Muziekgeschiedenis in een Notendop: 17/04 t.e.m. 23/04.

~ 17 April 1998:

Linda Eastman, de vrouw van Paul McCartney, overleed op 17 April 1998. De fotografe en muzikante werd slechts 56 jaar.

Paul richtte na het uiteenvallen van de Beatles the Wings op. Linda speelde ook mee in de band.
Als groot voorvechter van de dierenrechten liet Linda Paul kennismaken met vegetarische gerechten. Ze schreef een aantal kookboeken en had zelfs haar eigen productlijn met vegetarische maaltijden. Na haar overlijden riep Paul McCartney hun fans op om geld te doneren aan de wereldwijde kankerfondsen.

~ 18 April 1981:

Op 18 April 1981 wint Bucks Fizz het Eurovisie Songfestival met “Making Your Mind Up”. De vierkoppige band viel op vanwege hun wapperende blonde lokken.

Na het festival wist de band een verdienstelijke staat van dienst op te bouwen. “Making Your Mind Up” haalde in negen landen de top van de hitparade. “Another Night” won in 1982 een prijs op de Yamaha Song Contest in Tokyo. Bucks Fizz heeft de laatste 25 jaar flink wat wissels van de wacht gehad in de samenstelling.

~ 20 April 1985:

Op 20 April 1985 stijgt “We Are The World” van USA For Africa naar de nummer 1 positie.

Deze eenmalige muzikale samenwerking was de Amerikaanse variant op Band Aid’s “Do They Know It’s Christmas Time?”. Harry Belafonte (bekend van zijn hit “Banana Boat Song” en z’n werk als Unicef-ambassadeur) was de initiatiefnemer, Lionel Richie en Michael Jackson schreven de song. De Amerikanen begonnen aan het project, nadat ze hadden gezien wat Bob Geldof met een single had bereikt.

“We Are The World” werd wereldwijd meer dan 20 miljoen keer verkocht. De single werd bekroond met drie Grammy Awards, een American Music Award en een People’s Choice Award. De single en alle merchandise eromheen brachten ruim 50 miljoen euro in het laatje.

In 2010 werd “We Are The World” opnieuw uitgebracht voor de aardbeving in Haiti, dit keer zowel in het Engels als in het Spaans (“Somos El Mundo”). Op de nieuwe versie zijn o.a. Justin Bieber en Janet Jackson te horen, ook broer Michael (mede-auteur) zong zijn stukken mee. Vanwege z’n dood evenwel met de opnames uit 1985.

~ 20 April 2000:

Op 20 April 2000 overleed Robert Mosuse op 30jarige leeftijd. Robert had een hersentumor en leed daardoor aan epilepsie.

Samen met zijn broers Ronny en Jean-Paul zong hij in het groepje The B-Tunes, waarmee ze in 1988 de finale haalden van Humo’s Rock Rally. Daarna gingen Robert en Ronny in zee met Bart Peeters in de nieuwe groep The Radio’s. Hun grootste hits waren “Teardrops” en uiteraard “She Goes Nana”.

De uitvaartplechtigheid van Robert Mosuse vond plaats in de kathedraal van Antwerpen. Bart Peeters nam afscheid met de woorden: ‘Hij kon de sterren van de hemel zingen en sinds Donderdagavond kent hij ze persoonlijk.’

~ 21 April 2003:

Op 21 April 2003 overleed de legendarische Jazz- en Blueszangeres Nina Simone. Ze werd 70 jaar.

Nina Simone werd in 1933 als Eunice Waymon geboren in Tyron in de Amerikaanse staat Noord-Carolina. Ze werd vooral bekend door haar interpretatie van het nummer “My Baby Just Cares For Me” en haar versie van Screamin’ Jay Hawkins’ song “I Put A Spell On You”. Haar laatste grote hit was “Ain’t Got No/I Got Life”.

~ 21 April 2016:

Op 21 April 2016 overleed Prince. Hij werd slechts 57 jaar.

Hoe gedenk je een muzikaal icoon, een muzikaal revolutionair? Hoe gedenk je één van de grootste vernieuwers die de Popmuziek de jongste vijftig jaar heeft voortgebracht? Een genie die tot dezelfde categorie als David Bowie, Bob Dylan en Bruce Springsteen mag worden gerekend.
Het leven van de prins in een notendop…

Prince: het was al een bijzondere voornaam die zangeres Mattie Shaw en Jazzpianist John L. Nelson in 1958 hadden uitgezocht voor hun eerste zoon. Daarmee wilde de trotste ouders meteen twee dingen verkondigen:
-het kind was de kroon op hun liefde (omdat de naam was afgeleid van hun eigen band, het Prince Rogers Trio).
– En hun liefde voor muziek.
Hoewel misschien wel gehoopt creëerde ze op die manier een waarschijnlijk ‘koninklijk’ kenmerk, omdat de jonge Prince Roger Nelson één van de uitzonderlijkste Popmuzikanten aller tijden zou worden.
Al op jonge leeftijd beheerst Prince alle denkbare instrumenten, en is hij uiterst bedreven in het componeren van nummers. Zijn demo-opnamen zorgen voor veel interesse bij de platenlabels. Op 19jarige leeftijd sleept Prince zijn eerste platencontract binnen, ter waarde van een slordige 100.000 dollar.

