Muziekgeschiedenis in een Notendop: 27/03 t.e.m. 2/04.

~ 27 Maart 2000:

De Engelse popster Ian Dury, bekend van de klassiekers “Sex and Drugs and Rock’n Roll” en “Hit Me With Your Rythm Stick”, overleed op 27 Maart 2000 aan de gevolgen van darm- en leverkanker.

Dury heeft een merkwaardig leven achter de rug. De popster kreeg als kind af te rekenen met polio, een ziekte waartegen hij later campagne zou voeren. Hij liep school in een instelling voor kinderen met een fysieke handicap en koos vervolgens voor een artistieke opleiding in het Londense Royal College of Art. Op 28jarige leeftijd vormde Dury zijn eerste rockband Kilburn and the High Roads, waarmee hij een gedegen reputatie in het Britse clubcircuit opbouwde.
In 1977 versierde Dury en zijn nieuwe band The Blockheads een contract bij het legendarische Stiff-label, dat zijn debuutalbum “New Boots and Panties” uitbracht. Het album, waarvan wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht werden, betekende de doorbraak voor Dury. Singles als en “Hit Me With Your Rythm Stick”, “Sex and Drugs and Rock’n Roll” maakten een wereldster van de Londense artiest die punk, disco en music hall mengde en opviel door de droge cockney-humor in de teksten.

~ 28 Maart 1969:

Op 28 Maart 1969 kondigt Ringo Starr aan dat The Beatles niet meer in het openbaar zullen optreden. Eén van de elf cruciale momenten uit de carriëre van The Fab 4.

In April 1970 bracht Paul McCartney zijn eerste soloplaat uit en kondigde meteen maar even aan dat hij uit The Beatles was gestapt: min of meer het officiële moment van het einde van The Beatles. In de praktijk was het natuurlijk allemaal veel geleidelijker gegaan: al sinds 20 Augustus 1969 waren de vier Beatles niet meer samen in de studio geweest. Verschillende gebeurtenissen uit de latere jaren zestig hebben uiteindelijk geleid tot: de steeds moeizamer verlopende samenwerking, het overlijden van Brian Epstein, George Harrison die meer kansen wilde om zijn eigen composities kwijt te kunnen… Achteraf werd “The White Album” door Lennon gezien als het begin van het eind: ‘Er staat geen Beatlemuziek op. Het is John en de band, Paul en de band, George en de band.’ Door allerlei juridisch getouwtrek zou het formele einde van The Beatles overigens pas op 9 Januari 1975 plaatsvinden.

~ 29 Maart 2011:

De Vlaamse zanger Emilius Wagemans (beter bekend onder zijn artiestennaam Bob Benny) overleed op 29 Maart 2011, op 84jarige leeftijd, na een lange ziekte.

Begin jaren 50 ging hij aan de slag bij het toenmalige Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR). Hij had verschillende eigen shows met veel zang en dans. In 1957 scoorde Bob Benny zijn eerste grote hit: “Cindy oh Cindy'”. Twee jaar later mocht hij België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Cannes, waar hij gedeeld zesde werd met zijn liedje “Hou Toch Van Mij”. Zijn grootste hit, “Waar en Wanneer”, op muziek van Johann Strauss, dateert uit 1963.

In 2001 kreeg de toen 75jarige Bob Benny een beroerte. Op zijn 80e verjaardag werd hij nog in de bloemetjes gezet door de stad Antwerpen. Zijn laatste jaren bracht hij door in een rusthuis in Sint-Niklaas.

~ 30 Maart 1967:

Op 30 Maart 1967 wordt in de Chelsea Mansion Studios in Londen de foto van de voorkant van de hoes van het album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” van The Beatles gemaakt.

“Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” begon initieel als een conceptalbum, met als rode draad de jeugdherinneringen van The Beatles aan Liverpool. Het thema verdween echter al snel in de prullenmand, toen Paul McCartney -met enige zin voor zelfspot- op het idee kwam om een fictieve band te verzinnen. De plaat werd dan ook opgenomen met het denkbeeld van een ‘Pepper Band’, die echt bestond.

De hoes van “Sgt. Pepper” -met beroemde gezichten, Ghandi en Hitler overleefde de censuur evenwel niet- is één van de bekendste uit de Popgeschiedenis.

~ 30 Maart 1995:

Op 30 Maart 1995 overleed Paul Rothchild. De platenproducer werd slechts 59 jaar.

Hij is vooral bekend geworden als producer van The Doors en werd ook wel eens ‘de vijfde Door’ genoemd. Daarnaast werkte hij ook samen met Janis Joplin. Zo produceerde Rothchild het album “Pearl” met de Fult-Tilt Boogie Band waarvan Joplin destijds zangeres was.

Later werkte hij nog samen met Bonnie Raitt en produceerde hij de filmmuziek voor The Rose van Mark Rydell en The Doors van Oliver Stone.

~ 30 Maart 2004:

Timi Yuro, de zangeres die begin jaren 60 een wereldhit scoorde met “(I’m so) Hurt” overleed op 30 Maart 2004. Andere bekende hits van de zangeres zijn o.a. “I Apologize” en “What’s A Matter Baby”. Dat laatste nummer werd later gecoverd door Ellen Foley.

Begin jaren 80 maakte Yuro een comeback door opnieuw haar debuutsingle uit te brengen. Hierna kreeg de zangeres te maken met gezondheidsproblemen. Ze mocht een half jaar niet praten wegens keelproblemen, ze kampte met longkanker en werd geoperereerd aan een hersentumor. Timi Yuro is 63 jaar oud geworden.

~ 31 Maart 1979:

Op 31 Maart 1979 heeft Herman Van Veen een hit met “Opzij”.

Als Herman van Veen geen cabaretier was geworden, dan was hij een beroemde voetballer geweest. Of een begenadigd schilder. Of een bekende operazanger. Of een groot dichter. Of een fantastische schoolmeester. Of een… Hij is een creatieve duizendpoot die zijn verbazingwekkende observaties en wonderlijke avonturen al meer dan veertig jaar lang deelt met zijn publiek.

~ 1 April 1984:

Op 1 April 1984 werd Marvin Gaye, op de dag voor zijn 45ste verjaardag, doodgeschoten door zijn vader. De prins van de Soul woonde begin jaren tachtig in Oostende, waar hij werd opgevangen door clubeigenaar en concertpromotor Freddy Cousaert. In die periode nam Gaye zijn grootste hit “Sexual Healing” op en mocht Arno al eens een tong in de pan gooien voor Gaye.

De man die voor Motown hits had gescoord met onder meer “I Heard It Through The Grapevine” en “How Sweet It Is (To Be Loved By You)” was verslaafd aan cocaïne en lag overhoop met de Amerikaanse belastingen. In 1981 woonde Gaye bij het gezin van Cousaert, later betrok hij een villa in Moere. Gaye kickte in Oostende af, trainde er, ging er naar de kerk en kwam weer op zijn plooien.

Het was ook in Oostende dat Gaye zijn comebackalbum “Midnight Love” opnam. Dankzij Cousaert bedong hij een nieuw platencontract bij Columbia voor hij terug naar de Verenigde Staten vertrok. Slechts enkele jaren later schoot Gaye’s vader, een dominee die het profane leven van zijn zoon streng afkeurde, de zanger dood.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be