Muziekgeschiedenis in een Notendop: 22/05 t.e.m. 28/05.

~ 23 Mei 1992:

Op 23 Mei 1992 stijgt “Please Don’t Go” van Double You naar de eerste plaats van de vaderlandse hitparade.

De Italiaanse Popgroep werd in 1985 opgericht door William Naraine, Franco Amato en Andrea de Antoni. Met “Please Don’t Go”, een cover van KC & The Sunshine Band, scoorde de groep z’n grootste hit.

~ 24 Mei 1956:

Op 24 Mei 1956 vindt de eerste editie van het Eurovisie Songfestival plaats.

Het Songfestival, gebaseerd op het Italiaanse Festival van San Remo, was een geesteskind van de EBU. Aan de eerste editie deden zeven landen mee, ieder met twee liedjes. Drie landen, Denemarken, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, werden gediskwalificeerd omdat hun aanmelding te laat binnenkwam.

Nederland had de eer het allereerste lied ooit op het Songfestival te mogen brengen. Het was “De vogels van Holland” gezongen door Jetty Paerl.

~ 25 Mei 2006:

Op 25 Mei 2006 overleed de Jamaicaanse muzikant Desmond Dekker aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd 64 jaar.

Dekker zorgde er samen met Bob Marley en Jimmy Cliff voor dat Reggae ook buiten Jamaica populair werd.

Hij zag op 16 Juli 1941 in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston het levenslicht. De als Desmond Adolphus Dacres geboren zanger verloor al vroeg zijn beide ouders en stortte zich als tiener al op de muziek.

In 1969 verwierf hij wereldwijd naam en faam met “The Israelites”,het eerste skanummer dat ook buiten Jamaica een hit werd. Daarna volgden nog hits zoals “You Can Get It If You Really Want” en “Sing A Little Song”.

~ 26 Mei 1962:

26 Mei 1962, een belangrijke dag in de muziekgeschiedenis, het was de start van de Britse invasie in de Amerikaanse hitlijsten.

De British Invasion (Britse invasie) is een in de Verenigde Staten en Canada gebruikte term, waarmee wordt verwezen naar de vloedgolf van Britse bands die midden jaren zestig Amerikaanse groepen (en artiesten) overschaduwde in de hitlijsten. Vanaf 1962 waren The Beatles, afkomstig uit de havenstad Liverpool, enorm succesvol in eigen land. Twee jaar later volgde de internationale erkenning en werd ook de Amerikaanse Billboard Hot 100 veroverd. Een opmerkelijk gegeven, want tot die periode werden buitenlandse hits niet bepaald gewaardeerd in de VS. Op 4 April 1964 bezetten The Beatles zelfs de eerste vijf plaatsen in de Billboard Hot 100: 1. “Can’t Buy Me Love”, 2. “Twist and Shout”, 3. “She Loves You”, 4. “I Want To Hold Your Hand”, 5. “Please Please Me”.
Andere Britse bands profiteerden mee van het succes van The Fab 4, enkele voorbeelden hiervan zijn The Hollies (“Bus Stop”), The Kinks (“Dedicated Follower Of Fashion”), The Rolling Stones (“Satisfaction”) en The Who (“My Generation”). Het Amerikaanse antwoord op de Britse invasie kwam van o.a. The Byrds en The Monkees. The Beach Boys en Mamas and Papas wisten, tegen de stroom in, hun eerdere succes verder uit bouwen.

~ 26 Mei 1994:

Op 26 Mei 1994 trouwt Michael Jackson met Lisa Marie Presley.

Jackson en Presley trouwden in De la Vega in de Dominicaanse Republiek, een plaatsje ten noorden van Santo Domingo. Het huwelijk werd voltrokken door rechter en advocaat Hugo Francisco Alvarez Perez.

Het bruidspaar verscheen op die 26ste Mei in een wit Toyota-busje in De la Vega, vergezeld van hun twee getuigen, volgens de huwelijksakte mevrouw Eve Darling en Thomas Keough. De laatste is waarschijnlijk de ex-echtgenoot van Presley. Na een huwelijk van zes jaar gingen Presley & Jackson uit elkaar.

~ 27 Mei 1963:

Op 27 Mei 1963 breekt Bob Dylan, definitief, door met het album “The Freewheelin’ Bob Dylan”.

Het tekstmateriaal, met vertelkunst en humor, heeft een poëtisch oog voor detail. Niemand kon de agitatie van de tijdsgeest zo goed weergeven als Bob Dylan. De singer-songwriter verwierf de opgedrongen status van ‘spreekbuis’ van zijn generatie. Dylan -die het in die periode zelf niet al te breed had- droomde ook zelf van een beter leven, een onbezorgder leven ook. De eigen (negatieve) ervaringen als inspiratiebron. Hij kiest de kant van de kwetsbare bevolking, in plaats van de Amerikaanse middenklasse. Op die manier werd de plaat een manifest, een roep om maatschappelijke verandering. “Blowin’ In The Wind” -geschreven in slechts tien minuten- stelt filosofische vragen over vrede, oorlog en vrijheid. Het is de ultieme getuigenis van het verlangen naar die verandering.

~ 27 Mei 2017:

Zanger en toetsenist Gregg Allman overleed op 27 Mei 2017. Hij is 69 jaar geworden. Allman werd beroemd met z’n Southern Rockband The Allman Brothers.

Allman richtte in 1969 met zijn oudere broer Duane The Allman Brothers Band op, de pioniers van de Southern Rock (met Blues, Jazz en Country-invloeden). Na twee studioalbums te hebben uitgebracht, volgde in 1971 “At Fillmore East”, volgens velen één van de beste live-platen ooit. Leadgitarist en bandleider Duane Allman kon maar kort genieten van het succes. Hij kwam, 24 pas, datzelfde jaar om het leven door een motorongeluk. De plaat “Eat a Peach” (1972) werd aan hem opgedragen.

Gregg Allman was ook een tijd getrouwd met zangeres Cher, maar zelfs naar Hollywood-normen was hun huwelijk van korte duur.

~ 28 Mei 1993:

Op 28 Mei 1993 overleed de Engelse singer-songwriter Duncan Browne. Hij werd slechts 46 jaar.

Al vanaf 1967 was hij actief als muzikant en een jaar later verscheen zijn debuutalbum “Give Me, Take You”. Ook was hij verantwoordelijk voor het arrangement van het koor in nummer “Hang On to a Dream” van Tim Hardin, opgenomen door The Nice in 1969.

Zijn grootste hit was echter “Journey”, terug te vinden op Browne’s tweede album uit 1973.
De periode daarna werkte hij regelmatig samen als sessiemuzikant met o.a. Colin Blunstone, richtte hij zijn eigen band Metro op en bracht hij twee solo-albums uit waaronder “The Wild Places”.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be