Muziekgeschiedenis in een Notendop: 24/04 t.e.m. 30/04.

~ 24 April 2016:

De Amerikaanse Soulzanger Billy Paul overleed op 24 April 2016.
Hij raakte in 1972 bekend met het nummer “Me and Mrs. Jones”, waarvoor hij een Grammy Award ontving.

In 1968 bracht hij zijn debuutalbum “Feelin’ Good at the Cadillac Club” uit, bij het label van de legendarische producer en Soulpionier Kenny Gamble. Paul bracht in totaal 15 albums uit tussen 1968 en 1988. Hij slaagde er na 1972 niet meer in om het succes van “Me and Mrs. Jones” te evenaren, maar wordt wel beschouwd als een pionier en een belangrijke figuur in de wereld van de Soulmuziek.

~ 25 April 2016:

Op 25 April 2016 kwam singer-songwriter Sander Deroo om het leven bij een tragisch arbeidsongeval in Poperinge. Hij werd slechts 42 jaar.

Op zeer jonge leeftijd trok hij naar de muziekschool waar hij een klassieke opleiding volgde voor notenleer en slagwerk. Met privé-lessen en vooral veel zelfstudie werd hij een prima gitarist. Toen hij 16 werd kreeg hij de liefde te pakken voor het schrijven van nummers. In 2000 kreeg Sander een platencontract aangeboden bij RCP Productions, het was het begin van een duurzame samenwerking.
Producer Eric De Clercq was onder de indruk van zijn nummers en bood hem een platencontract aan. Er werd een nieuwe groep opgericht Sander en de Toekomst. Met “Geloven in de Toekomst” verscheen er ook een eerste single. Verschillende radiostations hadden meteen interesse, draaide het nummer spontaan en boden enkele live optredens rechtstreeks op antenne aan. In diezelfde periode kwam er ook nog een TV-optreden bij De Drie Wijzen. Eind 2005 besloot Sander om solo te gaan en klopte opnieuw aan bij RCP met enkele nieuwe Nederlandstalige nummers. Inmiddels was Sander de vaste zanger bij tributeband CU2PLAY.

~ 25 April 2002:

Op 25 April 2002 overleed Lisa Lopes, bekend van o.a. TLC, na een auto-ongeluk. Lisa zat samen met nog zeven andere personen in het voertuig. Niemand anders raakte gewond. De zangeres was op slag dood, ze werd slechts 31 jaar.

Lisa, met als bijnaam ‘Left Eye’, werd vaak gezien als het creatieve brein achter TLC. Ze zong niet alleen, ze speelde ook keyboard en voegde zelfgeschreven raps toe aan een aantal nummers.
Lisa Lopes presenteerde ook korte tijd het programma The Cut op MTV, waar zangtalenten een kans maakten op een platencontract.
Naast haar rol bij TLC zong Lopes ook solo, zo had ze in 2000 een nummer 1 hit met Melanie C en “Never Be The Same Again”.

~ 26 April 1977:

Op 26 April 1977 gaat in New York de -mogelijkerwijs- meest befaamde discotheek ooit open: Studio 54. Gitarist Nile Rodgers en bassist Bernard Edwards (de drijvende krachten achter de groep Chic) werden voor hun hit “Le Freak” -op een evenwel merkwaardige manier- geïnspireerd door de flamboyante nachtclub, die was gelegen aan West 54th Street op het eiland Manhattan (één van de vijf stadsdelen van New York). Op een avond in 1978 wilden Rodgers en Edwards het succes van hun toenmalige hit “Dance Dance Dance” vieren in Studio 54, maar bij de ingang werd hun de toegang geweigerd. De bewering dat ze een hit hadden, die er een paar keer per avond werd gedraaid hielp hen niks. Ze moesten, net als alle andere bezoekers, keurig in de rij blijven wachten. Nile en Bernard waren hierom zo woedend, dat ze meteen richting hun eigen opnamestudio trokken. Daar maakte het duo een nummer dat als titel Fuck Off meekreeg. Nadat de boosheid was gaan liggen, kwam het besef dat een song met zo’n ondubbelzinnige titel weinig kansen zou krijgen van de platenmaatschappij. Daarom werd al snel Freak Out gezongen, in plaats van het provocerende Fuck Off. Enkele maanden later betekende het nummer de grote doorbraak voor Chic.

