Muziekgeschiedenis in een Notendop: 3/07 t.e.m. 9/07.

~ 3 Juli 1969/1971:

De datum 3 Juli (1969 en 1971) herbergt een diepe zwarte bladzijde uit de muziekgeschiedenis, Brian Jones (oprichter van The Rolling Stones) en Jim Morrison (charismatische frontman van The Doors) hebben op deze dag een one way ticket naar de eeuwige jachtvelden als gezamenlijke lotsbestemming.

Brian Jones verdrinkt op 3 Juli 1969 in zijn eigen zwembad, op zijn pas aangeschafte landhuis Cotchford Farm. Een maand eerder hadden de overige Stones-leden beslist om hun leadgitarist uit de groep te zetten. Volgens het toenmalige onderzoek verdronk hij onder invloed van drugs en alcohol. Uit een BBC-documentaire van 2006 bleek echter dat Jones (op de fatale avond) een -naar zijn normen- niet zo grote hoeveelheid bier (2 liter) had gedronken, dit in combinatie met een paar slaappillen. Veertig jaar na z’n dood (Augustus 2009) maakte de Britse politie bekend dat het de mysterieuze dood van Jones opnieuw zou onderzoeken. Uit een dossier van ruim zeshonderd documenten, dat werd samengesteld door journalist Scott Jones (overigens niet verwant met de overleden Rockster), menen de onderzoekers te kunnen afleiden dat Jones werd vermoord door zijn klusjesman Frank Thorogood. De voormalige Stones gitarist had hem net ontslagen omdat de verbouwingen aan zijn landhuis maar niet vorderde. Toen hij enkele dagen later verhaal kwam halen bij Jones, was die net aan het zwemmen. Thorogood zou Brian Jones onder het water hebben gehouden, totdat hij uiteindelijk verdronk.

Jim Morrison (tekstschrijver, dichter, maar vooral leadzanger van The Doors) overleed op 3 Juli 1971 onder duistere omstandigheden die nooit helemaal opgehelderd zijn. De overlijdensakte vermeld een hartaanval als doodsoorzaak, Morrison werd al liggend aangetroffen in een badkuip. Toch is het niet uitgesloten dat hij stierf aan de combinatie van interne kwalen en een overdosis drugs. Jim ligt begraven op het (alom)bekende Cimetiere du Pere Lachaise in Parijs. Op zijn graf staat de Griekse tekst KATA TON DAIMONA EAYTOY: Trouw aan z’n eigen ziel (Ouddgrieks) of Hij schiep z’n eigen demonen (Nieuwgrieks).

De twee sterfgevallen hadden een enorm grote impact op de muziekwereld. Het leverde nog maar eens het bewijs dat de onschuld van de jaren zestig allang verloren was gegaan.

~ 4 Juli 2003:

De Amerikaanse R&B-zanger Barry White overleed op 4 Juli 2003. Hij werd slechts 58 jaar.

White maakte vooral verleidelijke Discomuziek, die bekend werd als ‘slaapkamermuziek’. De zwaarlijvige zanger kende dertig jaar roem met zijn enorm diepe stemgeluid, opzwepende tempo en de hitsige teksten waarmee hij zijn nummers vaak begon.

Zijn populariteit was op een hoogtepunt in de jaren zeventig, maar in 2000 kreeg hij nog erkenning met twee Grammy-prijzen voor de beste mannelijke en tradionele R&B-uitvoering van het nummer “Staying Power”.

~ 5 Juli 1954:

Op 5 Juli 1954 neemt Elvis Presley “That’s All right (Mama)” op.

De single, Elvis’ interpretatie van een zwarte Bluesklassieker, wordt een plaatselijke Rockabilly hit. De populariteit van Elvis stijgt razendsnel, iets dat ook Colonel Tom Parker opvalt. Deze als Andries van Kuijk in Breda geboren Nederlander wordt Elvis’ nieuwe manager. Parker bezorgt Presley een contract bij een grote platenmaatschappij, RCA Records, waar de jonge ster tegen een gage van 35.000 dollar én een rose Cadillac z’n volgende single “Heartbreak Hotel” opneemt.

