Muziekgeschiedenis in een Notendop: 23/01 t.e.m. 29/01.

23 Januari 1978:

Terry ‘Alan’ Kath, gitarist van Chicago, overlijdt op 23 Januari 1978. Z’n dood zou het gevolg zijn geweest van een spelletje Russische roulette.

De oorspronkelijke naam van de Amerikaanse band was Chicago Transit Authority, een verwijzing naar het openbaar vervoersbedrijf (CTA) van de stad Chicago. Het gemeentebestuur vond dit echter geen goed idee en op last van CTA werd de groepsnaam, na de release van de eerste Lp, dan ook ingekort tot Chicago. De band kende in de jaren zeventig een enorme populariteit in de VS en Japan, wereldwijd werden er honderd miljoen platen verkocht. Opvallend zijn de titels van hun albums, die bestaan zo goed als altijd uit Romeinse cijfers, hiermee wordt simpelweg de nummering van hun platen aangegeven.

Terry Kath was uiteraard niet de eerste muzikant die door een kogel aan z’n einde kwam. Moord, zelfmoord, brute pech, het komt allemaal voor. Eén van de meest bizarre schietincidenten uit de Popgeschiedenis staat op naam van Dusty Hill Van ZZ Top. Bij het schoonmaken van diens geweer, ging dit plotseling af. Hill schoot zichzelf in de buik, maar overleefde het.

24 Januari 1967:

24 Januari 1967 ging de geschiedenisboeken in als de dag dat Aretha Franklin’s carriëre van start ging. Dat jaar scoort The Queen Of Soul haar eerste grote hit met de single Respect. De daaropvolgende hits (You Make Me Feel Like A) Natural Woman, Chain Of Fools, en Since You’ve Been Gone bevestigen haar status als Souldiva. Burt Bacharachs’ I Say A Little Prayer geeft de zangeres misschien wel de meeste roem.

Franklin won in haar carriëre maar liefst vijftien Grammy awards, ze verkocht miljoenen albums en verwierf een plaats in de Rock ‘n Roll Hall of Fame.

25 Januari 1980:

Op 25 Januari 1980 wordt Paul McCartney vrijgelaten uit de gevangenis van Tokyo. De zanger werd tien dagen ervoor op de luchthaven van de stad gearresteerd wegens drugsbezit. De nieuwe wereldtournee van The Wings werd mede hierdoor afgelast.

Datzelfde jaar werkte de band door aan nieuwe nummers, maar die werden niet uitgebracht. Laurence Juber en Steve Holly verlieten daarom The Wings.

25 Januari 2015:

Op 25 Januari 2015 overleed de Griekse zanger Demis Roussos. Hij werd slechts 69 jaar.

Roussos brak op het einde van de jaren zestig door met Aphrodite’s Child, maar hij was ook groepslid van The Idols en We Five. Daarnaast was hij ook te horen op een aantal albums van Vangelis.

De carrière van de zanger kende vooral in de jaren zeventig en tachtig hoogdagen. Hij scoorde toen wereldhits met nummers als Forever and Ever en My Friend The Wind.

26 Januari 1962:

Op 26 Januari 1962 staat Let’s Twist Again van Chubby Checker op nummer 1 in de Verenigde Staten.

Checker kon de rest van zijn leven op zijn muzikale successen teren. In 2000 begon hij een groothandel in snacks genaamd The Last Twist, Inc. en Chubby Checker Snacks. Tevens introduceerde hij de Checkerlicious Express, een rijdende snack roadshow met Checker zelf aan het stuur.

27 Januari 1972:

Op 27 Januari 1972 overleed de Amerikaanse Gospelzangeres Mahalia Jackson.

Het hoogtepunt in haar zangcarrière beleefde ‘de Koningin van de Gospelmuziek’ op 28 Augustus 1963 tijdens een massademonstratie tegen rassendiscriminatie bij het Lincoln Memorial in Washington. Ten overstaan van een menigte van meer dan 200.000 mensen zong ze I’ve Been Buked and I’ve Been Corned (op verzoek van Martin Luther King) en How I Got Over. Door geldelijke steun en door haar medewerking aan de demonstraties, georganiseerd door Martin Luther King, heeft Jackson zeker een grote bijdrage geleverd in de strijd voor de emancipatie van de Afro-Amerikanen, hand in hand met grootheden en voorvechters tegen de apartheid zoals bv dominee Martin Luther King.

28 Januari 2017:

Rembert De Smet, de zanger van 2 Belgen, overleed op 28 Januari 2017 aan de gevolgen van kanker. Hij werd slechts 63 jaar.

De Belpoplegende vernam pas twee weken geleden dat hij ziek was, tot zijn bekendste nummers behoren uiteraard Lena en Operation Coup De Poing.

De Smet mag zich ook één van de pioniers van de New Beat noemen. Hij werkte onder meer samen met het Praga Khan van Maurice Engelen. De voorbije jaren was hij nog actief met Esta Loco, een flamenco-popgroep.

28 Januari 1985:

Op 28 Januari 1985 wordt de benefietsingle We Are The World opgenomen.

Het Amerikaanse antwoord op Band Aid kon niet lang uitblijven. In 1985 lanceerde USA For Africa (een initiatief van Harry Belafonte) het nummer We Are The World. De song werd geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie, net als z’n Britse voorganger werd het een gigantisch succes. De single werd wereldwijd meer dan 20 miljoen keer verkocht.

Op amper een week tijd werden enkele van de grootste artiesten van dat moment verzameld om het nummer op te nemen. Ondermeer Lionel Richie, Stevie Wonder, Diana Ross, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Michael Jackson, Huey Lewis, Cyndi Lauper en Kim Carnes zongen een stukje in.

We Are The World werd bekroond met drie Grammy Awards, een American Music Award en een People’s Choice Award. De single en alle merchandise eromheen brachten ruim 50 miljoen euro in het laatje.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be