Muziekgeschiedenis in een Notendop: 21/08 t.e.m. 27/08.

~ 22 Augustus 1969:

Op 22 Augustus 1969 staan Zager & Evans voor de zesde week op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade met “In The Year 2525”.

Dit zorgwekkende nummer verschijnt dus in 1969, een SF-topjaar! Dit mede dankzij de films 2001: A Space Odyssey (1968), Planet Of The Apes, de originele Star Trek serie, de landing op de maan en het album “Space Oddity” van David Bowie. Met een manager die een aanbod afslaat om op Woodstock te spelen, is het niet zo raar dat het na dit succes erg stil wordt rond Zager & Evans.

~ 23 Augustus 1970:

Op 23 Augustus 1970 speelt Lou Reed z’n laatste show met The Velvet Underground.

Hun debuutalbum werd geproduceerd door Andy Warhol, het bevat elf tracks waar bij Rock & Roll en Avant Gardistische nummers elkaar afwisselen. Tekstschrijver Lou Reed beschrijft op de lp de nachtelijke sfeer van een wereldstad, die zakenlieden, pooiers, hoertjes, filosofen en kunstenaars herbergt. Een stad die haast bezwijkt onder z’n eigen status. Sfeerbeelden van wulpse verleidsters (die SM-kelders induiken) en nerveuze junkies die wachten op een shot, worden met elkaar verweven als ware het een ‘levensschets’ van een doodgewone dag. Door de verwijzingen naar seks en drugs werd het album verboden op de New Yorkse radio’s en genegeerd in de rest van Amerika. Bovendien kocht haast niemand de plaat, de mensen die dat wel deden richtte meteen een eigen band op -merkte Brian Eno ooit op. De stemmen van Reed en Nico klinken allesbehalve perfect, maar dat zou ook niet gepast hebben bij de experimentele inhoud van de lp. Het is nogal rommelig en niet goed geproduceerd. “The Velvet Underground & Nico” is evenwel doordrenkt van gevoel en, door de creatieve geest van Andy Wahol, z’n tijd ver vooruit.

~ 24 Augustus 1995:

Op 24 Augustus 1995 wordt het nieuwe besturingssysteem Windows ’95, de eerste 32-bitconsumentenversie van Microsoft, gelanceerd. Voor de reclamecampagne gebruikt men de song “Start Me Up” van The Rolling Stones. Een toepasselijke titel: met Windows ’95 werden namelijk de startknop en taakbalk geïntroduceerd, in de commercial werd aangetoond dat het opstarten van programma’s hierdoor nu eenvoudiger was geworden. Bill Gates (medeoprichter van Microsoft) betaalde ruim 12 miljoen dollar om het nummer te kunnen gebruiken, een bedrag waar hij -gezien z’n goed gevulde bankrekening- wellicht niet erg lang van wakker heeft gelegen.

The Rolling Stones leende hun songs wel vaker uit voor commercials, het was echter de eerste keer dat de groep er zoveel geld voor kreeg. Bij de lancering van Windows Xp (in 2003) gebruikte Microsoft het liedje “Ray Of Light” van Madonna.

~ 24 Augustus 1996:

In de week van 24 Augustus 1996 maken The Spice Girls hun debuut in de Europese hitlijsten met “Wannabe”.

Het nummer groeide later uit tot de twaalfde bestverkochte single van de jaren negentig en maakte van de Spice Girls één van de weinige Britse acts die in hun begintijd al doorbreekt in Amerika.

~ 26 Augustus 1978:

In de week van 26 Augustus 1978 staat de soundtrack van “Grease” wereldwijd op nummer 1.

De Grease-rage kende in de Zomer van 1978 zijn absolute hoogtepunt. De film, gebaseerd op de gelijknamige musical uit de jaren vijftig, zorgde mondiaal voor uitverkochte bioscoopzalen en bombardeerde de hoofdrolspelers John Travolta en Olivia Newton John tot echte (wereld)sterren. Het verhaal van de ultieme Rock & Roll musical is van alle tijden. Eind jaren vijftig wordt het muurbloempje Sandy (student op een doorsnee Amerikaanse High School) verliefd op de stoere Danny. De liefde blijkt wederzijds te zijn, de leider van de jongensclub kan zijn verliefdheid echter niet openbaar laten blijken zonder gezichtsverlies op te lopen. Totdat Sandy verandert in een femme fatale en hij keurig in jasje-dasje verschijnt.

Op 17 Juni 1978 debuteerde het gelijknamige soundtrackalbum in de hitlijsten. Om het publiek alvast warm te maken voor de prent, werd de Lp voor de première uitgebracht. De soundtrack leverde in totaal zes hits op: “You’re The One That I Want” en “Summer Nights” van John Travolta en Olivia Newton John. Individueel scoorde de hoofdpersonages met de singles “Sandy” en “Greased Lightnin” (John) en “Hopelessly Devoted To You” (Olivia). Bovendien was er ook nog “Grease” van Frankie Valli, een song die werd geschreven door Barry Gibb van The Bee Gees. Het liedje is ook terug te vinden op het Bee Gees album “One Night Only”.

~ 26 Augustus 2004:

Op 26 Augustus 2004 overleed de Amerikaanse Popzangeres Laura Branigan. Ze werd in haar slaap getroffen door een hersenbloeding.

Tot Branigans hits behoorden “Self Control”, “Solitaire” en “The Power Of Love”. Ze speelde op Broadway in de musical ‘Love, Janis’ over zangeres Janis Joplin.

Laura Branigan begon haar zangcarrière als lid van het achtergrondkoortje van de Canadese zanger en componist Leonard Cohen. Ze werd in 1982 wereldberoemd met haar debuutalbum “Branigan”.

~ 27 Augustus 1967:

Op 27 Augustus 1967 overlijdt Brian ‘Samuel’ Epstein, manager van (en brein achter) The Beatles. De Joods-Britse zakenman was eigenaar van de platenzaak Northern England Music Stores, gelegen in het hartje van Liverpool. In Augustus 1961 begon Epstein met een regelmatige column in het populaire muziekblad Mersey Beat. Hij leerde de muziek van The Beatles kennen nadat een klant van hem (Raymond Jones) om de eerste single van de band had gevraagd. Naast “My Bonnie” was er ook een Lp verschenen waarop Lennon en co achtergrondmuziek speelden voor Tony Sheridan. Een paar weken later ging Brian (samen met z’n vriend Alistair Taylor) de groep bekijken en beluisteren in de Cavern Club. Hij werd onmiddellijk gegrepen door hun muziek/sound, de beat en het gevoel voor humor van de bandleden. Eind Augustus van dat jaar nam de zakenman het besluit om The Beatles te gaan managen, het vijfjarige contract werd getekend op 24 Januari 1962 (in het huis van Pete Best). Brian Epstein tekende de overeenkomst zelf niet, zo kon de band op elk moment het contract laten ontbinden. Hij groeide echter uit tot de drijvende kracht achter het succes van de beginjaren. Brian werd zelfs de vijfde Beatle genoemd en zou dan ook hun manager blijven tot aan zijn dood. Na het wegvallen van ‘Eppy’ werd de band zo goed als stuurloos.

Brian Epstein was homoseksueel. Er deed een gerucht de ronde dat hij verliefd was op John Lennon en dat de twee zelfs een affaire met elkaar hadden in 1963. Lennon heeft dit verhaal altijd ontkent.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be