Muziekgeschiedenis in een Notendop: 18/09 t.e.m. 24/09.

~ 18 September 1970:

Op 18 September 1970 overlijdt de legendarische gitaarvirtuoos James Marshall ‘Jimi’ Hendrix, op 27jarige leeftijd, in het Samarkand hotel te Londen. De Amerikaan (door vele muzikanten en fans geciteerd als voorbeeld, onmiskenbaar vernieuwer en beste gitarist ooit) was de eerste van twee muzikale grootheden die in het najaar van 1970 zouden sterven. Twee weken later overleed namelijk Janis Lyn Joplin in haar hotelkamer in Los Angeles, dat haar tragische dood werd veroorzaakt door een overdosis drugs kwam niet echt als een verrassing. De invloedrijke zangeres had het grootste deel van haar leven te kampen gehad met alcohol- en drugsproblemen: reeds als puberende tiener had ze de bijnaam ‘speed-freak’, op haar dieptepunt woog Janis amper veertig kilo. Net als Jimi werd Joplin slechts 27 jaar. Samen met Brian Jones en Jim Morrison behoren ze tot de originele leden van de ‘befaamde’ Club 27.

De ware doodsoorzaak van Jimi Hendrix is overigens altijd een mysterie gebleven, maar waarschijnlijk ging het om een opzettelijke overdosis slaapmiddelen. Toch zijn er nog steeds mensen die heilig geloven dat Hendrix werd vermoord door -of in opdracht van- zijn manager Michael Jeffery.

~ 18 September 1982:

In de week van 18 september 1982 staat Golden Earring voor het eerst in negen jaar nog eens op nummer 1 met “Twilight Zone”.

“Twilight Zone” werd geschreven door George Kooymans, en was aanvankelijk bedoeld voor een soloalbum. Het nummer zit vol suspense, mede door de videoclip van Dick Maas wordt het een enorme hit. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 wordt een tiende plaats bereikt.

~ 19 September 1981:

Op 19 September 1981 geven Simon & Garfunkel samen -sinds lang- een concert, in Central Park in New York.

Een paar jaar geleden traden Simon & Garfunkel nog op tijdens het zilveren jubileumfeest van de Rock And Roll Hall Of Fame in de New York Madison Square Garden, waar ze als twee oude vrienden een schitterende versie ten gehore brachten van hun onvolprezen wereldhit “The Sound Of Silence” uit 1965.

~ 19 September 1973:

Op 19 September 1973 overleed de Amerikaanse Countryzanger Gram Parsons. Hij werd slechts 26 jaar.

Parsons wordt wel de grondlegger van de twang (alternatieve country) en de countryrock genoemd. Hij slaagde er als eerste in het perfecte mengsel te vinden tussen country en rock. Parsons zelf noemde zijn stijl cosmic American music.

De zanger overleed op 26-jarige leeftijd aan een dodelijke combinatie van alcohol en morfine. Nadat de lijkkist klaar was gezet voor transport per vliegtuig wist zijn roadmanager Phil Kaufman met valse papieren het grondpersoneel ervan te overtuigen dat het stoffelijk overschot een andere bestemming had gekregen en nam hij de kist mee. In de woestijn aangekomen opende Kaufman de kist, besprenkelde Parsons met een brandbare vloeistof en stak de fik erin.

~ 20 September 1973:

Op 20 September 1973 komt Jim Croce bij een vliegtuigongeluk in Louisiana om het leven. Ook zijn vaste begeleider, gitarist Maury Muehliesen, en vier bemanningsleden laten daarbij het leven.

Het vliegtuigongeluk maakte abrupt een einde aan de muzikale carriëre van Croce die, na de singles “Bad Bad Leroy Brown”, “I Got A Name en “I Have To Say I Love You In A Song”, eigenlijk nog volop in de steigers stond.

Pas na z’n overlijden begonnen de platen van de singer-songwriter goed te verkopen, vooral in de Verenigde Staten maar ook bv bij onze Noorderburen. Jim Croce, die op verfrissende wijze Folk- met Popmuziek wist te vermengen, werd slechts 30 jaar.

~ 21 September 1996:

In de week van 21 September 1996 scoort Rob De Nijs z’n eerste nummer 1-hit met “Banger Hart”.

