Muziekgeschiedenis in een Notendop: 20/11 t.e.m. 26/11.

~ 21 November 1965:

21 November is de geboortedag van de Ijslandse zangers Bjork!

Popmuziek heeft vaak een nogal ‘verplichtend’ karakter. De muziek van Bjork Gudmundsdottir (uit het Ijslandse Reykjavik) bleek echter al gauw voor alles een uitnodiging. Om te dwalen, te verbinden en te filosoferen. Haar unieke vocalen en ruimtelijk geconstrueerde songs zorgen voor een magnifieke homogene atmosfeer. Bjork is zonder enige twijfel één van de ongrijpbaarste zangeressen van onze tijd: een dartelende elf met een in zichzelf gekeerde blik op het podium. Een vrouw zingend vol passie, op een zeer originele manier. Reeds op jonge leeftijd was het duidelijk dat ze een muzikaal buitenbeentje zou worden, op haar elfde had ze al een soloalbum opgenomen. Vervolgens was Bjork actief bij verschillende Punkgroepen, waarvan haar periode bij The Sugarcubes ongetwijfeld de succesvolste was. Toen de band in 1991 uiteindelijk een internationale hit scoorde, besloot ze de groep te ontbinden. Uit de samenwerking met producer Nellee Hooper (Massive Attick) kwam het album “Debut” voort, met een ‘verlegen’ Bjork op de hoes. Haar knappe, unieke en originele stemgeluid stond centraal op de plaat: de rollende r’s, de hoogtes, haar gegrom, wat een vrouw!

~ 22 November 1997:

Op 22 November 1997 overleed Michael Hutchence. De Inxs-frontman werd slechts 37 jaar.

Was het nu wurgseks of niet? Achtien jaar na de dood van Hutchence is deze vraag nog steeds niet beantwoord. Al gauw na de vondst van Hutchence’s lijk werd gesuggereerd dat de dood van de zanger het gevolg was van wurgseks. De dode Hutchence werd naakt in een hotelkamer in Sydney gevonden met zijn hoofd in een strop die hij van zijn broekriem had gemaakt. De riem had hij aan een deurscharnier bevestigd.
Hoewel dit natuurlijk niet de handigste manier is om zelfmoord te plegen, stelde de lijkschouwer in Februari 1998 in een rapport vast dat het om zelfmoord en niet om wurgseks ging.

~ 23 November 1991:

In de week van 23 November 1991 scoort Moby z’n eerste hit met “Go”, dat samples bevat van het thema van Twin Peaks.

“Go” is meteen wereldwijd een grote klapper in de hitlijsten en groeit uit tot een ware technoklassieker. Het toonaangevende muziekblad Rolling Stone roept het nummer zelfs uit tot één van de beste platen aller tijden.

~ 24 November 1991:

Op 23 November 1991 zat Jim Beach (manager van Queen) aan Freddie Mercury’s sterfbed om z’n laatste verklaring op te stellen, waarin hij aan de fans en de wereld bevestigde dat hij aan aids leed. De tekst die door Freddie en Jim (via de pers) naar buiten werd gebracht luidde als volgt:

‘Na de speculaties in de pers wil ik bevestigen dat ik hiv-positief getest ben en aids heb. Ik vond het juist om deze informatie niet eerder naar buiten te brengen ter bescherming van de privacy van de mensen om mij heen. Nu is het echter tijd dat mijn vrienden en fans over de hele wereld de waarheid horen: en ik hoop dat iedereen zich bij mij, mijn artsen en allen die tegen deze ziekte vechten willen voegen. Mijn privacy is altijd al heel bijzonder voor mij geweest en ik ben beroemd om mijn gebrek aan interviews. Gelieve te begrijpen dat dit zo zal blijven. I still love you, Jullie Freddie.’

Ongeveer 28 uur later belde Peter Freestone (vriend en twaalf jaar lang de persoonlijke assistent van Freddie) Jer en Bomi Bulsara met het bericht dat hun geliefde zoon was overleden. Freddie Mercury stierf op Zondagavond 24 November 1991 om 18u48, in z’n geliefde Londense huis aan een longontsteking (ten gevolge van aids). Hij werd 45 jaar. The Great Pretender werd op 27 November om 10 uur in de ochtend gecremeerd in het crematorium Kensal Green in West Londen. Freddie’s eenvoudige licht eiken kist werd binnengedragen, op de muziek van “You’ve Got A Friend” (Aretha Franklin). Freddie Mercury’s as werd uitgestrooid in het meer van Geneve.
Het laatste nummer dat hij inzong was “Mother Love” (tien dagen voor z’n dood). Freddie bleek echter fysiek niet in staat om ook het laatste couplet in te zingen: ‘Ik ga terug naar Londen en maak de song later wel af’, waren z’n laatste woorden aan May, Taylor en Deacon. Freddie kwam nooit meer terug. Brian May zong uiteindelijk het laatste couplet in. “Mother Love” verscheen op het laatste (officiële) Queen album “Made In Heaven” (1995).

~ 24 November 1991:

Op 24 November 1991 overleed Paul Caravello, beter bekend als Eric Carr en om zijn carrière als drummer bij de populaire band KISS.

Carr had een kenmerkende drumstijl. Hij speelde strak en agressief. Tijdens de Hot In The Shade Tournee, kreeg Eric gezondheidsproblemen. Na een aantal bezoeken bij een arts bleek dat hij een afwijkende vorm van hartkanker had, die zich ondanks operaties en chemotherapie uitbreidde naar zijn longen. Erics laatste opname met KISS was “God Gave Rock & Roll To You II”.

Eric Carr overleed op 41 jarige leeftijd.

~ 25 November 1974:

Op 25 November 1974 overleed singer-songwriter Nick Drake. Hij werd slechts 26 jaar.

Drake was bij zijn dood niet meer dan een voetnoot in de Popgeschiedenis. Zijn platen waren zuinig besproken en verkochten matig; de geesten waren begin jaren zeventig kennelijk niet rijp voor de zwaarmoedige sound van een zanger die zich met zijn breekbare, kinderlijke stem en klassieke arrangementen bewoog tussen Jazz en Folk. Maar na 1974, toen steeds meer artiesten zich schatplichtig aan hem verklaarden, viel hem geleidelijk de eeuwige roem ten deel.

De dood van Drake, in de vroege ochtend van de 25ste november 1974, was volgens de lijkschouwer een duidelijk geval van zelfdoding. Toch houden vrienden en fans tot op de dag van vandaag vol dat het een ongeluk was.

~ 27 November 1968:

Op 26 November 1976 geeft The Band z’n laatste concert.

The Band maakten voor het eerst naam, in de tweede helft van de jaren zestig, als begeleidingsgroep van Bob Dylan. Ze werden later op eigen kracht zeer invloedrijk als vertolkers van Americana en zorgden mede voor het opnieuw populair worden van diverse vormen van Amerikaanse traditionele muziek.

(pdg).

Geef een reactie