Muziekgeschiedenis in een Notendop: 2/10 t.e.m. 8/10.

~ 2 Oktober 1982:

In de week van 2 Oktober 1982 staan Dire Straits staan voor het eerst (en het laatst) op nummer 1 in de hitparade met “Private Investigations”.

“Private Investigations” was de enige hitsingle van het album “Love Over Gold”, maar het had weinig gescheeld of het waren er twee geweest. Mark had namelijk op het (aller)laatste moment een track van de Lp gehaald, omdat hij de song niet geschikt vond als Dire Straits opname. Hij gaf het vervolgens aan Tina Turner, die er een jaar later de titeltrack van haar comebackalbum van maakte. De gitaarsolo op “Private Dancer” is overigens niet van Mark, maar van Jeff Beck.

“Private Investigations” verscheen niet op single in de Verenigde Staten. In Groot-Brittannië daarentegen was het nummer goed voor een top 3 notering. Zowel bij ons als in Nederland werd het een nummer 1hit. De song werd later gebruikt in de film Comfort and You (1984) van regisseur van Bill Forsyth.

~ 2 Oktober 2017:

De Amerikaanse rocklegende Tom Petty overleed op 2 Oktober 2017. Hij werd 66 jaar. Een hartaanval werd hem fataal.

Petty is bekend van zijn band Tom Petty and the Heartbreakers en hun hits “Refugee”, “Breakdown”, “Into The Great Wide Open” en “Mary Jane’s Last Dance”. De band gaf vorige week nog het laatste concert van hun tournee, die hun 40-jarige bestaan vierde.

Petty was in de jaren tachtig ook bandlid van de supergroep The Traveling Wilburys, samen met Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison and Jeff Lynne.

De zanger had -sinds 2015- ook zijn eigen kanaal op satellietradio SiriusXM in Amerika. Het station draaide behalve zijn eigen hits ook obscure tracks en zeldzame live-opnames. Er was muziek te horen van zijn Tom Petty and the Heartbreakers, maar ook van de Traveling Wilburys én uit Petty’s solocarrière.

~ 3 Oktober 1992:

Op 3 Oktober 1992 veroorzaakte Sinead O’ Connor een enorme rel door de foto van Paus Johannes Paulus II te verscheuren op het podium. Ze deed dit tijdens een live uitzending van Saterday Night Live op de NBC na het zingen van het nummer “War” van Bob Marley.

De reden voor haar actie was de commotie om een minderjarig Iers meisje dat zwanger was geworden na een verkrachting. Ze wilde graag een abortus en dit was in Ierland niet toegestaan. Haar ouders wilden met haar naar het buitenland omdat het meisje zelfmoord wilde plegen, maar zij werden door de Paus zwaar veroordeeld. Sinéad wilde met haar actie onderstrepen dat ze achter het meisje stond, en haar woede naar de Paus toe ventileren. De NBC werd na deze uitzending overstroomd met klachten (meer dan 6000 telefoontjes). Bovendien leverde deze actie de NBC een boete van de Federal Communicaties Commission op van tweeëneenhalf miljoen dollar.

~ 4 Oktober 1986:

In de week van 4 Oktober 1986 is “You Can Call Me Al” de eerste hit voor Paul Simon uit het album “Graceland”.

Opgenomen in samenwerking met onder meer Ladysmith Black Mambazo en Miriam Makeba. “You Can Call Me Al” neemt Paul op nadat hij is teruggekeerd uit Afrika. De clip is razend populair vanwege de rol van komedie acteur Chevy Chase, die de hele song op indrukwekkende wijze playbackt. Sommige mensen denken zelfs even dat hij Paul Simon is.