Studio 54, de nachtclub van Steve Rubbel, sloot -na een inval door de belastingdienst- op 17 December 1979.

~ 29 April 1968:

Op 29 April 1968 gaat de musical Hair in première op Broadway.

De musical leidt een merkwaardig leven: oorspronkelijk uitgebracht in 1968, wordt Hair nog steeds gespeeld, over de hele wereld. Dat is bijzonder, want het oorspronkelijke verhaal was erg tijdgebonden: het ging over de generatie van hippies en flowerpower, over vredesdemonstraties tegen de oorlog in Vietnam, over een vrijere seksuele moraal en het gebruik van drugs.
Dat was toen nieuw en de eerste uitvoeringen van Hair deden dan ook het nodige stof opwaaien.

Hair was (en is) geen vrolijke musical, ondanks de aanstekelijke en vrolijke muziek en het bonte spektakel dat de musical altijd is geweest: het verhaal zet ook aan tot nadenken over wat je wil in het leven en hoe je keuzes maakt. Hoe houd je vast aan je idealen en wat moet je doen om te voorkomen dat je die verliest? Wat blijft er over van de ideale wereld als je omgeven wordt door geld, macht en geweld?

~ 30 April 1988:

Celine Dion wint op 30 April 1988 het Eurovisie Songfestival in het Ierse Dublin, met het liedje “Ne Partez Pas Sans Moi”. De Canadese zangeres nam deel namens Zwitserland en kreeg in totaal 137 punten, 11,2% van het totale aantal. Scott Fitzgerald eindigde voor het Verenigd Koninkrijk op een tweede plaats (136 punten) met het nummer “Go”. Veel impact had de overwinning van Dion echter niet, want het liedje werd nergens in Europa een hit. Pas drie jaar later (1991) haalde Celine voor het eerst de Belgische hitlijsten met “Where Does My Heart Beat Now”, haar eerste nummer 1 hit scoorde de zangeres nog eens vier jaar later (1995) met “Think Twice”. Ondanks het geringe succes van “Ne Partez Pas Sans Moi” wordt Celine Dion door Songfestivalfans graag als voorbeeld gebruikt om aan te tonen dat je nog steeds internationaal kan doorbreken als je het muziekfestival wint.

Celine heeft overigens nog een andere mooie herinnering aan die 30ste April 1988. Diezelfde avond werd ze, naar eigen zeggen, ook verliefd op haar (26 jaar oudere) manager Rene Angelil. In 1994 stapte het koppel in het huwelijksbootje.

~ 30 April 2015:

De R&B- en Soulzanger Ben E. King, die vooral bekend is van de hit “Stand By Me”, overleed op 30 April 2015.

De zanger begon zijn carrière in de jaren vijftig met de groep The Drifters, waarmee hij onder andere de nummers “There Goes my Baby” en “The Last Dance For Me” produceerde.

In 1961 behaalde King dus zijn grootste hit, “Stand By Me”, die meteen de top vijf behaalde in de Verenigde Staten. De meest beroemde zangers zoals John Lennon en Bruce Springsteen coverden de wereldhit. In 1999 kondigde platenmaatschappij BMI aan dat “Stand by Me” het op drie na meest gedraaide nummer van de 20e eeuw op de Amerikaanse radio en tv was. Als kers op de taart voegde de Library of Congress in de VS het nummer dit jaar toe aan het National Recording Registry.

King overleed op 76jarige leeftijd.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be