Muziekgeschiedenis in een Notendop: 6/02 t.e.m. 12/02.

6 Februari 1998:

Op 6 Februari 1998 kwam een eind aan het leven van Falco. De Oostenrijkse zanger reed met zijn jeep tegen een bus aan, in de buurt van het vakantie-oord Puerto Plata in de Dominicaanse Republiek. Falco ging de geschiedenisboeken in als de enige zanger die ooit met een duitstalig nummer de eerste plaats van de Billboard Hot 100 haalde. Johann Holzer werd slechts 41 jaar. Dezelfde stoere motorrijders die destijds in de clip van Rock me Amadeus hadden gefigureerd, droegen tijdens de begrafenis zijn kist.

6 Februari 2016:

Op 6 Februari 2016 overleed charmezanger Eddy Wally. Hij werd 83 jaar.

Eddy Wally trad op in zowat alle Europese landen, maar trok ook naar de Verenigde Staten, de toenmalige Sovjet Unie, China India, Egypte en Cuba. In totaal heeft hij meer dan vijfhonderd nummers opgenomen. Chérie werd zelfs vertaald in het Chinees.

“Gewéldig”, “wauw”, “onvoorstelbaar” en ‘oh my god’, gebruikt hij voortdurend als stopwoorden. Show, glitter en glamour. Dat kwam vooral tot uiting in zijn kleurrijke outfits. Zijn grote idolen waren Elvis Presley en Liberace.

6 Februari 2011:

De vermaarde Noord-Ierse Rockgitarist Gary Moore overleed op 6 Februari 2011. Hij werd slechts 58.

Zanger Phil Lynott haalde Moore bij de hardrockband Thin Lizzy. In 1973 bracht hij zijn eerste soloalbum uit. Zes jaar later begon Moore een echte solocarrière. Die leidde onder meer tot de single Parisienne Walkways, dat in april 1979 de Britse top tien haalde.

Na een serie rockplaten keerde Moore terug naar de blues met het album Still Got The Blues (1990), waaraan onder anderen de Amerikaanse bluesgitarist B.B. King meewerkte. De plaat werd een groot succes.

7 Februari 1969:

Op 7 Februari 1969 staat voor het eerst een Nederlandse groep op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100, de eer is voor Shocking Blue met Venus.

Het lied is gebaseerd op The Banjo Song uit 1963 van The Big 3. In ons land behaalt de single van Shocking Blue twee keer de hitlijst, maar weet niet hoger te komen dan de derde plaats. Het nummer staat op het album At Home uit 1969. Meidengroep Bananarama covert Venus in 1986, met succes.

7 Februari 2016:

Op 7 Februari 2016 overleed Berre Bergen, hij stierf aan een jarenlang aanslepend longemfyseem.

Berre maakte aanvankelijk deel uit van The Scabs, die hij later ruilde voor De Kreuners. Die laatste verliet hij dan weer om in zijn eigen band Lynx frontman te worden.

Berre Bergen is ook de componist van Basketsloefkes, een van de grootste hits van Sam Gooris.

8 Februari 1990:

Op 8 Februari 1990 pleegt Del Shannon (formele naam Charles ‘Weedon’ Westover) zelfmoord, de zanger joeg zichzelf een kogel door het hoofd. De precieze reden is nooit opgehelderd, volgens zijn echtgenote Bonnie hield Del’s dood verband met het gebruik van antidepressiva. Hierdoor werd mogelijk z’n schizofrenie aangewakkerd.

Enkele maanden voor dit tragische voorval stond Shannon nog op het punt om lid te worden van The Traveling Wilbury’s. Nadat Roy Orbison in 1988 plots was gestorven gingen George Harrison, Tom Petty, Bob Dylan en Jeff Lynne opzoek naar een nieuw groepslid, een tijdsgenoot die met overtuiging de liedjes van de Wilbury’s kon zingen. Del Shannon leek derhalve de perfecte keuze voor het tweede album van de band, dat (grappig genoeg) de titel Volume 3 meekreeg. Het noodlot besliste er echter anders over, vlak voor het begin van de opnamen schoot Del Shannon zichzelf dus door het hoofd. Hij werd slechts 54 jaar, Runaway uit 1961 werd z’n grootste hit.

