Muziekgeschiedenis in een Notendop: 5/06 t.e.m. 11/06.

~ 5 Juni 1983:

Op 5 Juni 1983 geeft U2 een concert in het Red Rocks amfitheater, de opname van hun song “Sunday Bloody Sunday” wordt later gebruikt als videoclip voor het nummer.

De tekst van “Sunday Bloody Sunday” werd geschreven door gitarist The Edge, in de periode dat Bono en zijn vrouw op huwelijksreis waren in Jamaica (1982). Door ruzie met zijn vriendin en twijfels over z’n vaardigheden als songwriter, werden de gevoelens van frustratie geuit in een stukje muziek. In deze fase had het nummer nog geen titel of refrein, alleen een thema: Bloody Sunday in Ierland (1972). Op Zondag 30 Januari 1972 opende het Britse leger het vuur op een (protest)mars van Noord-Ierse katholieken in het stadje Derry. Veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse paratroopers, in een (door de Britten) verboden demonstratie.

~ 6 Juni 2006:

Op 6 Juni 2006 overleed de Amerikaanse muzikant Billy Preston. Hij werd slechts 59 jaar.

Preston werd ook wel de vijfde Beatle genoemd, omdat hij keyboard speelde op verscheidene albums van The Beatles. Hij maakte verder muziek met o.a. The Rolling Stones en Eric Clapton. Hij werkte ook mee aan het album “Stadium Arcadium” van Red Hot Chili Peppers.

Solo boekte hij grote successen met het instrumentale nummer “Outta Space”, dat begin jaren zeventig met een Grammy werd onderscheiden, en liedjes als “Will It Go Round In Circles” en “Nothing From Nothing”. Hij schreef voor Joe Cocker “You Are So Beautiful”, dat in 1975 een grote hit werd.

~ 7 Juni 1975:

Op 7 Juni 1975 brengt Eric Clapton zijn versie van het gospellied “Swing Low, Sweet Chariot” op de markt. Het lied (dat overigens in 2002 werd opgenomen in de Songs Of The Century lijst van de Amerikaanse muziekindustrie) werd anno 1862 geschreven door Wallis Willis, een voormalig slaaf van de Choctaw indianen. Willis haalde zijn inspiratie bij een 18de eeuws vissersliedje, het verhaal gaat over de Red River (die hem aan de Jordaan deed denken), het verlangen naar vrijheid en de ten hemel opstijging van de profeet Elia. De oudste opname dateert van 1909 en staat op naam van de Fisk University Male Quartet, een universiteitskoor in de Verenigde Staten. Alexander Read hoorde de song van Willis en heeft de woorden en de melodie op papier gezet. Hij stuurde de muziek naar het koor uit de Fisk University, een zwarte universiteit die ontstond tijdens de burgeroorlog.

In de eerste helft van de twintigste eeuw werd het opgenomen door verschillende muzikanten, dankzij de versie van Eric Clapton kwam het nummer voor het eerst bij een Poppubliek terecht. “Swing Low, Sweet Chariot” is ook bekend als Engelse rugby-hymne. Hoewel het liedje niets met rugby (of welke sport dan ook) te maken heeft, wordt het sinds het jaar 1988 (geheel volgens de traditie) vertolkt op het Wereldkampioenschap rugby.

~ 7 Juni 1993:

Op 7 Juni 1993 verandert Prince zijn naam naar een symbool, en heet vanaf dan ‘The Artist formerly known as Prince’ of ‘TAFKAP’.

Hij weigerde de naam Prince te gebruiken zolang de rechten op ‘de artiestennaam’ en zijn muziek bij zijn vroegere platenmaatschappij Warner Brothers bleven, omdat hij zich volgens eigen zeggen een slaaf voelde en hij geen reclame wilde maken voor zijn voormalige label. Toen hij de rechten op zijn muziek weer terug had, nam hij weer zijn vroegere naam aan.

Als vervanging voor het onuitspreekbare symbool noemde men hem in deze periode dikwijls The Artist Formerly Known as Prince. Een andere bijnaam was The Symbol, en tussen 1998 en 2000 The Artist. De hele gang van zaken was een geliefd gespreksonderwerp; sommigen vonden het leuk, anderen vonden het vervelend. Hoe het ook zij, het was een slimme publiciteitsstunt die zijn naam en carrière levend hielden.

9 Juni 2015:

Op 9 Juni 2015 overleed de Duitse orkestleider James Last.

Last was als uitvinder van de ‘Happy Party Sound’ de meest succesrijke Duitse orkestleider van na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd in 1929 in Bremen geboren als Hans Last. Met zijn nonchalante stijl en popdeuntjes in bigband-formaat speelde hij perfect in op het gevoel bij de naoorlogse generatie. Hij toerde wereldwijd met zijn orkest.

~ 10 Juni 2004:

Op 10 Juni 2004 overleed Ray Charles.

De artiest gold als legendarische Rhythm and Blueszanger. Hij werd The Genius of Soul genoemd. Hij won twaalf Grammy’s, de meest prestigieuze Amerikaanse muziekprijs. In de lente van 2003 gaf hij zijn 10.000e concert.

Charles had een armoedige jeugd. Hij werd op zijn zevende blind. Later kampte hij met een heroïneverslaving.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be