Rob de Nijs en Belinda Meuldijk (ex-vrouw en ex-songwriter) zijn het over één ding in elk geval eens: de hitpotentie van een liedje laat zich niet voorspellen. Zo waren ze nogal verbaasd over het succes van “Banger Hart”: ‘Rob had immers betere nummers gemaakt…’. “Banger Hart” is in 1996 vergezeld van een vrolijke clip, opgenomen in De Efteling.

~ 22 September 1970:

Op 22 September 1970 is de eerste aflevering van Toppop te zien op de Nederlandse televisie (Avro).

Het concept werd bedacht door regisseur Rien Van Wijk, het idee was afgekeken van Top Of The Pops. De AVRO zond het programma uit van 22 September 1970 tot 27 Juni 1988. Ad Visser verzorgde tot in 1985 de presentatie. Z’n vaste vervanger was aanvankelijk Krijn Torringa, later werd deze rol overgenomen door Marjon Van Rijn. Na het afscheid van Visser presenteerden achtereenvolgens Kas Van Iersel, Leonie Sazias en Bas Westerzeel Toppop (Westerzeel was presentator van het laatste jaar).

Het programma werd vooral gevuld met beelden van Popartiesten, die hun nieuwste nummer playbackten in de studio. In de seizoenen 1970-1974, 1978-1982 en in de laatste editie kon de kijker (middels een briefkaart) de top 5 van z’n favoriete nummers insturen. In de periode 1974-1978 en van 1982 tot 1986 werd de nationale hitparade als uitgangspunt genomen. Wanneer artiesten niet beschikbaar waren voor een optreden, dan werden ze opgezocht door een camaraploeg. Als ook dit niet lukte werden de liedjes van beeld voorzien door een ballet onder leiding van Penney De Jager. Toppop was het begin van groot tv-succes, het programma haalde in de hoogdagen een marktaandeel van 47,5%.

~ 23 September 2004:

Op 23 September 2004 overleed de Nederlandse volkszanger Andre Hazes.

Begin jaren 80 werd Hazes razend populair in Nederland en België met zijn nummer “Een Beetje Verliefd”. Hij groeide uit tot een icoon van het Nederlandse levenslied. Maar met zijn gezondheid ging het steeds bergaf. Op 21 September 2004 werd hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Twee dagen later stierf hij aan een hartaanval. Hij werd 53.

Na zijn dood werd zijn lied “Zij Gelooft In Mij” heruitgebracht. Het werd een nummer 1-hit.

~ 24 September 1989:

In de week van 24 September 1989 is “Sweet Child O’ Mine de eerste hit voor Guns N’ Roses.

“Sweet Child O’ Mine” (geschreven door Axl Rose, Slash en Izzy Stradlin) gaat over Rose’ toenmalige liefje, en uiteindelijke vrouw Erin Everly (dochter van Phil van The Everly Brothers). Erin was overigens ook te zien in de videoclip van het nummer. De liefde bleek echter maar van korte duur, in 1991 gingen Axl en Erin alweer uit elkaar. “Sweet Child O’ Mine” was geïnspireerd op “Sail Away Sweet Sister” van Queen.

~ 24 September 1991:

Op 24 September 1991 wordt het album “Nevermind” van Nirvana gereleased.

Nirvana -voordien gekarakteriseerd als één van de vele obscure groepjes uit Seattle- groeit niet alleen uit tot een commerciële hoogvlieger, Cobain en co zorgen ook meteen voor een meer Rock georiënteerd’ muzieklandschap. Het album koppelt Hardrock aan catchy Beatles-achtige Popsongs, met een verwrongen mengsel van Punk en Wave. Frontman Kurt Cobain ontpopt zich tot een erg gevoelige en originele songwriter, frustraties uit het verleden worden vertolkt door middel van muziek. Z’n keelverscheurdende stemgeluid: lekker ruig en als hij schreeuwde dan was het met overgave, een machtsontplooiing. Het openingsnummer “Smells Like Teen Spirit” groeide uit tot de hymne van de alternatieve Rockliefhebber. De baby op de hoesfoto is Spencer Elden, hij was toen vier maanden oud. Zijn ouders kregen zo’n 200 dollar voor de foto. De cover symboliseert de teloorgang van de jeugdige onschuld, de vishaak met het dollarbiljet werd later digitaal toegevoegd.

De eerste 50.000 exemplaren van deze plaat stoppen na “Something In The Way”, alle andere bevatten na dat nummer een stilte van tien minuten, gevolgd door een zogenaamde hiddin track: “Endless Nameless”, een soort van jamsessie die ontstond nadat de opname van “Lithium” misliep.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be

Geef een reactie