Muziekgeschiedenis in een Notendop: 26/06 t.e.m. 2/07.

~ 26 Juni 1975:

Het begon met een aantal solo hits, zoals “Gypsies, Tramps, and Thieves” en “Half-Breed. Haar eerste successen waren mede te danken geweest aan haar prachtige ontblote middel, maar Cher voelde zich verstikt in haar werk en familieleven en zowel haar familie als zijzelf leden daaronder. Er kwamen spanningen tussen haar en Sonny, de man die van haar een ster had gemaakt. Wat volgde was een pijnlijke en publiekelijk uitgevochten scheidingsprocedure (officieel gescheiden op 26 Juni 1975).

Met haar herwonnen vrijheid en zelfvertrouwen begon ze een verhouding met de biseksuele invloedrijke musicus David Geffen. Hij ontwikkelde voor haar de sterren variétéshow ‘Cher’ en bezorgde haar een nummer één hit met “Dark Lady”.

Tussendoor trouwde ze, een aantal dagen na haar scheiding van Bono, op 30 Juni 1975 met de rocker en drugsverslaafde Duane Allman van de Allman Brothers. Op 10 Juli 1976 werd hun zoon Elijah Blue Allman geboren. Een jaar later was hun huwelijk alweer voorbij (vooral ook door Allman’s verslaving aan verdovende middelen) en ze scheidden officieel op 16 Januari 1979.

~ 27 Juni 2014:

Op 27 Juni 2014 overleed de Amerikaanse Blues- en Soulzanger Bobby Womack. Hij werd 70 jaar.

Womack was zelf de zoon van twee muzikanten en startte zijn carrière dan ook in familieverband, bij de Curtis Womack and the Womack Brothers. De groep brengt eerst gospelliederen, en later -onder de naam The Valentinos- soulgetinte nummers.

Na de dood van Sam Cooke valt de groep uit elkaar. Bobby Womack start een solocarriere en werkt samen met heel wat sterren, zoals Aretha Franklin en Janis Joplin. Hij scoort hits met o.a. “If You Think You’re Lonely Now”, “Lookin’ For a Love” en “Woman’s Gotta Have It”.

~ 29 Juni 2002:

Op 29 Juni 2002 overleed de Amerikaanse zangeres en actrice Rosemary Clooney aan de gevolgen van longkanker. Ze werd 74 jaar.

Clooney tekende haar eerste platencontract in 1949. In de jaren vijftig beleefde haar carrière een hoogtepunt, toen ze bij de CBS haar eigen televisieprogramma had. Veel Amerikanen beschouwden haar als een deel van het nationale erfgoed. Ze was decennia lang een zeer populaire vertolkster van het Amerikaanse lied. Clooney, de tante van acteur George, nam tientallen platen op en speelde in vele films, waaronder White Christmas met Bing Crosby.

Haar populariteit nam door de opkomst van Rock & Roll en Popmuziek af en ook de Jazz-platen die Clooney opnam sloegen niet aan. Haar huwelijk liep stuk en Clooney raakte verslaafd aan kalmerings- en slaapmiddelen.

~ 30 Juni 2001:

De legendarische Country-gitarist Chet Atkins overleed op 30 Juni 2001. Atkins was één van de pioniers van de Nashville Sound.

Hij won meerdere Grammy’s en werd in 1973 verkozen als lid van de Country Music Hall of Fame van Nashville. Alleen de grootste Countrysterren krijgen die onderscheiding.

Atkins, bijgenaamd ‘Mr. Guitar’, naar één van zijn albums, verkocht meer dan 1 miljoen platen. Hij waagde zich aan meerdere stijlen. Atkins, die beschikte over een unieke speelstijl, was decennialang zeer gewild als studiomuzikant. Hij speelde mee op hits als “Wake up little Susie” van The Everly Brothers. Ook werkte hij onder anderen samen met Elvis Presley en Roy Orbison.

~ 1 Juli 2005:

De Amerikaanse Soulzanger Luther Vandross overleed op 1 Juli 2005. Uitgerekend op het moment dat hij, na wat minder succesvolle jaren, met “Dance With My Father” een nieuw album uitbracht, kreeg hij in April 2003 een beroerte, waarvan hij nooit echt is hersteld. Vanuit zijn ziekbed zag hij “Dance With My Father” binnenkomen op de eerste plaats (een unicum voor hem), en deed hij ook zijn dankwoord toen hij met die plaat vier grammy’s won.

Zijn loopbaan begon in de jaren zeventig. Vandross schreef onder meer liedjes voor de Broadway musical The Wiz, waarvan “Everybody Rejoice” als “A Brand New Day” gezongen door Diana Ross en Michael Jackson ook bij ons een nummer 1 hit werd. Ook werkte hij in de jaren zeventig mee aan de plaat “Young Americans” van David Bowie, en zong hij bij Bette Midler.

1 Juli 1995:

Op 1 Juli 1995 overleed de legendarische Amerikaanse discjockey Wolfman Jack (geboren als Robert Weston Smith). Hij leerde de eerste kneepjes van het radiovak bij de zwarte muziekzender WNJR-AM, voor het thema van de huilende wolf liet Smith zich inspireren door zijn tieneridool Alan Freed (bekend onder de artiestennaam Moondog). Het karakter en de stijl waren dan weer gebaseerd op die van Bluesman Howling Wolf. In 1962 begon zijn professionele carriëre bij het radiostation XERF in Mexico, net over de grens in het Texaanse Del Rio. Dankzij het krachtige zendvermogen van dit station (250.000 watt) was z’n show in een groot deel van de VS te ontvangen, dit gaf hem landelijke bekendheid. Midden jaren zestig stapte Wolfman Jack over naar KCIJ-AM (Shreveport in Louisiana), na vele omzwervingen kwam hij in 1973 terecht bij WNBC (New York). Hij werd er de grote concurrent van legende Cousin Brucie (Bruce Morrow), die bij de zender WABC dezelfde uitzendtijden had. Smith had een doorleefde en krakend klinkende stem.

Wereldfaam verwierf hij door zijn dagelijkse Wolfman Jack Show, uitgezonden op ARFTS. De programma’s werden op zogenaamde transcription platen geperst en naar Amerikaanse bases over heel de wereld verstuurd. Robert was ook filmacteur, hij werd beroemd met zijn rol in de film American Graffity (George Lucas). Wolfman Jack werd bezongen in het liedje “Clap For The Wolfman” van The Guess Who. De legendarische Rock and Roll diskjockey overleed aan een hartaanval op 1 Juli 1995, na een uitputtende tournee. Op 15 Maart 2003 werd er in Del Rio, de plaats waar hij z’n carriëre begon, een gedenkteken ter nagedachtenis van Wolfman geplaatst. De gemeente droeg ook bij aan een museum en muziekfestival te zijner ere.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be