Muziekgeschiedenis in een Notendop: 2/01 t.e.m. 8/01.

3 Januari 2014:

Phil Everly, de helft van muziekduo The Everly Brothers, overleed op 3 Januari 2014. Hij stierf, op 74-jarige leeftijd, aan complicaties van de longziekte COPD.

Phil Everly en zijn broer Don waren vooral in de jaren vijftig en zestig populair met hun Rock-‘n-Roll- en Countrymuziek. Ze scoorden hits met nummers als Wake Up Little Susie en All I Have to Do Is Dream.

Artiesten als The Beatles, The Beach Boys en Simon & Garfunkel werden door de broers beïnvloed. In 1986 werd het duo als een van de eersten opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

3 Januari 1987:

Op 3 Januari 1987 is Aretha Franklin de eerste vrouw die toetreedt tot de Rock & Roll Hall Of Fame. In totaal scoorde de zangeres, volgens Rolling Stone de beste zangstem aller tijden, twintig nummer 1 hits in de Billboard R&B Singles Chart.

Zangeressen als Mariah Carey, Whitney Houston en Mary J. Blidge noemden Franklin hun grootste inspiratiebron.

3 Januari 2016:

De Franse zanger, acteur en componist Michel Delpech overleed op 3 Januari 2016. Hij werd in ons land vooral bekend door de chanson “Pour Un Flirt” (1971). Van dat nummer zijn meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Delpech speelde ook het voorprogramma van het afscheidsconcert van Jacques Brel in de Parijse Olympia.
Delpech leed aan keelkanker. Hij is 69 jaar geworden.

4 Januari 1957:

Op 4 Januari 1957 wordt Elvis Presley goedgekeurd voor militaire dienst. The King ging uiteindelijk op 24 Maart 1958 in dienst. Elvis maakte het zichzelf niet makkelijk door, in plaats van gebruik te maken van zijn populariteit en allerlei makkelijke baantjes te vervullen, de gewone loopbaan van soldaat te doorlopen.

Hij begon zijn dienstplicht in Fort Hood in Texas, daarna deed Presley dienst in Duitsland.

4 Januari 1986:

Op 4 Januari 1986 overleed Phil Lynnot. Hij werd slechts 36 jaar. Midden jaren zestig begon Lynott met spelen in bandjes en begin jaren zeventig richtte hij Thin Lizzy op. Met die band scoorde hij in 1973 een grote hit met de traditional Whiskey In The Jar. In 1982 scoorde hij solo met de single Old Town.

Op 25 December 1985 werd hij met ernstige lichamelijke klachten opgenomen in een kliniek waar hij op 4 Januari 1986 stierf.

4 Januari 2011:

Op 4 Januari 2011 overleed Gerry Rafferty. De zanger werd in 1947 geboren in Glasgow (Schotland), als zoon van een alcoholistische mijnwerker. Zijn moeder Mary Skeffington probeerde koste wat kost te voorkomen dat de jonge Gerry door zijn vader zou worden mishandeld.

Om zijn moeder te troosten schreef Rafferty later een naar haar vernoemd lied, dat verscheen op zijn eerste soloalbum Can I Have My Money Back (1972). Met de band Stealers Wheel scoorde Rafferty datzelfde jaar de hit Stuck In The Middle. Zes jaar later werd ook zijn solonummer Baker Street een hit.

5 Januari 1980:

Op 5 Januari 1980 wordt Rapper’s Delight van Sugarhill Gang de eerste Hiphop hit in de hitparade.

Sugar Hill Gang noemt zichzelf naar hun platenmaatschappij, Sugarhill Records, eigendom van de New Yorkse producer Sylvia Robinson. Rapper’s Delight wordt legendarisch vanwege de rechtszaak die de platenmaatschappij van Chic aanspant. Sugarhill Gang gebruikt namelijk een sample uit Good Times. Chic wint de rechtzaak en voortaan moet iedereen die een sample gebruikt daarvoor rechten betalen aan de originele componisten.

6 Januari 2018:

Radiomonument Peter Van Dam, Manneke Pop, overleed op 6 Januari 2018. Hij werd slechts 65 jaar.

