Muziekgeschiedenis in een Notendop: 24/07 t.e.m. 30/07.

~ 25 Juli 1965:

Op 25 Juli 1965 gaat Bob Dylan elektrisch op het Newport Folk Festival.

Het zou ook meteen de laatste keer zijn dat de jonge liedjessmid werd uitgenodigd in Newport. Zijn optreden tijdens het driedaagse festival liep uit op een grote teleurstelling. Het publiek kon hem nauwelijks verstaan, de muziek was niet goed afgesteld. De reacties waren furieus, want een elektrische Dylan was niet waarom hij werd uitgenodigd op dit festival. Boegeroep viel hem ten deel. Dylan en zijn ad hoc begeleidingsband speelden ondertussen door en maakten de set af met het spelen van “Like A Rolling Stone en “It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry”. Na afloop verlieten de mannen het podium, waarna Dylan beduusd op een trapje bleef zitten en staarde naar zijn laarzen. Het was het definitieve afscheid van de folkmuziek door Dylan.

~ 26 Juli 2013:

Op 26 Juli 2013 overleed de Amerikaanse Blues- en Countrymuzikant JJ Cale.

John Weldon Cale, bekend van onder meer nummers als “Cocaïne” en “After Midnight”, is 74 jaar oud geworden.

De muziek van de nogal bescheiden singer/songwriter Cale werd vooral bekend door de uitvoeringen van stergitarist Eric Clapton van de twee genoemde nummers. Zelf bleef Cale enigszins op de achtergrond.

Zijn muziek wordt gekenmerkt door een wat lijzige, kabbelende stijl. Een van zijn bekendste albums is zijn debuutalbum “Naturally” dat in 1972 verscheen.

~ 27 Juli 1968:

Op 27 Juli 1968 scoort Marty Wilde, vader van Kim, z’n enige hit met “Abergavenny”.

Hij behoorde tot de eerste generatie Britse sterren die hun inspiratie vrij nadrukkelijk vonden in de Amerikaanse Rock & Roll. Veel van de nummers die deze artiesten uitvoerden waren origineel van hun Amerikaanse voorgangers en voorbeelden.

~ 29 Juli 1967:

Op 29 Juli 1967 scoren The Doors hun eerste nummer 1 hit met “Light My Fire”.

De psychedelische keyboards van Manzarek, het ‘exotische’ gitaarwerk van Krieger en bovenal het charisma en de zang van Jim Morrison gaven de song een ongehoord origineel en gedurfd geluid mee. The Doors, aanvankelijk een populaire act in de Whiskey A GoGo (toonaangevende club in Los Angeles), werd door het succes van de single -afkomstig van hun titelloze debuutplaat- in een mum van tijd één van de topbands van de Verenigde Staten. “Light My Fire” werd geschreven door Robbie Krieger en was een weinig verhullende verwijzing naar Morrisons seksuele aantrekkingskracht en nogal uitbundige liefdesleven. Bovendien was het een nummer aan de lange kant (ruim zeven minuten), waardoor het geen logische keuze voor een singlerelease was.

De controversiële tekst zorgde voor de nodige rumoer in het nette Amerika van de jaren zestig. Zo werd Jim Morrison o.a. bij aanvang van een optreden in de Ed Sullivan Show verzocht om de regel ‘girl, we couldn’t get much higher’ in het refrein te wijzigen in ‘girl, we couldn’t get much better’. De associatie met drugs zou het miljoenenpubliek choqueren. Jim keek echter recht in de camara, terwijl hij de verboden woorden zong. De afloop laat zich raden, en ze hoefden nooit meer terug te komen. “Light My Fire” werd in 1968 gecoverd door José Feliciano, met Spaanse gitaar en flamenco-invloeden maakte de Puerto Ricaanse zanger er een Latijns-Amerikaanse versie van.

~ 29 Juli 1974:

Op 29 Juli 1974 overleed Mama Cass Elliot op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct. De als Ellen Naomi Cohen geboren zangeres van The Mamas and the Papas profileerde zich vanaf 1965 in de Folk- en Popmuziek, zowel door haar stemgeluid als door haar verschijning. Dat laatste zou haar uiteindelijk fataal worden.

Nummers als “Monday, Monday”, “California Dreaming” en “I Saw Her Again” brengen een mix van gevoelens variërend van zomerse vrolijkheid tot nostalgie…

~ 30 Juli 2015:

Op 30 Juli 2015 overleed de Amerikaanse Countryzangeres Lynn Anderson. Ze werd slechts 67 jaar.

Anderson werd in 1970 wereldberoemd met haar versie van het nummer “(I Never Promised You A) Rose Garden” van Joe South. De zangeres bracht vele albums uit en scoorde wereldwijd hits. Zoals bijvoorbeeld het countrynummer “Top of the World” in 1973, waarmee The Carpenters in hetzelfde jaar een hit scoorde.

Anderson trouwde en scheidde twee keer en kreeg drie kinderen.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be