In 1978 komt het debuutalbum “For You” uit. De opvolger daarvan is “Prince”, waarvan de track “I Wanna Be Your Lover” z’n eerste Amerikaanse nummer 1 hit wordt.
De opvolger van “Dirty Mind”, “1999” uit 1982, maakte van Prince Roger Nelson een grote ster, een veelzijdige en unieke artiest waar ook het grote publiek niet langer omheen kon. Het dubbelalbum, dat bol staat van de erotische teksten, bracht voor het eerst een Popmuziek georiënteerde sound met invloeden uit de R&B. De titelsong was Prince z’n eerste hit in onze kontrijen. Het nummer, waarin hij zeventien jaar in de toekomst keek, refereert naar de dag des oordeels: ‘de hemel zal paars kleuren en als de wereld dan toch aan z’n einde komt dan doen we dat maar op feestelijke wijze’. “1999” was het eerste liedje waarin Prince de lead-vocals ook aan andere toestond, Lisa Coleman en Dez Dickerson openen het nummer zelfs.
Ook “Little Red Corvette” staat op het album, een track die alles heeft van de perfecte Popklassieker…

De wereldwijde doorbraak van Prince kwam er echter met de soundtrack van de film “Purple Rain”.
Het titelnummer was niet alleen de afsluiter van de Lp, maar ook van de romantische film geregisseerd door Albert Magnoli. Prince speelt de hoofdrol in deze semi-autobiografische prent, die zich afspeelt rond z’n eigen persoon en muzikale talenten. Het verhaal draait in hoofdzaak rond ‘The Kid’ die probeert om niet zoals z’n vader te worden, een vergeten en gefrustreerde pianist die zijn vrouw mishandelt. Het hoofdpersonage doet er alles aan om z’n band bij elkaar te houden en om de relatie met z’n vriendin te redden.
De film was goed voor een Academy Award voor beste soundtrack, het album maakte van Prince een echte wereldster. Er werden ruim 16 miljoen exemplaren van verkocht.

In de jaren tachtig was Prince ongenaakbaar, en zo productief dat hij tussendoor ook een aantal nevenprojecten in het leven riep. Sheila E, Vanity 6, Appolonia en Madhouse waren op hun beurt ook allemaal succesvol in de hitparade. Sexy nummers, en al even sexy klanken, zorgden ervoor dat de amper 1,60 meter lange muzikant als vleesgeworden dynamiet omhoogschoot tot superster. Alles veranderde namelijk in de Popmuziek toen Michael Jackson, Madonna en Prince supersterren werden. Zij betekende de doorbraak voor respectievelijk de zwarte Popmuziek, de vrouw in de Popmuziek en de duivel-doet-al in de Popmuziek. Muzikaal verenigde Prince de onnavolgbare gitaarkwaliteiten van Jimi Hendrix met het compositorische talent van The Beatles, terwijl hij op het podium de seksualiteit van een James Brown koppelde aan de uitzinnigheid van Little Richard.

Prince behoort tot het exclusieve clubje dat er wist in te slagen om vijf klassieke albums na elkaar te releasen: “1999”, “Purple Rain”, “Around The World In A Day”, “Parade” en “Sign Of The Times” (misschien wel de beste dubbelaar in de muziekgeschiedenis).
Als hartstochtelijke live-muzikant koos Prince uiteraard voor de beste muzikanten om deel uit te maken van zijn band Prince and The Revolution, waarmee hij tot 1986 schitterde. Daarna verzamelde de meester The New Power Generation om zich heen. Hiermee bereikte de zanger een nieuw hoogtepunt in zijn dan al indrukkwekkende carrière, het net al aangehaalde “Sign Of The Times”.
De titelsong van het album (en film) werd op een Zondag met producer Todd Harriman en een synthesizer geschreven. In het nummer komen allerlei rampen voorbij: AIDS, (drugs)geweld en de toen actuele Challenger-spaceshuttle ramp.

De flamboyante zanger had gedurende zijn artistieke carrière diverse bijnamen: van ‘His Royal Badness’ tot ‘The Artist Formely Known As Prince’.
De zevenvoudig Grammy-winnaar verkocht in totaal meer dan 100 miljoen albums, de klassieker “Purple Rain” kreeg een Oscar voor beste song.
Prince was, tot op het allerlaatste moment, een onvervalst muziekverslaafde. Hij stond bekend als een workaholic. Zelf zei hij hier ooit over : ‘er is niemand die zolang kan wakker blijven als ik, muziek houdt mij wakker.’
Muziek was zijn harddrug, het middel dat zijn hoofd op hol bracht. Dat bij hem een diepe passie losmaakte.

~ 23 April 2010:

Op 23 April 2010 overleed de voormalige Milk Inc. zangeres Ann Vervoort.

Ann danste voor Pat Krimson voor ze in 1997 door Regi Penxten werd ingelijfd als vervangster van Sofie Winters om tijdens optredens te zingen. Eind jaren negentig stond Vervoort aan de top van de Belgische muziekscene, als zangeres van Milk Inc.

Maar in 2000 brak ze plots met dat glamourleventje, om gezonder te gaan leven op Ibiza, samen met haar vriend Patrick Claesen. Toen er vijf jaar later een einde kwam aan hun relatie, keerde Ann alleen terug naar Limburg, waar ze sindsdien een anoniem bestaan leidde.

De omstandigheden van haar dood zijn nog niet helemaal opgehelderd, maar er zouden ‘veel drugs en drank’ mee gemoeid zijn. Ann Vervoort werd slechts 33 jaar.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be