006:

Op 19 Januari 2006 overleed Soulzanger Wilson Pickett. Hij werd slechts 64 jaar.

Pickett, geboren in Alabama, sloot zich begin jaren zestig aan bij The Falcons, die met Eddie Floyd ook al een andere Soulvedette in de rangen hadden. Solo haalde hij de hitparade met o.a. In The Midnight Hour, Mustang Sally, Funky Broadway, en Land Of 1.000 Dances.

In zijn latere jaren vocht Pickett tegen drugsverslaving en raakte hij verwikkeld in allerlei rechtszaken. In 1994 moest hij de gevangenis in wegens mishandeling. Pickett had zes kinderen.

19 Januari 1998:

Op 19 Januari 1998 overleed Carl Perkins.

‘Well it’s one for the money, Two for the show, Three to get ready, Now go cat go’. Alle songschrijvers moeten een steek van jaloezie hebben gevoeld toen ze die regels hoorden. Een simpel aftelversje waarna de hele vierkwartsmaat van de Rock ‘n’ Roll kon losbarsten. De combinatie van verzaking van al het materiële en verheerlijking van het uiterlijk die hij bezong, weerspiegelde feilloos waar de jeugd van Amerika behoefte aan had. Blue Suede Shoes werd een grote hit. Voor Perkins, die van de eerste royalties een strijkijzer voor z’n vrouw en een Fleetwood Cadillac voor zichzelf kocht. Maar vooral voor Elvis Presley, die ongewild profiteerde van het auto-ongeluk dat Perkins niet lang na de release van de single buiten gevecht stelden.

20 Januari 2012:

Op 20 Januari 2012 overleed Soullegende Etta James. Een longontsteking werd haar, op 73-jarige leeftijd, fataal.

Etta James, die op haar 14de werd ontdekt door John Otis, is vooral bekend van de liedjes The Wallflower, At Last en I Just Want To Make Love To You (dat in een Coca Cola-reclame werd gebruikt).

De zangeres won in haar lange loopbaan zes Grammy Awards. Ze is opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

21 Januari 1984:

Op 21 Januari 1984 overleed de Soul- en Rhythm and Blueszanger Jackie Wilson.

Wilsons solocarrière startte in 1957 met Reet Petite. De single werd zo’n groot succes dat het songschrijver Berry Gordy in staat stelde het label Motown op te richten, dat de zanger overigens nooit onder contract heeft gehad. Latere nummers van Wilson waren Lonely Teardrops en I’ll Be Satisfied.

In 1975 kreeg Wilson een hartaanval op het podium tijdens het zingen van Lonely Teardrops. Hij raakte in coma en ontwaakte niet meer. Na ruim acht jaar in coma overleed hij in 1984.

21 Januari 1957:

Op 21 Januari 1957 introduceren talentscouts van Arthur Godfrey Patsy Cline.

Haar carriëre werd gelanceerd met het nummer Walking After Midnight. Op 5 Maart 1963 overlijdt Patsy Cline op 30jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk. Postuum verschijnen de hitsingles Faded love en Sweet Dreams.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be