Van Dam begon zijn radiocarrière in 1972 bij zeezender Radio 199, toen overigens nog onder het pseudoniem Peter Brian. Daarna volgde zeezenders Radio Atlantis en Radio Mi Amigo, waar hij o.a. het legendarische Cash Casino presenteerde. In 1977 kwam Van Dam terug aan land, en ging hij aan de slag bij achtereenvolgens de TROS (Nachtwacht, de Nederlandstalige Top 10, Met Peter gaat het beter), de Avro (Een rondje voor Nederland, later Een rondje Van Dam, de KRO (Manneke Pop, Komt er nog wat van? en Popslag) en Radio 10 Gold (Manneke Pop).

Tussen 2000 en eind 2001 was hij werkzaam bij de radioketen NRJ waar hij onder meer een ochtendprogramma presenteerde. Nadien werkte hij voor Radio 192, Royaal FM, ook en even voor muziekzender Jim-TV. Eind 2014 stopte Van Dam als deejay. De laatste uitzending van Manneke Pop vond plaats op 24 Oktober 2014. Peter Van Dam overleed op 65 jarige leeftijd.

6 Januari 2013:

Op 6 Januari 2013 overleed Bart Vandenbossche.

Van den Bossche groeide op in Kortrijk en studeerde aan het Conservatorium van Brussel en aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Bekende hits zijn o.a. De Heuveltjes Van Erika en Boem, een bewerking van Boum van de Franse chansonnier Charles Trenet. Naast zijn eigen songs schreef hij liedjes voor onder meer Dana Winner, Bart Kaëll en De Pita Boys.

7 Januari 2018:

France Gall overleed op 7 Januari 2018. De Franse zangeres leed aan kanker en werd 70 jaar oud.

Ze werd in 1947 geboren als Isabelle Gall, dochter van liedjesschrijver Robert Gall, die schreef voor artiesten als Edith Piaf en Charles Aznavour. Op haar vijftiende nam ze haar eerste nummer op. Ze werd bekend door het winnen van het songfestival in 1965 met het liedje Poupée De Cire, Poupée De Son. Het nummer, dat ze zong namens Luxemburg, werd geschreven door Serge Gainsbourg. In 1974 ontmoette ze artiest Michel Berger, met wie ze later trouwde. Een van haar bekendste nummers is Ella Elle l’a, over jazz-zangeres Ella Fitzgerald.

7 Januari 1947:

Op 7 Januari 1947 staat Rudolph The Red-Nosed Reindeer op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten.

Johnny Marks, een radioproducer die al meerdere succesvolle kerstliederen had geschreven, besloot om het verhaal van Robert L. May, over een fictief rendier, om te zetten naar een lied.

Dit lied werd ingezongen door Harry Brannon voor de New Yorkse radio. Een jaar later maakte Gene Autry er een officieel nummer van. Het lied bereikte dat jaar de eerste plaats in veel hitlijsten, en maakte het personage Rudolph bij een groot publiek bekend. Er werden 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Rudolph The Red-Nosed Reindeer is later nog vele malen gecoverd door andere artiesten, zoals bv Dean Martin, Bing Crosby, Billy May, The Supremes, The Jackson 5, en Peach Hips.

8 Januari 2017:

De Brits-Indiase singer-songwriter Peter Sarstedt overleed op 8 Februari 2017. Hij werd 75 jaar. Sarstedt leed aan een zeldzame hersenziekte.

Begin 1969 scoorde de in Delhi geboren Sarstedt een wereldhit met Where Do You Go To My Lovely. Dat nummer stond in 1969 vier weken op de hoogste plaats in de Britse hitlijsten. In ons land werd het echter maar een bescheiden hitje.

8 Januari 2002:

Op 8 Januari 2002 overleed de Noord-Ierse singer-songwriter David McWilliams. Zijn bekendste nummers zijn Can I Get There By Candlelight en Days Of Pearly Spencer. Laatstgenoemde single gaat over een dakloze die McWilliams in Ballymena had leren kennen.

McWilliams besloot in 1978 het rustiger aan te gaan doen. Hij vestigde zich in Ballycastle (Noord-Ierland), waar hij in 2002 overleed aan een hartaanval.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be