Muziekgeschiedenis in een Notendop: 27/02 t.e.m. 5/03.

~ 27 Februari 1980:

Op 27 Februari 1980 wint “I Will Survive” (Gloria Gaynor) een Grammy. De eerste in de geschiedenis, maar ook meteen de laatste, voor een Discosong.

“I Will Survive” wordt in twintig verschillende talen uitgebracht.

~ 1 Maart 1983:

Op 1 Maart 1983 wordt de Compact Disc officieel geïntroduceerd in ons land, nadat de nieuwe geluidsdrager reeds een half jaar daarvoor was gepresenteerd op de Firato (tweejaarlijkse tentoonstelling, voornamelijk gericht op audio- en videoapparatuur). De cd moest de redding worden van de muziekindustrie, want die was na zijn hoogdagen (periode rond 1978) flink in elkaar gestuikt. Vooral de ‘oudere’ consumenten kochten nog nauwelijks platen. De Compact Disc (compacte schijf) werd dan ook speciaal voor deze categorie op de markt gebracht, vooral ook omdat de nieuwe geluidsdrager voorlopig nog te duur bleek voor de minder koop- krachtige jonge generatie. Platenmaatschappij CBS -later Sony- bleek in de beginperiode echter niet veel vertrouwen te stellen in het schijfje, want in de papieren versie van de Nederlandse Top 40 werd nog een hele periode geadverteerd met de slogan ‘Compact Disc? De echte hits staan nog steeds op vinyl’.

De eerste volledige digitale cd verscheen in 1985, “Brothers In Arms” van Dire Straits.

~ 1 Maart 1972:

Op 1 Maart 1972 ging ‘Franz’, de eerste film over het leven van Jacques Brel, in Brussel in premiére. De opnames van de film werden gemaakt aan de Belgische kust. ‘Franz’ is het verhaal van de postbeambte Léon, die verliefd is op Léonie. De liefde duurt maar een tijd, Léon wordt wanhopig en verdrinkt zich in zee.

Jacques Brel was een temperamentvol chansonnier, die met z’n intense stijl van zingen diepe indruk achterliet op zijn publiek. Ook na z’n dood is Brel nog altijd één van de (aller)grootste zangers die ons land ooit gekend heeft. De waardering voor zijn oeuvre wordt er alleen maar groter op. Zijn teksten blijven tot de verbeelding spreken: soms aangrijpend, dan weer vol spot en venijnigheid. Maar Brel was ook een romanticus pur sang, die enkele prachtige liefdesliedjes op zijn naam heeft staan.

~ 2 Maart 1999:

Op 2 Maart 1999 overleed Dusty Springfield op 59jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker.

Op 16 April 1939 geboren als Mary Isabel Catherine Bernadette O’Brien. Op 25jarige leeftijd werd ze bekend als Dusty Springfield. Daarvoor was ze lid van de band The Springfields. Dusty werd één van de meeste populaire Britse zangeressen gedurende de jaren zestig. Ze stond door haar stem bekend als de blanke ‘Koningin van de Soul’.
Na haar succesvolle periode in de jaren zestig ging het minder met haar muzikale carrière. Ze beleefde in 1987 een kortstondige comeback, toen ze samen met de Pet Shop Boys een hit scoorde.

Toch maakte Springfield vanaf 1970, totdat er borstkanker werd geconstateerd in 1995, nog negen soloalbums.

~ 2 Maart 1991:

Op 2 Maart 1991 overleed Serge Gainsbourg. De Franse artiest was een man met veel talenten en interesses, en stond erom bekend om een beetje controverse niet uit de weg te gaan.

Zijn vroege werk was beïnvloed door Boris Vian. Maar Gainsbourg wilde ontsnappen aan het ouderwetse Chanson en onder invloed van Britse en Amerikaanse Popmuziek nieuwe muzikale gebieden ontdekken.
Het werk van Gainsbourg is veel diverser dan de vaak erotische parlando’s waarmee hij bij het grote publiek bekend werd. Hij schreef Jazz, Franse Pop en Rock, New Wave, Punk maar maakte evengoed een Reggae album en componeerde meer dan 40 soundtracks.

Zijn meest invloedrijke werk “Histoire de Melody Nelson” werd uitgebracht in 1971. Het was een conceptalbum en een hommage aan Nabokovs roman Lolita. Het heeft onder andere artiesten zoals Air, David Holmes en Beck beïnvloed.

Gainsbourg stierf aan een hartaanval en werd begraven op het kerkhof van Montparnasse in Parijs waar hij werd bijgezet in het graf van zijn ouders.

~ 3 Maart 1979:

Op 3 Maart 1979 is “Chiquitita” de vierde nummer 1 hit voor ABBA.

