Muziekgeschiedenis in een Notendop: 30/01 t.e.m. 5/02.

30 Januari 1969:

Op 30 Januari 1969 geven The Beatles hun beroemde rooftop concert op het dak van het Apple gebouw in Londen. Ze spelen er onder meer het nummer Get Back.

McCartney had eind 1968 de intentie om nog één keer op te treden met The Beatles, maar de overige drie leden (met George Harrison op kop) waren daar niet zo tuk op. Een gepland optreden in de Royal Albert Hall was om diezelfde reden al gecancelled, zodat The Fab 4 opzoek gingen naar een compromis. Er werd besloten zich te laten filmen tijdens het repeteren: gingen de repetities goed, dan kwam er een concert. Wat een goed plan leek, liep helaas helemaal mis. De filmopnamen gaven de kijker het beeld van een band die duidelijk in het verval was, nieuwere nummers haalde geenszins de kwaliteit van het eerdere materiaal. Een klein lichtpuntje gedurende de opnames was het moment dat de groep een rooftop concert gaf op het dak van het Apple gebouw. Lang duurde het optreden echter niet, vanwege het helse lawaai werden de stekkers al snel uitgetrokken. Op die manier kwam er een abrupt einde, aan wat later het laatste live-optreden van The Beatles bleek te zijn.

31 Januari 2018:

De Vlaamse zangeres Rita Deneve overleed op 31 Januari 2018. Ze werd 73 jaar.

Deneve brak midden jaren 60 door dankzij haar deelname aan het toen uitermate populaire programma Ontdek de ster. Uiteindelijk won ze de finale.
De daaropvolgende jaren scoorde ze meerdere hits. Maar in het collectieve geheugen blijft vooral haar nummer De Allereerste Keer uit 1971 hangen. Haar versie van dit oorspronkelijk Italiaanse nummer werd later ook nog populair in de versie van onder meer Laura Lynn.

31 Januari 2012:

Op 31 Januari 2012 overleed de Amerikaanse zangeres Leslie Carter. De zus van Aron en Backstreet Boy Nick Carter overleed op 25jarige leeftijd. Een overdosis antidepressiva werd haar fataal.

Leslie was samen met haar twee broers en zussen Angel en Bobbie Jean te zien in de realitysoap House of Carters. Net als haar broers was ze actief in de muziekwereld, zo bracht ze voor de film Shrek de single Like Wow uit.

1 Februari 1986:

Op 1 Februari 1986 staat Anya (die de hoofdrol speelde in Elton John’s videoclip van Nikita) zelf in de hitparade met Moscow Nights.

Nikita ging over de liefde van een westerling voor een Oost-Duitse grensbewaakster. Popsterren Nik Kershaw en George Michael zijn te horen als achtergrondzangers. De Nikita in de videoclip is de Britse atlete Anya Major.

2 Februari 1979:

Op 2 Februari 1979 sterft Sid Vicious aan een overdosis drugs in New York City.

Vicious was vanaf 1976 actief als drummer in de Punkscene. Een jaar later werd hij lid van The Sex Pistols, toen hij de vertrokken Glen Matlock opvolgde als bassist. Manager McLaren zag Vicious als de belichaming van de punk en Vicious zelf deed er alles aan om zijn woeste imago verder te perfectioneren. Hij viel journalisten aan, beledigde alles en iedereen en had ook … schijt aan alles en iedereen. In 1977 ontmoette hij de Amerikaanse groupie Nancy Spungen, die net als Vicious een voorliefde had voor heroine. Het tweetal begon een relatie, een liefdesverhaal dat op 12 Oktober 1978 eindigde toen Spungen in een enorme plas bloed werd teruggevonden in het Chelsea Hotel in New York. Vicious beweerde dat hij haar daar had gevonden, de politie en de rechters geloofden dat hij de moordenaar was. Zijn moeder betaalde de borgsom van 50.000 dollar waardoor Vicious in afwachting van zijn proces vrij kon rondlopen. Vicious deed een poging om af te kicken maar kon op 2 Febuari 1979 de verleiding niet weerstaan. Met de al gememoreerde fatale afloop …

2 Februari 1996:

Op 2 Februari 1996 overleed Gene Kelly. De Amerikaanse acteur, danser, regisseur, maar ook zanger, overleed op 83jarige leeftijd.

Van Kelly wordt wel eens beweerd dat hij niet meer te bieden had dan acrobatische hoogstandjes. Daarmee wordt hij te kort gedaan. In en door zijn atletische bravoure-stukjes maakte Kelly ook de niet te beheersen ‘lust tot bewegen’ zichtbaar.

In 1952 had hij een gigantisch succes met Singin’ In The Rain, vooral onvergetelijk door het titelnummer dat omschreven kan worden als een waterballet voor een verliefde heer, een paraplu en een lantarenpaal. Na dit meesterwerk maakt Kelly nog enkele films (onder meer Invitation To Dance en Hello Dolly) die helaas vooral duidelijk maakten dat hij en de Hollywood-muscial over hun hoogtepunt heen waren.

2 Februari 2018:

Voormalig Temptations-zanger Dennis Edwards overleed op 2 Februari 2018. Hij stierf een dag voor zijn 75ste verjaardag.

Edwards kwam in 1968 bij de Temptations en veroverde al snel de wereld met het Motown-kwintet. Een van hun bekendste hits was Papa Was a Rolling Stone. Aan het eind van de jaren zeventig verliet Edwards de groep om na een aantal jaar weer terug te keren. Solo scoorde Edwards een hit met Don’t Look Any Further.

