Muziekgeschiedenis in een Notendop: 17/07 t.e.m. 23/07.

~ 17 Juli 1959:

Op 17 Juli 1959  overleed de legendarische Amerikaanse Jazz- en Blueszangeres Billie Holiday. Ze werd slechts 44 jaar.

Holiday werd neergezet als een slachtoffer, maar ze was een omnivoor: dope, drank, mannen, vrouwen, pijn, lust, agressie, vertedering en vernedering – ze deed alles om het gat in haar ziel te dichten. En in het oog van die tornado zong ze songs zoals nog nooit iemand anders dat had gedaan.

Wat een manier om aan je eind te komen, denk je wanneer je nog eens naleest hoe Billie Holiday op 17 juli 1959 het leven liet. Zewas op sterven na dood – levercirrose, hartfalen, slecht functionerende nieren – maar de politie vond het toch nodig om haar met handboeien aan het ziekenhuisbed te ketenen en haar kamer overhoop te halen. Op de gang een paar agenten die de protesterende menigte op straat buiten de deur moesten houden. Ondervragingen, vingerafdrukken, mug shots, een dagvaarding om voor de Grand Jury te verschijnen voor het in bezit hebben van verdovende middelen: niets bleef haar bespaard. De dood leek de enige uitweg – en dat was hij ook.

~ 18 Juli 2013:

Op 18 Juli 2013 overleed Scabs-gitarist Fons Sijmons op 58jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

De rockgroep The Scabs werd in 1982 opgericht door onder andere Guy Swinnen. Pas in 1989 kwam Sijmons erbij als bassist. Hij verving Berre Bergen, die naar De Kreuners overstapte.

In het begin van de jaren negentig kende de band succes met de albums “Royalty in Exile”, die hen een gouden plaat opleverde, en “Jumping the Tracks”. In 1996, na enkele minder succesvolle jaren, gingen de bandleden uit elkaar. In 2007 kwamen ze weer samen om hun plaat “Royalty in Exile” opnieuw op het podium te brengen.

~ 18 Juli 1988:

Op 18 Juli 1988 overleed fotomodel en zangeres Nico. Ze werd slechts 50 jaar.

Nico, echte naam Christa Päffgen, verwierf bekendheid als protogé van kunstenaar Andy Warhol. In 1965 verscheen haar eerste single “I’m Not Saying” en in 1967 speelde ze in Warhols film Chelsea Girls. Datzelfde jaar werd ze als ‘chanteuse’ toegevoegd aan de band The Velvet Underground, waar ze eerst de avances van Lou Reed afsloeg om vervolgens een verhouding met John Cale te beginnen.

Nico was een groot gedeelte van haar leven verslaafd aan heroïne. Ze overleed aan een hersenbloeding, als gevolg van een val van haar fiets tijdens een vakantie op Ibiza.

~ 19 Juli 1960:

In de week van 19 Juli 1960 scoort, de toen 15jarige, Brenda Lee haar eerste nummer 1 hit met “I’m Sorry”.

Lee was van jongs af aan muzikaal actief, tijdens kerkdiensten zong ze solo’s en memoriseerde melodieën op jonge leeftijd door naar de radio te luisteren en ze na te fluiten. Lee’s eerste aanraking met de muziekwereld was toen ze een, door school georganiseerde, regionale zangwedstrijd won. In 1960 scoorde Brenda Lee dus haar grootste hit met “I’m Sorry”.

~ 20 Juli 2017:

Chester Bennington, de zanger van de Amerikaanse band Linkin Park, overleed op 20 Juli 2017. Hij stapte op 41jarige leeftijd uit het leven.

De zanger kampte al een jaren met drank- en drugsproblemen. Bennington heeft ooit gezegd dat hij het plegen van zelfmoord heeft overwogen, omdat hij als kind misbruikt is.
Hij was getrouwd met voormalig Playboymodel Talinda Ann Bentley. Hij had zes kinderen uit twee huwelijken.

Linkin Park brak in 2000 door met het album “Hybrid Theory”. Ook het album dat daarna kwam, “Meteora”, was een succes. Nummers als “In The End” en “Numb” werden grote hits in onze contreien.

~ 20 Juli 1991:

Op 20 Juli 1991 haalt Sniff ‘N’ The Tears, elf jaar na de eerste release, de nummer 1 in de hitparade met “Driver’s Seat”.