“Chiquitita” is de eerste single afkomstig van het album “Voulez Vous”. Er bestaan veel vroege versies van het nummer, waarbij het werktitels had als ‘Kalsupare’, ‘Three Wise Guys’ en ‘In The Arms Of Rosalita’. Deze versie, met duidelijke Simon & Garfunkel invloeden, verschijnt in Januari 1979.

~ 3 Maart 1955:

Op 3 Maart 1955 verschijnt Elvis Presley, een dan twintigjarige vrachtwagenchauffeur uit Tupelo in Mississippi, voor het eerst op de Amerikaanse televisie. Hij treedt op in Louisiana Hayride. Promotors zijn zo onder de indruk, dat ze Presley naar New York sturen om er auditie te doen voor Talent Scouts, een populaire talentenjacht van programmamaker Arthur Godfrey. Naar verluidt zouden hij en zijn producenten Elvis Presley hebben afgewezen. Even later zou de zanger evenmin zijn toegelaten tot de Grand Ole Opry in Nashville in Tennessee. ‘Ga maar weer in een vrachtwagen rijden’, zou tegen Elvis Presley zijn gezegd.

Nog geen jaar later is Amerika in de greep van Elvis Presley-mania.

~ 4 Maart 1966:

Wij zijn groter dan Jezus’. Deze woorden van John Lennon –  uitgesproken in een interview in de Evening Standard, waarin hij sprak over The Beatles – zijn de meest controversiële in de geschiedenis van de rock ‘n’ roll.

‘Het Christendom zal verdwijnen. Ik heb er geen behoefte aan dit te beargumenteren. Ik heb gelijk en ik zal bewijzen dat ik gelijk heb. Wij zijn veel populairder dan Jezus, ik weet niet wat het eerst zal verdwijnen – de rock ‘n’ roll of het Christendom. Jezus was OK maar zijn leerlingen waren onduidelijk en gewoon. Hun gedraai heeft het geloof voor mij kapot gemaakt.’

Toen de uitspraak uit zijn verband werd gerukt en gepubliceerd in een teenager blad in Amerika vijf maanden na dato, werd Lennon in Amerika aan het kruis genageld.

~ 5 Maart 2002:

Op 5 Maart 2002 is in de Verenigde Staten voor het eerst The Osbournes te zien, de reality-soap van MTV over het wel en wee van Ozzy Osbourne en z’n gezin. Ozzy werd in 1948 geboren te Birmingham (gelegen in de regio West Midlands) als John ‘Michael’ Osbourne, voor het gemak liet hij zich al vroeg door familie en vrienden Ozzy noemen. Nadat Black Sabbath uit elkaar was gegaan verloren wij hier in Europa de zanger een beetje uit het oog, in de Verenigde Staten bleef hij echter een populaire live-act. Door z’n veelvuldig vreemd gedrag haalde Ozzy regelmatig de roddelblaadjes, dat de muziekzender MTV een reality-soap wilde maken over z’n leven was dus zeker geen verrassing. De serie werd een echte culthit, zelfs President George Bush bleek een fan te zijn. De soap zorgde er trouwens voor dat Ozzy ook weer voet aan de grond kreeg hier in onze kontrijen.

De reality-soap werd door MTV uitgezonden van 2002 t.e.m. 2005. De oudste dochter van Ozzy, Aimee, weigerde haar medewerking aan het programma. De openingstrack en soundtrack werd verzorgd door Pat Boone (voormalig buurman van Ozzy Osbourne) met een cover van de voormalige Black Sabbath frontman: “Crazy Train”.

~ 5 Maart 1963:

Op 5 Maart 1963 overleed Patsy Cline. Ondanks haar zeer korte leven (ze werd slechts 30 jaar oud) was ze één van de meest invloedrijke Countryzangeressen in de geschiedenis van de Amerikaanse Popmuziek.

Cline werd op slag beroemd nadat ze het nummer “Walkin’ After Midnight” opvoerde tijdens een talentenjacht op tv, de Arthur Godfrey’s Talent Scouts. Ze werd de hoofdact in de countryshow Grand Ole Opry in 1960, waarmee voor haar een droom uitkwam. Hoewel ze haar carrière begon in de rockabilly-stijl, werd het al snel duidelijk dat Clines stem zich beter leende voor country/pop-crossovermuziek, met name romantische liefdesliedjes. Eén van de liedjes waarmee ze wereldroem vergaarde was het door Willie Nelson geschreven “Crazy”. Andere bekende liedjes zijn onder andere “I Fall To Pieces” en “Sweet Dreams”.

Cline kwam op dertigjarige leeftijd om het leven bij een vliegtuigongeluk in Camden. Ze was onderweg terug van een optreden in Kansas City. Ook haar collega-countryzangers Hawkshaw Hawkins, Randy Hughes en Cowboy Copas kwamen hierbij om het leven.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be