Muziekgeschiedenis in een Notendop: 29/05 t.e.m. 4/06.

~ 29 Mei 1997:

Nadat Jeff Buckley, op 29 Mei 1997, voor zijn opnames een korte duik in een rivier nam, verdronk hij door de gevaarlijke onderstroom. De muzikant, waarvan later bleek dat hij aan een manische depressie leed, werd slechts 30 jaar oud.

Jeffrey Scott Buckley werd geboren in Los Angeles op 17 November 1966 als zoon van singer-songwriter Tim Buckley. Ook zijn moeder had een muzikale achtergrond, waardoor de muziek er bij Buckley met de paplepel ingegoten werd.
In 1994 bracht Jeff Buckley twee albums uit, waarvan “Grace” het meest bekend werd.

De opnames voor een nieuw album liepen voorspoedig, maar omdat Buckley nog niet geheel tevreden was laste hij een pauze in. Een dag voordat de opnames weer zouden beginnen, nam Buckley een duik in de Wolf River Marina in Memphis.
Na een tijdje was Buckley verdwenen, waarschijnlijk verdronken door een sterke onderstroom. Een week later werd zijn lichaam gevonden en de autopsie wist een einde te maken aan de geruchten over zelfmoord.

~ 30 Mei 1963:

Op 30 Mei 1963 maakt de New Jersey tiener Lesley Gore haar debuut, met de single “It’s My Party”.

De in Brooklyn geboren Gore was nog een tienermeisje toen ze werd ontdekt door Quincy Jones. “It’s My Party” was de eerste hit voor Jones als producer. Het nummer werd in 1981 opnieuw een hit in de coverversie van Dave Stewart & Barbara Gaskin.

Later legde Gore, die tijdens haar gloriedagen haar studies Engelse literatuur afmaakte, zich toe op het schrijven van muziek voor films. Voor “Out Here on My Own”, uit de film Fame, kreeg ze een Oscarnominatie.

~ 31 Mei 2014:

Op 31 Mei 2014 is internetsensatie “Gangnam Style” (van de Zuid-Koreaanse rapper/zanger PSY) de eerste video die twee miljard keer is bekeken op YouTube.

PSY schrijft simpelweg internetgeschiedenis, vooral dankzij de opvallende figuur die prominent in de clip zijn bijzondere dansjes opvoert.

~ 1 Juni 1967:

Op 1 Juni 1967 wordt de Lp “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” uitgebracht. De opnamen begonnen initieel met de gedachten van een conceptalbum, met als rode draad de jeugdherinneringen van The Beatles aan Liverpool. Het thema verdween echter al snel in de prullenmand, toen Paul McCartney, met enige zin voor zelfspot, op het idee kwam om een fictieve band te verzinnen. De plaat werd dan ook opgenomen met het denkbeeld van een ‘Pepper Band’, die echt bestond. Muzikale funtasia met andere woorden. In de titeltrack werden geluidseffecten gebruikt uit het Abbey Road archief, die het luisterend publiek de indruk moesten geven van een echte live-band.

Vreemd genoeg verschijnt geen enkele track van het album op single, al zou dat twintig jaar later alsnog gebeuren met de titeltrack (dubbele a-kant met “With A Little Help From My Friends”). Gedurende de opnames (in de legendarische Abbey Road Studio’s) werden evenwel twee songs opgenomen die als single werden gereleased, maar tenslotte niet op het album terechtkwamen: “Penny Lane” en “Strawberry Fields Forever”. “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” was, als eerste conceptalbum, in vele opzichten een unieke plaat. Experimenten met nieuwe invloeden (uit verscheidene muziekstijlen en genre’s), de innovatieve opnametechnieken, de opvallende hoes en natuurlijk de muziek die op de Lp stond, maakten van de toenmalige Rock & Roll een kunstvorm die voor iedereen toegankelijk kon zijn. In 1987 werd het album opnieuw uitgebracht, met als toepasselijke slogan de eerste regel van de titeltrack: ‘It was 20 years ago today’.