3 Februari 2016:

Maurice White, de oprichter en leider van de band Earth, Wind & Fire, overleed op 3 Februari 2016.

White richtte de band in de jaren zestig op. De groep verkocht wereldwijd meer dan negentig miljoen albums. De band had een grote invloed op de popmuziek. Qua geluid varieerden ze van R&B en soul tot funk, disco en psychedelische uitspattingen. Ze werden in de loop der jaren zes keer als band onderscheiden met een Grammy Award. White kreeg de prestigieuze prijs ook een keer individueel, net als zijn medezanger Philip Bailey.

3 Februari 1959:

Het is 3 Februari 1959, en ijzig koud in de Verenigde Staten. Buddy Holly is, samen met collega-muzikanten Ritchie Valens en The Big Bopper, op tournee door de VS. De bussen waarmee ze reizen zijn behoorlijk pover, bij veel van hen doet de verwarming het niet (en dat is niet bepaald handig in de Amerikaanse vrieskou). Eén van de bandleden van Holly moet zelfs naar het ziekenhuis vanwege bevriezing. Hierop besluit de zanger een vliegtuigje te huren.

Er is plaats voor vier personen, dus de overige bandleden van Holly reizen verder per bus. Bassist Waylon Jennings staat zijn plaats af aan één van de andere muzikanten, die een griepje te pakken heeft. Buddy hoort het en grapt: ‘Well, I hope your ol’ bus freezes up’, waarop Jennings terugslaat met ‘Well, I hope your ol’ plane crashes’.

In de ochtend van 3 Februari 1959 stijgt het vliegtuigje op. Op dat moment is er een kleine sneeuwstorm bezig, vanwege het slechte zicht moet de piloot volledig op zijn instrumenten vliegen. De verkeersleiding verliest al snel contact met het vliegtuigje, en kan vervolgens geen verbinding meer maken.

De volgende ochtend, als de storm is gaan liggen, gaat de eigenaar van het vliegtuigbedrijfje meteen op zoek naar het vermiste toestel. Op tien kilometer van het vliegveld vindt hij een wrak. Alle inzittenden, inclusief piloot, zijn omgekomen.

Bij het tragische ongeval worden in één klap drie grote muzikanten van ons ontnomen. Het nieuws slaat dan ook in als een bom. Buddy’s zwangere vrouw, Maria Elena, ziet het nieuws over de crash op televisie. Ze schrikt zo erg dat ze een miskraam krijgt. Ook Waylon Jennings is in shock, hij denkt terug aan het grapje dat hij de dag ervoor had gemaakt. Het laat hem nooit meer los. Singer-songwriter Don McLean schrijft in 1971 een liedje over het ongeval, American Pie, waarin de zin ‘The Day The Music Died’ voorkomt. De geschiedenisboeken nemen die term over en een legende is geboren.

4 Februari 1983:

Op 4 Februari overleed Karen Carpenter, kort voor haar 33ste verjaardag, aan de gevolgen van anorexia. De Amerikaanse artieste en haar broer Richard bepaalden als The Carpenters mee het geluid van de jaren zeventig, met albums als Close To You en hits als Superstar, We’ve Only Just Begon en Yesterday Once More.
Toen Richard in 1979 een sabbatical nam om af te kicken van drugs, nam Karen een titelloos soloalbum op, maar dat werd wegens de lauwe ontvangst door haar platenfirma pas jaren na haar dood uitgebracht. Er kwam nog één niet-postume Carpentersplaat uit in de jaren tachtig, Made In America.

In dat decennium verloor Karen de strijd tegen anorexia nervosa, een ziekte waaraan ze al sinds het begin van haar carrière leed. In haar laatste levensjaren werd ze verschillende keren opgenomen in het ziekenhuis en kreeg ze een controversiële behandeling waarbij ze in korte tijd zeer veel aankwam. Het mocht niet baten: op 4 Februari 1983 begaf haar hart het als gevolg van haar ondergewicht. Ze overleed in het huis van haar ouders in Californië.

5 Februari 1957:

5 Februari 1957 was het begin van de Amerikaanse invasie in de UK, met o.a. de muziek van Bill Haley.

De Amerikaanse radiopresenator Alan Freed geldt als de vader van het begrip rock-‘n-roll. Met steun van platenverkoper Leo Mintz doopte hij, in het jaar 1953, zijn muziekuitzending “The Moondog Rock and Roll Houseparty”. Freed confronteerde, zijn voornamelijk blanke radioluisteraars, met de zwarte rhythm and blues. Dat werd vervolgens door steeds meer blanke zangers opgepakt en in eerste instantie geïmiteerd.

Met de klassiek geworden hit Rock Around the Clock van Bill Haley (o.a. als soundtrack voor de gelijknamige film ) werd deze nieuwe muziekstijl een identificatievorm voor de jeugd. De opstandige nieuwe generatie had nu met mannen als James Dean en Elvis Presley haar voorbeelden gevonden. De voormalige vrachtwagenchauffeur werd nu het icoon van deze muziekstijl en kreeg daarom ook de bijnaam King of Rock ’n Roll.

Naast deze populairste variant van de rock-‘n-roll ontstonden ook regionale vormen, waaronder de Chicago rock-‘n-roll van Chuck Berry en Bo Diddley.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be