~ 5 Oktober 1962:

Op 5 Oktober 1962 wordt de eerste officiële single van The Beatles op de markt gebracht: “Love Me Do”. Een historisch lied(je), omdat de wereld hiermee voor het eerst kennismaakte met de nieuwste sensatie uit het Engelse Liverpool. John Lennon en Paul McCartney componeerde de song naar eigen zeggen al in 1958, in het ouderlijke huis van Paul, terwijl ze spijbelden van school. Op de singleversie (die op 4 September 1962 was opgenomen) speelde Ringo Starr de drums, producer George Martin was echter maar gering tevreden met Ringo’s prestatie van die dag. Daarom werd een week later nogmaals een opnamesessie gehouden voor “Love Me Do”, dit keer met Andy White achter het drumstel. Deze versie zou later worden gebruikt op het gros van de Beatlesplaten. De originele opname verscheen in 1988 voor het eerst op de cd “Past Master Vol. 1”.

“Love Me Do” werd maar een matig succes, het kwam niet verder dan de 17de plaats in de Britse charts. Toch een veelbelovend begin.

~ 6 Oktober 2001:

Op 6 Oktober 2001 staat Kylie Minougue eindelijk op nummer 1 in de hitparade, met “Can’t Get You Out Of My Head”.

Toen de demo van “Can’t Get You Out Of My Head” bij het Britse label Parlophone arriveerde, was het nummer zo goed als afgewerkt. De stem klonk de platenbonzen vertrouwd in de oren. Deze behoorde immers toe aan de Engelse studiozangers Cathy Denis, begin jaren negentig goed voor maar liefst vijf top 10 noteringen in de UK charts. In onze kontrijen (Vlaanderen en Nederland) scoorde ze een bescheiden hitje met “Touch Me (All Night Long)”. Rond de eeuwwisseling had Denis geen zin meer in het uitvoerende werk en begon ze met het fulltime schrijven voor andere artiesten. Dat resulteerde de afgelopen jaren in een indrukwekkend lijstje, de belangrijkste voorbeelden zijn “The Last Thing I Need Is You” en “Jackie Cane” (Hooverphonic), “I Kissed A Girl” (Katy Perry), “Sweet Dreams My L.A. Ex” (Rachel Stevens) en “Catch You” (Sophie Ellis Bextor). “Can’t Get You Out Of My Head” schreef ze samen met Rob Davis, voormalig gitarist van de Glamrockband Mud. Die was een jaar eerder ook al de man achter één van de meest pakkende dansplaten uit het jaar 2000, “Spiller” van Groovejet. Cathy zag niet meteen een potentiële nummer 1 hit in haar eigen compositie, Kylie Minogue was echter laaiend enthousiast over de demo. Het bevatte alle ingrediënten van een Stock, Aitkin & Waterman hit, en was dan ook meteen een voor de handliggende keuze als eerste singlerelease van haar nieuwe album “Fever”.

In de eerste week werden er van de single meteen 306.000 exemplaren verkocht, Kylie kwam vanuit het niets binnen op nummer 1 in de UK Top 40. Vervolgens stond de ‘la la la song’ in meer dan twintig landen op 1. Door het succes van “Can’t Get You Out Of My Head” verwierf Minogue de status van een echt Popicoon: sexy en stijlvol, met op dat moment de beste muziek uit haar carrière.

~ 7 Oktober 1967:

In de week van 7 Oktober 1967 staan de Bee Gees met hun vierde single op nummer 1: “Massachusetts”.

Vlak na de opnamen vertelt Brian Epstein (manager van The Beatles) aan Maurice Gibb dat hij “Massachussetts” een prachtig nummer vindt, en dat het volgens hem een grote hit zal worden. Het waren de laatste woorden die Epstein tegen hem zou spreken, een paar dagen later overleed hij aan een overdosis drugs.

~ 8 Oktober 1957:

Op 8 Oktober 1957 neemt Jerry Lee Lewis “Great Balls Of Fire” op in Memphis.

Lewis’ pianospel werd alom geroemd, het schijnt dat zelfs Elvis Presley ooit heeft gezegd dat wanneer hij zo piano had kunnen spelen, hij direct zou zijn gestopt met zingen. Lewis’ pianospel was niet alleen beroemd vanwege de virtuositeit, maar vooral ook vanwege de dynamiek waarmee het werd gebracht. Hij schopte regelmatig zijn pianokruk aan de kant om vervolgens staand en springend verder te spelen.

(pdg).

Geef een reactie