Muziekgeschiedenis in een Notendop: 16/10 t.e.m. 22/10.

~ 17 Oktober 1981:

In de week van 17 Oktober 1981 haakt de Britse zangeres Olivia Newton John in op de ontluikende fitnessrage met “Physical”.

Met dit nummer stapt ze af van de Countrymuziek en laat iedereen schrikken met een gewaagde videoclip. In sommige landen wordt de single geweigerd op radio en tv. Wereldwijd verkoopt Newton John twee miljoen stuks van “Physical”.

~ 18 Oktober 1968:

Op 18 Oktober 1968 worden John Lennon en Yoko Ono gearresteerd wegens drugsbezit.

Lennon was, volgens iedereen die hem kende, een gouden persoonlijkheid met zwarte randjes. Hij bedoelde het initieel allemaal heel goed, maar hij kon ook agressief en verschrikkelijk onredelijk zijn. De innerlijke pijn – bestaande uit trauma’s, levenspijn, jaloezie, haat, frustraties en oerwoede – werd hem soms te machtig en dan draaide hij door. John had dan ook een bijzonder leven, zowel privé als muzikaal. Hij stond onder grote druk en werd in zijn Beatles-tijd geleefd.

~ 18 Oktober 2008:

Op 18 Oktober 2008 overleed de Amerikaanse Soulzangeres Dee Dee Warwick. Ze werd slechts 63 jaar.

Warwick, die familie was van Whitney Houston, scoorde in de jaren zestig en zeventig hits als “Foolish Fool”, “She Didn’t Know” en “I’m Gonnna Make You Love Me”. Ze werd tweemaal genomineerd voor een Grammy Award en was achtergrondzangeres van sterren als Aretha Franklin en Wilson Pickett voor ze aan haar solocarrière begon.

~ 19 Oktober 1985:

In de week van 19 Oktober 1985 wordt dankzij de videoclip “Take On Me” -na drie releases- uiteindelijk toch een hit.

Bij het horen van de bandnaam A-Ha denkt menig muziekliefhebber meteen aan de videoclip van “Take On Me”. Hierin wordt een meisje de animatiewereld binnengetrokken door een zingende Martin. Van de eerste release worden slechts driehonderd exemplaren verkocht, de tweede release doet het al niet veel beter.

~ 20 Oktober 1977:

Op 20 Oktober 1977 komen twee leden van de band Lynyrd Skynyrd om het leven, als het vliegtuig waarin ze zitten neerstort.

Ronnie Van Zant, gitarist Steven Gaines, zangeres Cassie Gaines en manager Dean Kilpatrick overleefden het ongeluk niet. De overige leden van Lynyrd Skynyrd pakten later de draad weer op, maar zo goed als in “Sweet Home Alabama” werd het nooit meer.

~ 21 Oktober 2000:

Op 21 Oktober 2000 staat U2 voor het eerst op nummer 1 in Nederland, met de hitsingle “Beautiful Day”.

De tekst van “Beautiful Day” was geïnspireerd op een uitspraak van John Smith, ooit dominee bij de Hell’s Angels. Hij vertelde o.a. dat pijn een bewijs is dat je leeft, dat het ons herinnert aan het feit dat het leven niet rechtvaardig is. Bono ging met die gedachten aan de slag: hij schreef het nummer vanuit het standpunt van een man die alles verloren heeft, maar die toch nog voldoening weet te halen uit de dingen die hij wel nog heeft. “Beautiful Day” (oorspronkelijk heette het “Always”) ontstond in een kleine studio in Hannover en klonk bij aanvang niet al te geweldig. Producer Brian Eno kwam met het idee op de proppen om de elektronische strijkers aan de intro toe te voegen. Het bleek een gouden combinatie met de contrasterende elementen.

~ 21 Oktober 2003:

Op 21 Oktober 2003 stierf de Amerikaanse singer-songwriter Elliot Smith. Hij leed na de eeuwwisseling steeds meer aan depressies en had problemen met alcoholisme en drugs.

Smith werd in zijn huis in Los Angeles aangetroffen door zijn vriendin met twee steekwonden in zijn borstkas. Een uur later overleed hij aan deze verwoningen in het ziekenhuis. Hoewel de politie nooit met zekerheid heeft kunnen bevestigen hoe Smith is overleden wordt over het algemeen aangenomen dat hij zelfmoord pleegde. Op het afscheidsbriefje dat naast hem werd gevonden stond het volgende: ‘I’m so sorry – love Elliot, God forgive me’. Elliott Smith werd 34 jaar.

~ 22 Oktober 1994:

In de week van 22 Oktober 1994 bestaat -voor het eerst in de geschiedenis- de top 3 van de Nederlandse Top 40 louter uit Nederlandstalige platen.

01.(01) Marco Borsato > Dromen Zijn Bedrog (10w)
02.(02) Paul De Leeuw > Voorbij (4w)
03.(04) Dikke Lul Band > Dikke Lul (6w)

(pdg).

Geef een reactie