Muziekgeschiedenis in een Notendop: 19/06 t.e.m. 25/06.

~ 19 Juni 1971:

Op 19 Juni 1971 scoort singer-songwriter Carole King haar eerste nummer 1 hit met de dubbele a-kant “It’s Too Late/I Feel The Earth Move”.

Het begin van de jaren 70 was het tijdperk van de singer-songwriters. Artiesten als Joni Mitchell, James Taylor en Carly Simon scoorden grote hits met voornamelijk zelfgeschreven en persoonlijke liedjes met minimale begeleiding.

Een van de succesvolste artiesten uit deze periode was Carole King, die met haar “Tapestry” album uit 1971 een blauwdruk legde voor alle latere (vrouwelijke) singer-songwriters.

~ 20 Juni 1981:

Op 20 Juni 1981 staat het Nederlandse studioproject Stars On 45 op nummer in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met de medley “Stars On 45”, een geëditeerde mix van een Canadese bootleg Beatles-medley. Stars On 45 was een idee van de Haagse producent Jaap Eggermont, de voormalige drummer van The Golden Earring en eerder o.a. de man achter groepen als Livin’ Blues en Catapult. Het was begin jaren tachtig al erg zeldzaam (tegenwoordig is het al helemaal ondenkbaar), een Nederlandse plaat op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade. Stars On 45 was pas de tweede song voor wie deze eer was weggelegd, Shocking Blue (ook afkomstig uit het Haagland) ging Eggermont in 1969 voor met “Venus”.

Het had als officiële titel “Let’s Do It In The 80’s” en werd één dag na de moord op John Lennon uitgebracht. Een flink aantal grote hits werden aan elkaar geplakt, zoals “Sugar Sugar” van The Archies, acht nummers van The Beatles e, ook het eerder vernoemde “Venus”. De rechten van de Shocking Blue klassieker waren in handen van Willem Van Koten. Die zag het concept van Stars On 45 wel zitten en vroeg Eggermont om een eigen medley te maken. In “Stars On 45” werden nagespeelde stukken gebruikt in plaats van de originele opnamen. Later volgde o.a. nog medleys van Abba, Stevie Wonder en The Rolling Stones.

~ 21 Juni 1979:

Op 21 Juni 1979 lanceert Sony de eerste walkman.

De walkman werd bedacht door Masaru Ibuka, samen met Morita-san, oprichter van Sony. Het staat voor een op batterijen werkend apparaat dat compact cassettes afspeelt via een hoofdtelefoon, en meegenomen kan worden tijdens het wandelen of fietsen.

Een echte uitvinding was het niet, want Philips had al 16 jaar eerder in Hasselt de compact cassette uitgevonden, en om ze af te spelen een apparaat met dezelfde functies en eigenschappen. In de eerste vijf jaar kwamen daarvan reeds 1 miljoen toestellen op de markt.

~ 22 Juni 1969:

Judy Garland was een vrouw met een bewogen leven. Ze is vijf keer getrouwd en kreeg uit haar tweede huwelijk, met regisseur Vincente Minelli, een dochter Liza. Liza Minelli zou later in de voetsporen treden van haar moeder. Aan het einde van de regenboog waren er voor Judy verslavingen, echtscheidingen en zelfmoordpogingen….

Garland, dus wel vaker ‘the talk of the town’, wou op eenzame hoogte vliegen, tot ver voorbij de regenboog. De finale aftakeling van de vrouw, die ooit als tiener furore maakte in The Wizard of Oz, kende op 22 Juni 1969 een tragisch einde. Een overdosis werd haar op 47jarige leeftijd fataal.

~ 23 Juni 2015:

Op 23 Juni 2015 overleed Thé Lau, op 62jarige leeftijd, aan de gevolgen van keelkanker.

Naast hits als “Blauw”, “Open” en “Iedereen Is Van De Wereld” met z’n band The Scene bracht hij ook solomateriaal uit. Verder was hij ook actief als schrijver, zo waren onder andere de romans Hemelrijk en Juliette van zijn hand. Vorige Zomer verscheen nog een verhalenbundel, De grote vakantie, waaraan Thé Lau nog tot aan zijn dood zou gewerkt hebben.

~ 23 Juni 1987:

Op 23 Juni 1987 breekt tienerster Tiffany Darwish door met de single “I Think We’re Alone Now”.

De single is ook meteen het grootste succes voor de roodharige Amerikaanse zangeres uit Californië. Het is een bewerking van de hit uit 1967 van Tommy James & The Shondells.

~ 25 Juni 2009:

En toen stond de wereld even stil …

Donderdag 25 Juni 2009 staat voor altijd in het collectieve geheugen van de Vlaamse muziekliefhebber(s) gegrift. In de late namiddag (omstreeks 17u) werden we geconfronteerd met het schokkende nieuws: zangeres, televisiecoryfee en icoon van de holebi-beweging Yasmine is niet meer. Ze nam de beslissing om zelf uit het leven te stappen. Het ging al een hele tijd niet goed met Hilde (de echte naam van Yasmine), wisten haar collega’s en vrienden. Ze viel snel af en kon zich nog moeilijk opladen voor haar presentatiewerk, de reden was liefdesverdriet. Eind April was er (na zes jaar) plotseling een einde gekomen aan haar huwelijk met Marianne Dupon. De wereld van Hilde (die bekend stond als een sterke vrouw, een doorduwer) stortte in. Ze gaf aan verschillende media toe een lastige periode door te maken. In Humo omschreef Yasmine de ‘gevaarlijke periode’ na een relatiebreuk. Ken je dat gevoel? Dat je op de bodem van het verdriet bent terecht gekomen en dan moet vaststellen dat er nog een verdieping lager is, en nog één? Yasmine had het (eind jaren negentig) zelf ervaren, toen haar relatie met Alexandra Potvin op de klippen liep.

Later vertelde Hilde dat ze in die periode plots begreep waarom mensen uit het leven willen stappen, dat er een punt kan komen waarop je zegt: hier houdt het op, ik ben het leven moe.
De ellende had haar echter optimistischer gemaakt en meer plezier in het leven geschonken. Niets wees er dan ook op dat Hilde, na de breuk met Marianne, een wanhoopsdaad plande. Collega’s, vrienden en familie zagen haar zienderogen achteruit gaan, maar dit had niemand van ons verwacht.

Hilde Rens werd 37 en liet een dochter achter, Ella-Louise was in 2009 twee jaar oud.

~ 25 Juni 2009:

Op 25 Juni 2009 overleed Michael Jackson aan een overdosis medicijnen.

De ‘King of Pop’ was één van de meest succesvolle zangers van zijn tijd. Hij werd al jong beroemd met de Jackson 5 en maakte jarenlang muziek waarmee veel succes is geboekt. Jackson behaalde met zijn liedjes in de Verenigde Staten dertien nummer-1 posities.

Nadat hij werd beschuldigd van kindermisbruik in 2005 leidde hij een teruggetrokken bestaan.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be