Muziekgeschiedenis in een Notendop: 23/10 t.e.m. 29/10.

~ 23 Oktober 2014:

Op 23 Oktober 2014 overleed de Britse zanger Alvin Stardust.

Stardust, wiens echte naam Bernard William Jewry was, had o.a. hits met nummers als “My Coo Ca Choo” en “I Feel Like Buddy Holy”. Met het nummer “Jealous Mind” haalde hij in 1973 de top van de Britse hitlijst. Het grote publiek kent de zanger vooral van de hit “Pretend”.

~ 24 Oktober 1981:

In de week van 24 Oktober 1981 staat Slade voor het eerst sinds 1975 weer in de hitparade, met “Lock Up Your Daughters”.

Tijdens optredens van de band liep de boel wel al eens uit de hand. Slade betaalde zelf wel altijd de schade. ‘We hebben drie keer een balkon naar beneden zien komen. Maar we betalen altijd alles, want we willen niet door bepaalde zalen uitgesloten worden’, aldus frontman Neville Holder.

~ 24 Oktober 2016:

Voormalig tieneridool Bobby Vee overleed op 24 Oktober 2016. Hij werd 73 jaar.

De Amerikaan werd geboren als Bobby Velline. Op vijftienjarige leeftijd moest hij plotseling invallen voor de bij een vliegtuigongeluk omgekomen artiesten Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper, die de hoofdacts waren op een reizend festival. Samen met een groep schooljongens formeerde hij in allerijl The Shadows en hun optreden werd een succes.

~ 25 Oktober 1969:

In de week van 25 Oktober 1969 heeft de George Baker Selection zijn eerste hit te pakken met “Little Green Bag”. Het nummer werd geschreven door Jan Visser en Hans Bouwens (echte naam van George Baker). De B-kant van de single was “Pretty Little Dreamer”, net als de gelijknamige titeltrack afkomstig van Baker’s debuutalbum. Met het geld dat hij verdiende aan “Little Green Bag” kon Bouwens stoppen met z’n werk in de plaatselijke limonadefabriek en zich vervolgens volledig richten op zijn muzikale carriëre.

Regisseur Quentin Tarantino vond het basloopje aan het begin van de song zo meeslepend en onheilspellend, dat hij het gebruikte voor z’n film Reservoir Dogs uit 1992. Sindsdien is het nummer uitgegroeid tot een echte culthit. Midden jaren negentig haalde “Little Green Bag” zelfs de top van de Japanse hitparade, nadat het gebruikt werd bij een Japanse whiskyreclame.

~ 25 Oktober 2014:

Op 25 Oktober 2014 overleed Jack Bruce. De bassist van de legendarische Rockband Cream werd 71 jaar.

De geboren Schot, die in de jaren zeventig worstelde met een drugsverslaving, overleed door problemen met zijn lever. In 2003 onderging hij al een levertransplantatie, nadat er kanker bij hem was geconstateerd.
In 2005 kwam Bruce met de overige leden van Cream voor de laatste keer bijeen voor een reeks reünie-concerten in The Royal Albert Hall in Londen.

~ 25 Oktober 2004:

Op 25 Oktober 2004 overleed de legendarische Dj John Peel. In zijn veertig jaar bij de Britse openbare omroep heeft hij bijna op zijn eentje de Pop- en Rockmuziek tot een kunstvorm gepromoveerd.

Hij stierf aan een hartaanval toen hij met zijn echtgenote Sheila op een zeldzame vakantie was in het Peruaanse Cuzco. Toen Radio 1 het nieuws van zijn overlijden bracht, draaide het radiostation het favoriete lied van John Peel, “Teenage Kicks” van de Undertones, de Ierse groep van zanger Feargal Sharkey.

~ 26 Oktober 1985:

In de week van 26 Oktober 1985 scoort Whitney Houston haar eerste nummer 1 hit, met “Saving All My Love For You”.

In 1978 is “Saving All My Love For You” een kleine hit voor het duo Marilyn McCoo en Billy Davis Jr. In 1985 scoort Whitney er niet alleen een grote hit mee, maar ook een Grammy Award in de categorie Best Female Pop Vocal Performance.

~ 27 Oktober 1990:

In de week van 27 Oktober 1990 komt “Born To Be Wild” van Steppenwolf voor de derde keer de hitparade binnen.

Het was de tweede singlerelease van het debuutalbum van Steppenwolf. “Born To Be Wild” wordt als ‘motor-hit’ onsterfelijk dankzij de roadmovie Easy Rider uit 1969, met in de hoofdrollen Dennis Hopper en Peter Fonda. In de songtekst is ook voor het eerst de term Heavy Metal te horen (‘Heavy Metal Thunder’), een term die later een muziekgenre zou gaan duiden.

~ 27 Oktober 2013:

Op 27 Oktober 2013 overleed de Amerikaanse zanger en legendarische gitarist Lou Reed.

In Mei van datzelfde jaar onderging Reed nog een levertransplantatie, hij overleed aan een lever-gerelateerde aandoening. De zanger was samen met John Cale het gezicht van de uitermate invloedrijke Rockgroep The Velvet Underground.

Begin jaren zeventig begon Lou Reed aan een succesrijke solo-carrière. De bekendste hits zijn onder meer “Walk on the Wild Side” en “Perfect Day”.

~ 28 Oktober 2000:

In de week van 28 Oktober 2000 staat Milk Inc. met twee nummers in de Nederlandse Top 40: “Walk On Water” en “Land Of The Living”.

De zangeres van “Walk on Water”, Ann Vervoort, stopte datzelfde jaar met de band, omdat het artiestenbestaan haar teveel werd. Helaas heeft dit haar leven niet kunnen redden. Ann overleed in 2010, waarschijnlijk waren er drugs en alcohol in het spel.

~ 29 Oktober 1971:

Op 29 Oktober 1971 sterft gitarist Duane Allman na een motor-ongeluk. Hij werd slechts 25.

Duane Allman was als begaafd (slide)gitarist een veelgevraagd studio- en sessiemuzikant. Hij heeft dan ook met veel topartiesten gespeeld, zoals onder andere Aretha Franklin, Wilson Pickett, Boz Scaggs, King Curtis, Delaney & Bonnie en John Hammond. Veel van die muzikale samenwerkingen zijn te horen op “Duane Allman An Anthology”. Eén van de bekendste nummers waarop Duane Allman meespeelt is “Layla” van Derek & The Dominos.

(pdg).

Geef een reactie