Muziekgeschiedenis in een Notendop: 4/09 t.e.m. 10/09.

~ 4 September 2004:

Op 4 September 2004 overleed theaterman, liedjesschrijver en zanger Bram Vermeulen. Hij werd 57 jaar.

Vermeulen richtte in 1968 samen met Freek de Jonge het bekende cabaretduo Neerlands Hoop op dat met harde teksten en liedjes die het cabaret wakker schudde met maatschappelijk geëngageerde voorstellingen. Het duo presenteerde in 1970 het eerste avondvullende programma onder de titel Neerlands Hoop In Bange Dagen. In 1979 stopte De Jonge met Neerlands Hoop. Vermeulen was het daar niet mee eens.

Vermeulen kreeg in 1995 de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste Nederlandse kleinkunstlied uit 1994. Het ging om het cabaretlied “Een doodgewone jongen”, waarvan Vermeulen zowel de tekst als de muziek schreef. Hij kreeg ook enkele Edisons, onder meer voor de albums “Doe Het Nie”t en “Bram”.

~ 5 September 1970:

In de week van 5 September 1970 maakt “Suicide Is Painless”, uit de film M.A.S.H., zijn debuut in de hitparade.

Beide M.A.S.H. versies zijn onmiddellijk herkenbaar door de openingsmuziek, oftewel het nummer “Suicide Is Painless”. Het nummer is geproduceerd door componist Johnny Mandel en de tekst komt van de hand van Mike Altman. Hij is de zoon van de regisseur Robert Altman, en slechts 14 jaar oud wanneer hij de tekst voor “Suicide Is Painless” schrijft. Het nummer komt in 1970 uit op het naar de serie vernoemde album.

Het nummer gaat niet over zelfmoord zoals de titel laat vermoeden maar over de frustraties die ontstaan omdat je niet alle zaken onder je eigen controle kunt houden, en dat er ook weinig aan te veranderen is.
De enige zekerheid in dit leven is dat je de volledige controle hebt, en alleen beslist over jouw zelfmoord en wanneer je daarvoor kiest, en dat zelfs dat soms niet onder jouw controle is.

~ 5 September 2012:

Op 5 September 2012 overleed de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Joe South aan een hartaanval. Hij werd 72 jaar.

Reeds op achttienjarige leeftijd scoorde South zijn eerste hit met “The Purple People Eater Meets The Witch Doctor”, een cover van The Big Bopper. Later ging hij zelf liedjes schrijven.

Daar had hij veel succes mee, want al gauw namen Gene Vincent, Paul Revere & The Raiders, Brook Benton en Deep Purple zijn composities op. Zijn eigen hit “Games People Play” leverde South een Grammy Award op voor beste lied van het jaar en het werd in 1994 opnieuw een wereldhit in een cover van de reggaeband Inner Circle.

~ 6 September 2007:

Op 6 September 2007 overleed de legendarische Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti. Hij werd 71 jaar.

Pavarotti gold als een meester in het lyrische Italiaanse repertoire. Zijn “Nessun Dorma” uit “Turandot” van Puccini was voor velen het ultieme voorbeeld van wat opera betekent.
Hij debuteerde, in 1965, in het fameuze operahuis La Scala. Zijn populariteit nam daarna snel toe. Begin jaren negentig trad hij op met zijn collega’s Plácido Domingo en José Carreras. Onder de naam The Three Tenors verkocht het trio vele albums.

~ 6 September 1997:

Op 6 September 1997 nam Groot-Brittannië, na een week van nooit geziene rouwbetuigingen, met de rest van de wereld afscheid van Prinses Diana. Meer dan een miljoen mensen stonden aan de kant van de weg toen de kist met het stoffelijk overschot van de populaire prinses naar Westminster Abbey werd gebracht. Velen weenden, sommigen applaudisseerden, maar de meesten keken gewoon toe in een ijzige stilte. Achter de kist, in de rouwstoet, liepen haar zonen William en Harry met hun vader, Prins Charles, hun grootvader, Prins Philip, en Lord Spencer, Diana’s broer. Tijdens de begrafenisplechtigheid spraken haar zussen en bracht Elton John zijn herwerkte versie van “Candle in the Wind”.

Maar het was vooral de rede van Lord Spencer die indruk maakte, toen hij zijn zus beschreef als het toonbeeld van medeleven, plichtbesef, stijl en schoonheid. Hij riep de wereld ook op om Diana’s zonen te ontzien. De ietwat ongebruikelijke lijkrede werd na afloop op een spontaan applaus onthaald. De prinses werd later die dag begraven op het familiedomein in Althorp.