~ 6 Juli 1957:

Op 6 Juli 1957 ontmoeten John Lennon en Paul McCartney elkaar voor het eerst.

De basis van The Beatles werd datzelfde jaar gelegd, toen John Lennon de Popgroep The Quarrymen oprichtte. De bandnaam werd gekozen in functie van de Quarry Bank Grammar School, waar Lennon en de overige leden (Pete Shotton, Eric Griffiths, Bill Smith en Rod Davis) studeerde. Met een mengeling van Lonnie Donegan (The King Of Skiffle) liedjes en Rock & Roll hits, wisten ze al snel een resem fans achter zich te krijgen. The Quarrymen trad vooral op in jeugdcentra en op schoolfeesten. Na het eerste optreden (een festival in Woolton/Liverpool) kwamen George Harrison en Paul McCartney de band vervoegen. Harrison -toen veertien- werd door Lennon aanvankelijk te jong bevonden, hijzelf was zeventien jaar en Paul zestien. In 1958 namen ze in deze bezetting de song “That’ll Be The Day” op (cover van Buddy Holly). Tot aan de definitieve samenstelling vonden er nog diverse personeelswisselingen plaats. Ook met de groepsnaam werd nog enkele keren geëxperimenteerd, in Juli 1960 koos men bv voor The Silver Beetles. Nog geen maand later kwam de band tot z’n uiteindelijke naam: The Beatles, de rest is uiteraard geschiedenis.

~ 6 Juli 1971:

Op 6 Juli 1971 overleed de legendarische Jazztrompetist, maar ook zanger uiteraard, Louis Armstrong.

Hij had meerdere bijnamen, waaronder Satchmo, Pops en later Ambassadeur Satch. Hij werd vanaf de jaren ’20 bekend. Armstrong beïnvloedde ontelbare muzikanten met zowel zijn gedurfde trompetstijl als de unieke vocale stem. Zijn charismatische podiumpresentaties lieten een goede indruk achter bij velen, binnen en buiten de Jazzwereld.

~ 7 Juli 2006:

Op 7 Juli 2006 overleed Syd Barret. De eigenzinnige medeoprichter van Pink Floyd werd 60 jaar.

Syd was slechts zeven jaar actief als muzikant voordat hij zich terugtrok uit de openbaarheid. Na zijn plotselinge vertrek uit Pink Floyd verwierf hij de reputatie van labiele en teruggetrokken kunstenaar en circuleerde er verschillende verhalen over buitensporig druggebruik (in Lsd gedrenkte suikerklontjes) en psychische aandoeningen. Syd Barret werd zowel een mysterie als een legende. Maar was hij nu een onbegrepen genie of een compleet doorgedraaide schizofreen? Het levensverhaal van deze man leest alvast als een boek. Allerhande persoonlijkheidsstoornissen worden in vele gevallen verkeerd gediagnosticeerd en door de buitenwereld verkeerd begrepen.

~ 8 Juli 1972:

In de week van 8 Juli 1972 scoort Bill Withers wereldwijd met “Lean On Me”.

Bill Withers moet veel geduld uitoefenen tot zijn muziekcarrière van de grond komt. Terwijl hij ’s nachts demo’s opneemt, in de hoop dat een platenmaatschappij hem zal opmerken, maakt Withers overdag wc-deksels voor vliegtuigtoiletten. Wanneer de 32jarige Withers in 1970 wordt voorgesteld aan de directeur van Sussex Records, komt alles in een stroomversnelling.

~ 9 Juli 1962:

Op 9 Juli 1962 neemt Bob Dylan de klassieker “Blowin’ In The Wind” op.

Dit lied van Dylan uit 1962, dat bekend staat als de hymne van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, werd de eerste keer gezongen door Gil Turner, toen de tekst nog maar net geschreven was. De folkzanger heeft het enkele jaren later toegegeven: de hit werd geschreven in amper tien minuten door woorden aan elkaar te schakelen zoals in een religieus gezang. Toen “Blowin’ in the Wind” nog maar enkele dagen oud was, werd het al gespeeld op campussen, op manifestaties en ook gecoverd door vele andere groepen en folkzangers onder wie Janis Joplin en Neil Young.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be