Muziekgeschiedenis in een Notendop: 28/08 t.e.m. 3/09.

~ 29 Augustus 1958:

29 Augustus 1958 is de geboortedag van Michael Jackson. Indien nog in leven, zou The King Of Pop dit jaar 58 jaar geworden zijn.

Jackson was één van de meest getalenteerde muzikanten van zijn generatie: zijn muzikaliteit en dansmoves veranderden de muziekgeschiedenis voor altijd. Maar de rasartiest, die in 2009 overleed, was ook bekend om de onvoorstelbare metamorfose die hij tijdens zijn leven doormaakte. Michael zocht zijn hele leven naar de perfecte versie van zichzelf en nam daarvoor extreme maatregelen.

De roem en de druk om te presteren wogen zwaar, waardoor Michael zijn toevlucht nam tot plastische chirurgie. Zelf beweerde hij slechts twee neuscorrecties te hebben ondergaan, maar die bewering botste op veel ongeloof. Verder zou Michael ook zijn huid hebben verbleekt nadat hij gediagnosticeerd werd met vitiligo, een huidziekte die pigment uit de huid doet verdwijnen.

~ 30 Augustus 1969:

Op 30 Augustus 1969 maakt “A Boy Named Sue” van Johnny Cash zijn debuut in de Nederlandse Top 40.

Johnny Cash steelt het hart van elke ‘gewone’ Amerikaan door op te treden voor gevangenen in San Quentin. Daar zingt hij voor het eerst deze song van Shel Silverstein in het openbaar. Voor de televisie-uitzending wordt, in die jaren, de regel ‘son of a bitch’ weg gepiept.

~ 31 Augustus 1997:

Op 31 Augustus 1997 kwam Diana Spencer bij een auto-ongeluk om het leven.

Enkele weken later, in het laatste weekend van September, komt “Candle In The Wind” van Elton John vanuit het niets nieuw binnen in de hitparade. De bewerkte tekst over England’s Rose, werd op Zaterdagochtend 6 September 1997 tijdens de uitvaartdienst van Prinses Diana (in The Collegiate Church Of St Peter) gezongen door Elton. Aanvankelijk wou hij een nieuw nummer zingen tijdens de afscheidsplechtigheid: maar zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin had de vraag kennelijk verkeerd begrepen en dacht dat Elton doelde op een aangepaste tekst voor “Candle In The Wind”, dat in 1973 initieel werd geschreven als ode aan Marilyn Monroe (die in 1962 overleed). Meteen na de dienst werd het liedje, samen met producer George Martin, opgenomen in een Londense studio. Het weerwoord was ongekend: op 20 September 1997 gingen meteen 125.000 exemplaren over de toonbank, anderhalve week later stond de teller reeds op zo’n 500.000 verkochte singles.

Uiteindelijk werd “Candle In The Wind” (met een verkoop van 33 miljoen stuks) veruit de best verkochte song uit de muziekgeschiedenis. In Canada stond Elton John 45 weken op nummer 1 en meer dan 2 jaar onafgebroken in de top 10.

~ 1 September 2000:

In de week van 1 September 2000 scoort K3 z’n eerste hit bij onze Noorderburen.

K3 ontstaat al in 1998 en ontleent zijn naam aan de namen van de drie zangeressen; Kathleen Aerts, Karen Damen en Kristel Verbeke. De eerste single “Wat Ik Wil” doet weinig, wat anders wordt als de groep in 1999 meedoet aan Eurosong met “Heyah Mama”. Het nummer werd niet afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival, maar het betekende voor het drietal wel de start van een indrukkwekkende carriere…

~ 2 September 1989:

In de week van 2 September 1989 staat Kaoma op nummer 1 in Vlaanderen met “Lambada”.

Afkomstig uit het Braziliaanse Porto Seguro krijgt de Lambada-muziek eind jaren tachtig wereldwijd bekendheid dankzij deze zwoele zomerhit. De opwindende heupbewegingen en opwaaiende rokjes die hand en hand gingen met het ritme van de muziek, staan nog steeds bij menig man op het netvlies gebrand.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be

Geef een reactie