Muziekgeschiedenis in een Notendop: 25/09 t.e.m. 1/10.

~ 25 September 1965:

In de week van 25 September 1965 maakt Golden Earring(s) z’n debuut in de charts, met “Please Go”.

De bandleden willen, in eerste instantie, niet dat de single wordt uitgebracht omdat ze vinden dat er in stukken van het nummer vals wordt gezongen. Polydor brengt het toch uit en een top 10 hit is het resultaat.

~ 25 September 1980:

John Bonham overleed op 25 September 1980. De drummer van Led Zeppelin werd slechts 32 jaar. Na Bonhams dood liet de band weten niet meer verder te gaan zonder de drummer, en op een handjevol liefdadigheidsconcerten na heeft Led Zeppelin woord gehouden.

Bonham – of Bonzo, zoals zijn collega’s en fans hem noemden – was een van de meest toonaangevende drummers uit zijn tijd. Van oorsprong een souldrummer, stond Bonham bekend om zijn snelheid, kracht, karakteristieke geluid en gevoel voor ritme. Zoals veel aspirerende drummers van zijn generatie, keek hij op tegen drumhelden uit de jazzcultuur van de jaren dertig, zoals Gene Krupa en Buddy Rich.

~ 26 September 2003:

Op 26 September 2003 overleed de Britse zanger Robert Palmer aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd slechts 54 jaar.

Palmer experimenteerde tijdens z’n muzikale carriëre met verschillende stijlen, waaronder Rock, Soul en Reggae. In de jaren tachtig maakte hij dankbaar gebruik van de opkomst van de videoclip. In zijn clips waren de mooiste vrouwen te zien en zelf droeg hij altijd de elegantste pakken, wat hem de eretitel ‘best geklede man in de Popmuziek’ opleverde. De laatste zestien jaar van zijn leven woonde Robert Palmer in Zwitserland.

~ 26 September 1969:

Op 26 September 1969 wordt het album “Abbey Road” van The Beatles gereleased.

In de Zomer van datzelfde jaar zocht Paul McCartney contact met producer George Martin, met de vraag of hij nog één album met The Beatles wou opnemen. Nadat de -onderlinge- meningsverschillen waren uitgeklaard, stemde hij toe. De eerste drie weken van Juli werden de Abbey Road studio’s volledig gereserveerd voor The Fab 4. De plaat zou dan ook toepasselijk “Abbey Road” gedoopt worden. Het gaf de fans hoop voor de toekomst, volgens sommige was het zelfs een teken/bewijs dat de Beatles ook weer echt bij elkaar waren. Voor de bandleden (in het bijzonder Lennon) was het echter al vanaf de releasedatum duidelijk dat dit hun laatste album zou worden. “Abbey Road” werd dan ook weloverwogen afgesloten met “The End”, waarmee de Beatles en de jaren zestig -het decennia dat de band volledig had gedomineerd- aan hun eindpunt kwamen. Het nummer bevat een profetische dosis virtuositeit, waarin iedere Beatle een eigen solo kreeg. De albumhoes was dan weer de eenvoud zelve, met een foto van de vier leden op het zebrapad buiten bij de Abbey Road studio’s. De achterkant laat een close-up zien van het straatnaambord van Abbey Road. Hierdoor werden de Abbey Road studio’s de bekendste ter wereld. Zelfs nu nog is het een trekpleister voor fans en toeristen van over heel de wereld.

~ 27 September 1997:

Op 27 September 1997 komt “Candle In The Wind” van Elton John vanuit het niets nieuw binnen op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. De bewerkte tekst over England’s Rose, werd op Zaterdagochtend 6 September 1997 tijdens de uitvaartdienst van Prinses Diana (in The Collegiate Church Of St Peter) gezongen door Elton. Aanvankelijk wou hij een nieuw nummer zingen tijdens de afscheidsplechtigheid: maar zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin had de vraag kennelijk verkeerd begrepen en dacht dat Elton doelde op een aangepaste tekst voor “Candle In The Wind”, dat in 1973 initieel werd geschreven als ode aan Marilyn Monroe (die in 1962 overleed). Meteen na de dienst werd het liedje, samen met producer George Martin, opgenomen in een Londense studio. Het weerwoord was ongekend: op 20 September 1997 gingen meteen 125.000 exemplaren over de toonbank, anderhalve week later stond de teller reeds op zo’n 500.000 verkochte singles.

Uiteindelijk werd “Candle In The Wind” (met een verkoop van 33 miljoen stuks) veruit de best verkochte song uit de muziekgeschiedenis. In Canada stond Elton John 45 weken op nummer 1 en meer dan 2 jaar onafgebroken in de top 10.

~ 28 September 1991:

Op 28 September 1991 overleed Miles Davis. De trompettist, die werd gezien als een van de meest invloedrijke muzikanten uit de twintigste eeuw, werd 65 jaar.

De carrière van Davis kende veel ups en downs, waarin hij onder andere verslaafd raakte aan heroïne. Hij speelde veel verschillende stijlen en ontwikkelde zich ook verder in deze stijlen. Hij stopte in 1975 met spelen, maar maakte in 1980 een comeback en speelde met onder andere Michael Jackson en Sting.
Door al zijn verschillende stijlen werd Miles Davis ook wel de ‘Picasso of jazz’ genoemd.

~ 29 September 1990:

In de week van 29 September 1990 staat Steve Miller Band na 17 jaar opnieuw in de hitparade met “The Joker”, dit naar aanleiding van een spijkerbroekreclame.

Fatboy Slim maakt in 2003 een cover van “The Joker”. Het origineel stamt uit 1973.

~ 30 September 1978:

Op 30 September 1978 staan vier tracks van de Grease soundtrack bij de 11 bovenste in de hitparade.

De soundtrack leverde in totaal zes hits op: “You’re The One That I Want” en “Summer Nights” van John Travolta en Olivia Newton John. Individueel scoorde de hoofdpersonages met de singles “Sandy” en “Greased Lightnin” (John) en “Hopelessly Devoted To You” (Olivia). Bovendien was er ook nog “Grease” van Frankie Valli, een song die werd geschreven door Barry Gibb van The Bee Gees. Het liedje is ook terug te vinden op het Bee Gees album “One Night Only”.

~ 1 Oktober 2014:

Op 1 Oktober 2014 overleed Lynsey De Paul. De zangeres werd 66 jaar.

Lynsey verwierf in de jaren 70 wereldfaam met hits als “Sugar Me” en “Won’t Somebody Dance With Me”, waarvoor ze een Ivor Novello kreeg (een prestigisuze award voor singer-songwriters).

De zangeres stond in 1977 op het podium van het Eurovisie Songfestival. Ze eindigde als tweede met het nummer “Rock Bottom”. Ook schreef ze hits voor collega-artiesten, zoals Shirley Bassey en The Real Thing.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be

Geef een reactie