Muziekgeschiedenis in een Notendop: 20/03 t.e.m. 26/03.

~ 20 Maart 1982:

Op 20 Maart 1982 staat Joann Jett wereldwijd op nummer 1 met “I Love Rock & Roll”.

Het nummer werd door de band The Arrows geschreven in 1975. Joan Jett pikt het liedje op en scoort er begin jaren tachtig een enorme hit mee. Het opent de deuren voor vrouwelijke artiesten in de Rock & Roll (net na het Punktijdperk).

~ 21 Maart 1970:

Op 21 Maart 1970 is “Let It Be” de laatste nummer 1 hit voor de Beatles.

De wijze waarop “Let It Be” wordt gezongen (en gespeeld) geeft de duidelijke boodschap ervan weer: ‘als het tegenzit, je ogen niet meer stralen, dan moet je niet bij de pakken blijven zitten’. ‘Er is altijd nog hoop’. Het nummer werd door McCartney geschreven als een reactie op de extra verantwoordelijkheden, die de dood van manager Brian Epstein met zich had meegebracht. Als de nieuwe (onofficiële) leider van The Beatles bezweek Paul bijna onder de druk, hoofdzakelijk het gevolg van zakelijke problemen. De opnamen voor de gelijknamige film brachten bovendien heel wat onderlinge ruzies met zich mee, George Harrison dreigde er zelfs mee de band te verlaten. Met het componeren van “Let It Be” wou McCartney de boze geesten, die zich meester maakte van z’n brein, uitdrijven. Het zinsdeel ‘Mother Mary’ werd door sommige gezien als een verwijzing naar de Maagd Maria, de moeder van Jezus Christus van Nazareth. Volgens Paul is het echter geen Bijbelse verwijzing, maar was zijn moeder Mary de inspiratiebron voor de frase. Zij stierf aan kanker toen hij veertien jaar was.

~ 21 Maart 2004:

Op 21 Maart 2004 overleed de Amerikaanse zanger en muziekproducent Johnny Bristol.

Bristol werkte met sterren als Michael Jackson, Stevie Wonder, Gladys Knight en Marvin Gaye. Verder produceerde hij platen en schreef hij nummers voor Smokey Robinson, Martha Reeves, de Four Tops en Junior Walker.

Onder de nummers die hij opnam zijn klassiekers als “Ain’t No Mountain High Enough”, “Help Me Make It Through The Night” en “Yester-Me, Yester-You, Yesterday”.

In 1961 nam hij zelf het nummer “Someday We’ll Be Together” op met zijn zangpartner Jackie Beavers. Acht jaar later zong hij de achtergrondvocalen in de hitversie die de Supremes van het nummer opnamen. In 1973 stapte hij op bij Motown, waarna hij voor MGM en Atlantic platen ging opnemen.

~ 22 Maart 1975:

Op 22 Maart 1975 wint Teach-In het Eurovisie Songfestival met het liedje “Ding -a- Dong”.

Het vrolijke ongecompliceerde popgeluid van Teach-In werkt bijzonder aanstekelijk en de verfijnde close harmony structuren kunnen een vergelijking met die van de Zweedse popgroep ABBA moeiteloos doorstaan. Dat is ook de reden dat Teach-In wordt gevraagd mee te doen aan het Nationaal Songfestival, dat ze voor zangeres Debbie en Albert West overtuigend weten te winnen met “Ding-A-Dong”. En zo mag Teach-In namens Nederland deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Op de avond van 22 Maart 1975 moet de groep de spits afbijten in Stockholm. Het wordt een spannend avondje, te meer daar er na Teach-In nog achttien andere kandidaten uit evenzoveel landen moeten optreden. Het hindert Teach-In allemaal niets, want na uren wachten krijgt “Ding-A-Dong” de meeste punten. Daarmee wint Teach-In het Eurovisie Songfestival voor de Britse favorieten The Shadows en het Italiaanse duo Wess & Dori Ghezzi.

~ 22 Maart 1994:

Op 22 Maart 1994 overleed Dan Hartman. In het discotijdperk scoorde hij twee solohits: “Instant Replay” (1978) en “Relight My Fire” (1979), een duet met Loleatta Holloway.

Zijn grootste solosucces was de top 10 notering voor “I Can Dream About You”, voor de soundtrack van de film “Streets of Fire” (1984). Ook “We Are The Young” kwam in de hitlijsten. In het daaropvolgende decennium werkte hij als liedschrijver en producer, onder meer voor artiesten als Tina Turner, Joe Cocker, Bonnie Tyler, Paul Young, James Brown, Nona Hendryx en Steve Winwood.

Hij overleed in 1994 aan een hersentumor, veroorzaakt door aids.

~ 23 Maart 1969:

Op 23 Maart 1969, wordt Jim Morrison veroordeeld tot zes maanden dwangarbeid en besluit de Verenigde Staten in te ruilen voor Parijs.

‘Blues and booze’, Jim Morrison stond bekend als een liefhebber van de drank, en in het bijzonder van de gouden godendrank Whisky. Conform de mythe was Morrison een archetypische exponent van de sociale en culturele revolutie van de jaren zestig. Als geen ander maakte hij handig gebruik van de verworvenheden die hieruit voortkwamen. Zijn absurde grootheidswaanzin leidde tot een excessief gebruik van drank en drugs. De te bereiken staat van sjamanistische extase ontaarde niet zelden in openbare dronkenschap. Begin jaren zeventig stonden The Doors onder een immense druk: de band had zelfs verschillende concerten opgenomen, die een live-album konden vormen als Morrison veroordeeld zou worden tot een gevangenisstraf. Jim was in die periode wederom aangeklaagd wegens obsceniteiten. Het verdict van de rechtbank liet echter op zich wachten, zodat er tijd overbleef voor een nieuw studioalbum.

~ 24 Maart 1997:

Op 24 Maart 1997 overleed Harold Melvin. Eind jaren zestig richtte hij Harold Melvin and the Blue Notes op, de groep waarmee hij in de jaren zeventig een aantal grote hits had. “Don’t Leave Me This Way” en “If You Don’t Know Me By Now” zijn hiervan de bekendste.

Harold Melvin and the Blue Notes was één van de steunpilaren van Philadelphia International, het label van de componisten en producers Kenny Gamble en Leon Huff.

Gamble en Huff creëerden met de zorgvuldig georkestreerde muziek van groepen als The O’Jays en The Three Degrees de Philly Soul, soul met een net zo herkenbaar geluid als tien jaar eerder de soul van Motown.

~ 25 Maart 1983:

Toen het beroemde soullabel Motown in op 25 Maart 1983 25 jaar bestond, werd dit in de Verenigde Staten gevierd met een grote nationale tv-show, Motown 25: Yesterday, Today, Forever. Bijna alle grote oude en jonge Motown-sterren stonden toen op het podium. Marvin Gaye, Smokey Robinson, Stevie Wonder, The Four Tops, The Temptations, The Jacksons , Diana Ross & The Supremes, Martha Reeves en vele anderen zongen hun successen. Tot slot van het nationale Amerikaanse festijn brachten ze met z’n allen een ode aan Berry Gordy, de oprichter van Motown.

~ 26 Maart 1994:

In de week van 26 Maart 1994 is “Without You” de tweede nummer 1 hit voor Mariah Carey.

“Without You” is geschreven voor en door de Britse Rockband Badfinger in 1970, maar Mariah Carey brengt haar eigen versie uit in 1994. De single staat in ons land wekenlang bovenaan in de hitlijsten.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be