Muziekgeschiedenis in een Notendop: 30/10 t.e.m. 5/11.

~ 30 Oktober 1965:

In de week van 30 Oktober 1965 is “You’ve Got To Hide Your Love Away” van The Silkie de eerste cover van een Beatles song in de hitparade.

De naam van de Engelse Folkgroep was afgeleid van het liedje “The Great Silkie” van Sule Skerry, een nummer dat ze tijdens optredens vaak ten gehore brachten. Hun repertoire bestond vooral uit covers van o.a. Bob Dylan & The New Seekers.

~ 31 Oktober 1959:

Op 31 Oktober 1959 veranderen The Quarrymen hun naam in Johnny and the Moondogs.

Toen John Lennon in 1957 The Quarrymen oprichtte, werd ook meteen de basis gelegd voor The Beatles. De bandnaam werd gekozen in functie van de Quarry Bank Grammar School, waar Lennon en de overige leden (Pete Shotton, Eric Griffiths, Bill Smith en Rod Davis) studeerde. Met een mengeling van Lonnie Donegan (The King Of Skiffle) liedjes en Rock & Roll hits, wisten ze al snel een resem fans achter zich te krijgen. The Quarrymen trad vooral op in jeugdcentra en op schoolfeesten. Na het eerste optreden (een festival in Woolton/Liverpool) kwamen George Harrison en Paul McCartney de band vervoegen. Harrison -toen veertien- werd door Lennon aanvankelijk te jong bevonden, hijzelf was zeventien jaar en Paul zestien. In 1958 namen ze in deze bezetting de song “That’ll Be The Day” op (cover van Buddy Holly). Tot aan de definitieve samenstelling vonden er nog diverse personeelswisselingen plaats. Ook met de groepsnaam werd nog enkele keren geëxperimenteerd, in Juli 1960 koos men bv voor The Silver Beetles. Nog geen maand later kwam de band tot z’n uiteindelijke naam: The Beatles, de rest is uiteraard geschiedenis.

In 2008 namen The Quarrymen, exact vijftig jaar na hun eerste single, een tweede nummer op “Never Stop Rockin’ Rollin”: o.a Lenn Garry en Rod Davis maakte deel uit van deze bezetting.

~ 1 November 1969:

Op 1 November 1969 wordt “Oh Well” van Fleetwood Mac opgenomen in de annalen van de Nederlandse Top 40 geschiedenis en dat als de eerste Alarmschijf van radio Veronica. De (zogenaamde) ‘plugplaat’ werd in het leven geroepen, om de nummer 1 van de Tipparade wat meer cachet te geven. Deze lijst, aanvankelijk een overzicht van twintig platen die kans maakte op een notering in de top 40, was in de loop van 1967 geruisloos ontstaan. De Tipparade (met Rob Out als eerste presentator) werd in het begin enkel uitgezonden en niet in druk gepubliceerd, zoals dat met de Top 40 wel het geval was. De Alarmschijf kwam standaard op 1 binnen in de tiplijst en wist zich vervolgens verzekerd van extra veel airplay op radio Veronica.

Het fenomeen Alarmschijf was overigens een kopie van de in Engeland en de VS gehanteerde term Hit-Tips, platen waarvan men zeker wist dat ze de Tipparade zouden halen. Ook bij Radio Veronica was dit trouwens een eis om een bepaalde single tot Alarmschijf te kunnen bombarderen. De selectie van de ‘plugplaat’ gebeurde steevast op Donderdag, door de Veronica dj’s en nog wat deskundig volk. Dit onder de leiding van grote baas Lex Harding.

~ 2 November 1996:

Op 2 November 1996 verliest Eva Cassidy haar strijd tegen kanker.

Het levensverhaal van de Amerikaanse zangeres is even tragisch als fascinerend. Met haar prachtige vertolkingen van classics uit de Jazz, Blues, Rock en Pop weet de verlegen, eigenzinnige Cassidy slechts een klein publiek te bereiken. In 1996 krijgt ze te horen dat ze kanker heeft met uitzaaiingen door haar hele lichaam. Na een kort ziekbed sterft ze op 33jarige leeftijd, zonder ooit de brede erkenning te hebben gekregen die ze verdiende. Pas vier jaar na haar dood krijgt ze geheel onverwachts alsnog wereldwijd erkenning dankzij twee Britse radiopresentatoren die haar aan het Engelse publiek voorstellen. Sindsdien zijn er meer dan tien miljoen albums verkocht en geldt Eva Cassidy volgens velen als één van de grootste zangeressen van onze tijd.

~ 3 November 1991:

Op 3 November 1991 overleed de Amerikaanse zanger en componist Mort Shuman in een Londons ziekenhuis aan de gevolgen van kanker. Daarmee kwam een einde aan een periode waarin hij achtereenvolgens in Amerika, Engeland en Frankrijk een prominente plaats veroverde in de muziek.

Mort Shuman schreef, samen met Doc Pomus, meer dan 500 liedjes, waaronder onvergetelijke hits zoals “I’m a Tiger” en “Turn Me Loose”. Voor Elvis Presley schreven ze in totaal 20 nummers, waaronder “Surrender”, “Marie’s The Name Of His Latest Flame” en “Viva Las Vegas”. Al deze nummers samen waren goed voor de verkoop van totaal ruim 30 miljoen platen. En toen moest “Le Lac Majeure” nog komen.

~ 4 November 2000:

Op 4 November 2000 is “Wer Bisto” van Twarres de enige Friestalige nummer 1 in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40.

De vraag naar een vertaling van “Wer Bisto” is groot. Maar zangeres Mirjam zegt hierover: ‘De letterlijke vertaling geef ik niet want anders komt het niet over zoals ik het uiteindelijk bedoeld heb. Het gaat om het gevoel: het niet bij iemand kunnen zijn terwijl je dat wel wilt.’

(pdg).

Geef een reactie