~ 1 Juni 1926:

1 Juni 1926, de geboortedag van Marilyn Monroe.

Het Amerikaanse sekssymbool van de jaren vijftig, dat nog steeds razend populair is, overleed in 1962 op 36jarige leeftijd als gevolg van een overdosis slaappillen.
Zesendertig jaar voor haar veelbesproken dood, op 1 Juni 1926, werd Monroe geboren als Norma Jeane Mortensen.

Ze begon aan een studie literatuur en kunst, terwijl ze hoopte op meer werk. Haar kans op roem kwam er in Maart 1952, toen een oude naaktfoto opdook. Monroe kwam op het idee om eerlijk toe te geven dat ze voor de foto had geposeerd omdat ze geen geld had om de huur te betalen. Ze gaf er een interview over en dat bracht het balletje aan het rollen.

Monroe werd 5 Augustus 1962 levenloos aangetroffen door haar psychiater. Haar dood werd afgedaan als ‘mogelijke zelfmoord’ door een acute barbituraatvergiftiging. Barbituraat zit in onder meer slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. Monroe werd op 8 Augustus in een graftombe bijgezet. Over haar plotselinge dood is veel gespeculeerd. Een van de theorieën is dat Monroe is vermoord in opdracht van de broers John en Robert Kennedy. Ook Robert zou een affaire met het sekssymbool hebben gehad.

~ 1 Juni 2003:

Georges Lisabeth, beter bekend als Joe Harris, overleed op 1 Juni 2003. De zanger pleegde zelfmoord, en werd slechts 59 jaar.

Begin jaren zeventig schakelde Harris, op advies van een nieuwe producer, over naar het Nederlands. Zijn eerste grote Nederlandstalige hit was “Eerst Zien en Dan Geloven”, een bewerking van “Chirpy Chirpy Cheep Cheep” van Middle of the Road.

Joe Harris zal vooral herinnerd worden als de man van “Rode Wijn”, een cover van “Griechischer Wein” van Udo Jürgens. Op amper drie maanden tijd werden 125.000 exemplaren van het nummer verkocht.

~ 1 Juni 2013:

Op 1 Juni 2013 overleed Kleinkunstzanger Miel Cools. Hij werd 78 jaar.

Cools, die zijn carrière in 1954 startte, is bij het grote publiek vooral bekend van de hits “Houden Van”, “De Troubadours” en “Boer Bavo”. De zanger stond aan de wieg van de Kleinkunst in Vlaanderen.

Naast zanger en muzikant was Cools ook een gepassioneerd wijnliefhebber. Hij baatte een tijd een eigen wijnhandel uit.

~ 2 Juni 2008:

De Amerikaanse zanger en gitarist Bo Diddley overleed op 2 Juni 2008.

Bo Diddley werd in 1928 geboren in Mississippi en verhuisde op jonge leeftijd naar Chicago. Daar speelde hij aanvankelijk op straathoeken. In 1955 brak Diddley door met het nummer “Bo Diddley”, dat de eerste plaats in de R&B-hitlijst haalde.

De manier waarop Bo Diddley speelde, de Bo Diddley Beat, had een grote invloed op de Rock ’n Roll. In 1987 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en in 1998 kreeg hij een Grammy Award voor zijn hele oeuvre.

~ 3 Juni 2011:

Op 3 Juni 2011 overleed Andrew Gold aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd slechts 59 jaar.

Gold gooide, naast “Lonely Boy”, eind jaren zeventig hoge ogen met zijn nummers “Never Let Her Slip Away” en “Thank You For Being a Friend”.

De zanger maakte ook deel uit van de band Wax, waarmee hij in de jaren tachtig de hits Bridge To Your Heart en Right Between the Eyes scoorde. Daarnaast werkte hij samen met grootheden als Paul McCartney, John Lennon en de Eagles.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be