~ 7 September 1978:

Drummer Keith Moon, van The Who, overleed op 7 September 1978 aan de gevolgen van een overdosis tabletten (Chloormethaziol) die hem van zijn alcoholverslaving moesten afhelpen. De dood van het geniaal, grillig en geestesziek drumbeest Moon was geen zelfmoord. De meest gangbare verklaring is dat Keith de ‘olifantendosis’ drugs per vergissing innam en zo het slachtoffer werd van z’n eigen levensstijl. ‘Nu pas?’ was dan ook de veelzeggende reactie van de weinige echte vrienden. Pete Townshend leed zo erg onder het verlies van zijn geniale bandmaatje, dat hij zelf de ultieme weg van drank en drugs zou gaan bewandelen. Vanwege zijn majestueuze drumwerk wordt Keith Moon nog steeds beschouwd als één van de meest karakteristieke drummers die de Rockgeschiedenis heeft voortgebracht. Nu en dan ging hij als een beest tekeer achter zijn drumkit, de anarchistische stijl zorgde ervoor dat er na menig concert maar weinig overbleef van z’n drums. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij het voorbeeld was van de makers van The Muppet Show toen ze het personage Animal bedachten.

Keith Moon overleed, op 32jarige leeftijd, in dezelfde flat waar vier jaar eerder Mama Cass Elliot van The Mama’s & Papa’s overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

~ 7 September 1996:

Op 7 September 1996 werd 2Pac Shakur in Las Vegas neergeschoten. Zes dagen later, 13 September 1996, overleed hij in het Bellevue Hospital. 2Pac werd slechts 25 jaar. Tot op heden is de dader van de moordaanslag niet gevonden.

2Pac begon op z’n vijftiende met rappen, onder de alias MC New York. Het album “Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.” was zijn eerste grote succes. In 1994 raakte de rapper al eens zwaar gewond bij een gewapende overval. Hij overleefde toen vijf kogels, waarvan twee in het hoofd.

Voor zijn dood nam 2Pac nog een videoclip op, waarin hij eveneens werd neergeschoten. Hij rapte tevens ook onder de naam Makavelli, een strateeg die zijn eigen dood in scene zette om de vijand te misleiden.

2Pac Shakur wordt door velen beschouwd als de grootste/beste rapper aller tijden. Hij heeft overigens ook nog steeds het record van best verkopende Rap-artiest, met zo’n 75 miljoen verkochte platen, op z’n naam staan.

~ 8 September 1984:

In de week van 8 September 1984 is “Careless Whisper” de eerste van vijf opeenvolgende nummer 1-hits voor George Michael.

Het nummer werd geschreven door George Michael en z’n Wham! collega Andrew Ridgley. De videoclip van “Careless Whisper” vertelt het verhaal van een man die zich schuldig voelt vanwege een buitenechtelijke affaire. Hij wist dat zijn vrouw er ooit achter zou komen.

~ 10 September 1991:

Op 10 September 1991 wordt “Smells Like Teen Spirit” van Nirvana op single gereleased.

In 1990 ondertekent de Grunge band Nirvana een platendeal bij Geffen Records, op dat moment één van de belangrijkste autonome labels van de wereld. Een jaar later verschijnt het door -Garbage drummer- Butch Vig geproduceerde album “Nevermind”. De openingstrack “Smells Like Teen Spirit” groeide uit tot de hymne van de alternatieve Rockliefhebber. De titel zou een verwijzing zijn naar het deodorantmerk Teen Spirit uit de Verenigde Staten. Feministisch activist Kathleen Hanna (bekend van de opstandige Punkband Bikini Kill) spoot ‘Kurt smells like teen spirit’ op een muur in Cobain’s woning. Omdat ze net een gesprek hadden gehad over anarchie en Punkrock, dacht de Nirvana zanger dat het een slogan was met betrekking op het onderwerp ‘Anarchisme’. Hanna meende echter dat hij naar de deodorant rook die haar bandlid (en toenmalige vriendin van Kurt) Tobi Vail droeg. Cobain verklaarde later overigens dat hij dit merk ‘oksel verfrisser’ nooit gebruikte. “Smells Like Teen Spirit” was sterk geïnspireerd door het geluid van de Pixies (dat zich liet kenmerken door vlijmscherpe gitaarpartijen, manische zang en eigenzinnige gitaarriffs). Sommige beweerden dan weer dat de melodie van het nummer leek op Bostons “More Than A Feeling”. In de videoclip wordt de groep getoond terwijl ze tijdens een schoolconcert, te midden van cheerleaders en een uitzinnig tienerpubliek, het nummer spelen. Uiteindelijk wordt de hele set gesloopt. Cobain liet zich voor de sfeer van de video inspireren door de tienerfilm ‘Rock & Roll Highschool’ (1979) met The Ramones.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be

Geef een reactie