De band bestaat hoofdzakelijk uit leden van het weinig succesvolle Londense bandje Ashes of Moon. Wanneer Ashes of Moon in 1974 wegens een tekort aan animo uit elkaar gaat, is het vier jaar stil rond de bandleden. Luigi Salvoni, de oude drummer van Ashes, weet in 1978 zanger Paul Roberts over te halen weer bij elkaar te komen. Vanaf dan gaan ze door het leven als Sniff ‘N’ The Tears…

~ 23 Juli 2011:

Op 23 Juli 2011 overlijdt de Britse Jazz- en Soulzangeres Amy Winehouse. Even berucht als beroemd, werd haar levenloze lichaam aangetroffen in haar woning in Noord-Londen. Ze werd amper 27 jaar en voegde zich op die manier toe tot de weinig eervolle Club 27. Ondanks haar jonge leeftijd liet Amy een onmiskenbare indruk na op de (internationale) muziekscene.

Begin Juli was Amy Winehouse ook al een topic in de roddelbladen. Niet om haar muzikale kwaliteiten, wel omdat ze voor de verandering nog een keer nuchter op een podium was verschenen. Amy had echter niet eens gezongen. Na haar optreden in het Servische Belgrado (een maand eerder) was het gegeven nuchter in combinatie met podium evenwel genoeg reden voor verschillende media om er een topic van te maken. Op 23 Juli 2011 haalde de Britse zangeres wederom de nieuwsbulletins, dit keer als de vleesgeworden Rockmythe: talent, drugs, drank en het eindstation bij 27.

Amy’s bijdrage aan de muziekgeschiedenis heeft natuurlijk (en dat lijkt ons vanzelfsprekend) niet dezelfde impact gehad als een Jim Morisson of een Jimi Hendrix, laat staan een Kurt Cobain. Toch heeft Winehouse, als eerste en meeste getalenteerde van een golf aan Britse blanke Retro Soulzangeressen, haar stempel op een muzikaal decennia gedrukt. 2007 was het jaar van de grote doorbraak, met het album “Back To Black” en de hitsingle “Rehab”. Een nummer dat nu tot in de treuren zal worden gebruikt om Winehouse te typeren. Want ja, ze was een drugs- en drankverslaafde. En nee, afkicken lukte niet. Maar dat maakte haar misschien ook hetgeen dat we zo mooi vinden aan Rock & Roll. De zichtbare keerzijde van succes, de menselijkheid, het lijden en de val. Het leven in te grote happen nemen, een lelijke tatoeage en een groot fuck society gehalte. Amy en collega’s op het eindstation 27 zijn de dikke middelvinger die wij zelf niet durven opsteken naar de conventies en regels waar wij ons aan onderwerpen. Amy is gegaan zoals wij willen dat helden gaan.

~ 23 Juli 1989:

In de week van 23 Juli 1988 staat Guns N’ Roses voor het eerst in de hitlijsten, en dat met nummer “Sweet Child O’ Mine”.

Guns N’ Roses bracht eind jaren tachtig de rauwheid en de opwinding, alsook de scherpe randjes terug in de Rock & Roll. De typische Amerikaanse Rockformaties uit die periode hadden immers meer aandacht voor hun gladde videoclips en gefohnde haardossen. “Appetite For Destruction” was dan ook een tegenreactie op de ‘doodbloedende’ Rockscene. “Sweet Child O’ Mine” kwam voort uit een brainstormsessie van ruim zes uur en was aanvankelijk bedoeld als opvuller van het album. De song -geschreven door Axl Rose, Slash en Izzy Stradlin- ging over Rose’s toenmalige liefje en z’n uiteindelijke vrouw Erin Everly (de dochter van Don Everly van The Everly Brothers). Erin was overigens ook te zien in de videoclip van het nummer. De liefde bleek echter maar van korte duur, in 1991 gingen Rose en Everly alweer uit elkaar.

“Sweet Child O’ Mine” was geïnspireerd op de Queen song “Sail Away Sweet Sister”. De intro is een rifje dat Slash gebruikte als vingeroefening om op te warmen voor een optreden. Izzy merkte het op en wilde het graag gebruiken als intro voor een sinhle en na enig aandringen van Axl en de producer ging Slash akkoord. Het was de eerste (en hun enige) nummer 1 hit in hun thuisland.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be