Muziekgeschiedenis in een Notendop: 20/02 t.e.m. 26/02.

~ 20 Februari 2009:

Vibrafonist, componist en arrangeur Sadi overleed op 20 Februari 2009. Hij werd 81 jaar. Zijn artiestennaam was eigenlijk zijn voornaam, omdat hij niet hield van zijn familienaam Lallemand, die ‘de Duitser’ betekent. Sadi was een veelzijdig muzikant die onder meer bekend is van zijn opnames met het BRT-jazzorkest.

Van 1950 tot 1961 woonde de muzikant in Parijs, waar hij samenwerkte met prestigieuze Jazzlui als Lucky Thompson, Don Byas, Art Simmons, Kenny Clarke en Django Reinhardt. Sadi keerde in 1961 terug naar België, waar hij ingeschakeld werd in het orkest van de RTB-radio (ex-RTBF).

Sadi was bekend als multi-instrumentalist (vibrafoon, percussie, piano, bongo), orkestleider, zanger, componist en arrangeur. Hij had zijn eigen kwartet, maar nam ook solo platen op en werkte samen met heel wat muzikanten.

~ 21 Februari 1990:

Milli Vanilli krijgt op 21 Februari 1990 een Grammy Award uitgereikt in de categorie Best New Artist. Fab Morvan en Rob Pilatus moesten echter hun prijs later weer inleveren, nadat bekend werd gemaakt dat ze zelf geen enkele noot hadden gezongen op hun album “All Or Nothing” en dat ze playbackten tijdens live-concerten. Producer Frank Farian gebruikte Morvan en Pilatus als gezichten van de formatie, omdat hij de werkelijke zangers (Charles Shaw, Johnny Davis en Brad Howell) niet te marketeren vond. Platenlabel Sony gaf het verhaal later toe: ze hadden Fab en Rob voorgehouden dat Shaw, Davis en Howell louter als achtergrondzangers zouden fungeren. Tijdens het opnameproces kwamen de twee erachter dat dit niet klopte. Omdat ze al zo ver waren meegegaan in het verhaal en toch wel enigszins uitkeken naar het succes, lieten beide heren zich door Frank Farian overhalen om er mee door te gaan.

Na een succesvol album en een wereldhit (“Girl I’m Gonna Miss You”) werd Milli Vanilli het symbool voor bedrog in de muziekwereld. Hun Grammy Award geraakte ze kwijt en een Amerikaanse rechter bepaalde dat iedereen die hun album had gekocht, recht had op terugbetaling.

~ 21 Februari 2004:

Zanger Les Gray van de Britse band Mud overleed op 21 Februari 2004. Hij stierf op 57jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.

Mud werd opgericht in 1966 en beleefde zijn hoogtepunt in de jaren zeventig. Grote hits van de Glamrockband waren “Tiger Feet”, “Lonely This Christmas”, “Oh Boy” en “Dynamite”. Mud was vooral populair in Nederland en Duitsland.

~ 22 Februari 1987:

Op 22 Februari 1987 overleed kunstenaar Andy Warhol, aan de gevolgen van complicaties bij een galblaasoperatie. Warhol brak in de jaren zestig door met schilderijen van soepblikken. Hij maakte kunst aan de lopende band en produceerde eindeloos saaie films. Dat hij een visionair was blijkt uit zijn uitspraak dat ‘iedereen in de toekomst 15 minuten beroemd zal zijn’. Hij lijkt gelijk te krijgen. Maar naast beeldende kunst en film hield Warhol zich ook nog bezig met muziek. Zijn naam is nog altijd onlosmakelijk verbonden aan die van The Velvet Underground: Warhol ontwierp de legendarische hoes met banaan en introduceerde het fotomodel Nico bij de zwartgallige rockers.

~ 22 Februari 1956:

Op 22 Februari 1956 haalt “Heartbreak Hotel” van Elvis Presley voor het eerst de hitparade.

Elvis Presley is de bestverkopende soloartiest uit de muziekgeschiedenis. Tijdens z’n leven verkocht hij meer dan 500 miljoen platen, in de week na zijn overlijden kwamen er daar nog eens 8 miljoen bij. Heden wordt de totale verkoop geschat op 1,6 miljard platen wereldwijd. The King ontwikkelde zich razendsnel als artiest. Hij begon als trio samen met Bill Black (bas), Scotty Moore (gitaar) en DJ Fontana (drummer). Later werd hij een inspiratiebron voor andere beginnende muzikanten, Springsteen omschreef het als volgt: ‘there have been a lotta guys, there have been pretenders and there have been contenders, but there is only one King (Elvis)’. “Heartbreak Hotel” was, na “I Got A Woman”, het tweede liedje dat Presley had opgenomen tijdens z’n debuutsessie voor RCA Victor op 10 Januari 1956. Drie weken later was het z’n eerste release voor zijn nieuwe label. Het nummer werd al in 1955 geschreven door Mae Borren Axton, een middelbare schoolleraar met een achtergrond in de muzikale promotie, en singer-songwriter Tommy Durden.

De tekst was gebaseerd op een verslag in the Miami Herald, over een man die al zijn identiteitspapieren had vernietigd en vervolgens zelfmoord pleegde door uit een hotelvenster te springen. Durden, verbijsterd door de zelfmoord, vatte de tekst als volgt samen: ‘iedereen heeft iemand in z’n leven die meeleeft en bezorgd is’, laten we een “Heartbreak Hotel” creëren aan ieder einde van een straat.

~ 24 Februari 1990:

Op 24 Februari 1990 overlijdt Johnnie Ray.

Ray was één van de populairste Amerikaanse zangers van z’n tijd, en wordt door velen beschouwd als de voorbode van wat later als rock ‘n’ roll zou bestempeld worden. Zijn naam komt voor in begin van het liedje “Come On Eileen” van de Dexys Midnight Runners. Hij wordt ook genoemd in een lied van Tom Jones: “Sometimes We Cry” (geschreven door Van Morisson). Ook duikt zijn naam op in het nummer “We Didn’t Start The Fire” van Billy Joel.

~ 24 Februari 2013:

Op 24 Februari 2013 overleed Tommy Debie, beter gekend als DJ Da Boy Tommy. Drie maanden eerder was hij betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Sinds het ongeval lag hij in een coma.

Eind jaren 90 werd DJ Da Boy Tommy immens populair met zijn hits “Halloween”, “Candyman” en “Full Moon”. Hij stond ook geregeld achter de draaitafels met Da Rick. De 36-jarige Debie wordt aanzien als de grondlegger van het muziekgenre jumpstyle. Zelf omschreef hij zijn muziek dan ook als jumperkes.

~ 26 Februari 1928:

Fats Domino was, in de jaren veertig en vijftig, een belangrijk bruggenbouwer tussen de zwarte Rhythm and Blues en de blanke Rock & Roll muziek. Dankzij klassiekers als “There Goes My Heart Again” en “Blueberry Hill” verwierf de zanger de status van absolute wereldster. Na Elvis Presley is hij, met 65 miljoen verkochte platen, de op één na succesvolste artiest uit de geschiedenis van de Rock & Roll. Fats Domino werd geboren op 26 Februari 1928. Zijn laatste optreden vond plaats op 19 Mei 2006 bij Tipitinas, de bekende jazz- en bluesclub in New Orleans.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be