9 Februari 1962:

Op 9 Februari 1964 treden The Beatles voor het eerst op in de Ed Sullivan Show.

Het gastoptreden van The Fab 4 trok toen een recordaantal van 73 miljoen kijkers. Het tv-programma is in de originele vorm ook op dvd gezet, inclusief televisiecommercials van toen. De band keerde driemaal terug in de talkshow. Fragmenten uit de afleveringen werden wel eens herhaald, maar nooit eerder waren de programma’s in hun geheel terug te zien.

De uitgebrachte dvd bevat ook een kort interview dat presentator Ed Sullivan met The Beatles had in Mei 1964. Dat interview is sinds de uitzending in dat jaar niet meer te zien geweest op televisie.

9 Februari 1981:

Op 9 Februari 1981 overleed Bill Haley.

In 1953 introduceerde Haley, door het mixen van Country and Western met R&B, Rock & Roll in de hitlijsten met het nummer Crazy Man Crazy. Maar de eerste belangrijke machtsverschuiving in de hitlijsten werd gemarkeerd door zijn energieke opname van een lied, dat oorspronkelijk werd bedacht door de zeer ervaren componisten van de Tin Pan Alley. Rock Around The Clock werd in 1954 door Bill Haley and His Comets opgenomen en vervolgens werd het nummer gespeeld tijdens de titelrol van de film The Blackboard Jungle.

Haley, in de jaren zeventig verslaafd aan alcohol, overleed in 1981 aan een hersentumor.

10 Februari 1972:

Op 10 Februari 1972 maakt Ziggy Stardust (de andere ik van David Bowie) z’n aardse debuut.

Bowie had het talent om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden, en wist tevens de grenzen van de popmuziek constant te herdefiniëren, waardoor vrijwel iedereen zich afvroeg wat het volgende zou worden waar Bowie mee kwam. Met de introductie van zijn alterego Ziggy Stardust veranderde hij van muziektrendsetter in een modetrendsetter, en die rol behield hij de rest van zijn carrière. Hij werd overigens ook gekroond tot Best Dressed Brit aller tijden.

Als Ziggy Stardust hulde Bowie zich in unieke kostuums, in combinatie met feloranje haar en extravagante make-up. Zijn podiumoutfits varieerden van een zwart-wit catsuit tot een rood bodysuit tijdens de finale. De looks van Ziggy Stardust blijven de mode-industrie, tot op de dag van vandaag inspireren.

11 Februari 1963:

Op 11 Februari 1963 gaan The Beatles de studio in voor de opnamen van hun eerste lp: Please Please Me.

The Beatles krijgen succes door heel Europa en bereiken ook na hun toer door Amerika daar de nummer één positie. Alles wat de band aanraakt, verandert in goud. Iedere single die wordt uitgebracht, staat in de hele wereld op nummer één. Overal waar The Beatles komen, breekt chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg staan. Tijdens concerten wordt zo hard geschreeuwd dat de band haar eigen muziek niet eens kan horen. Maar The Beatles worden muzikaal steeds volwassener (lees: briljanter)…

11 Februari 2012:

Op 11 Februari 2012 overleed de Amerikaanse zangeres (en actrice) Whitney Houston. Ze zou op de avond voor de uitreiking van de Grammy Awards aanwezig zijn op een feest van haar mentor Clive Davis, maar de populaire zangeres stierf onverwacht in een hotelkamer in Beverly Hills. De tol die haar lichaam betaalde voor haar jarenlange verslaving bleek uiteindelijk te hoog te zijn. Whitney Houston werd slechts 48.
Whitney kreeg alles mee om een succesvolle carrière op te bouwen. Heel haar leven lang werd ze omringd door een familie van talentvolle artiesten: haar moeder Cissy Houston is een gevierde soul- en gospelzangeres, ze mocht Aretha Franklin haar doopmeter noemen en ze was het nichtje van Dee Dee en Dionne Warwick. Voeg daar nog een fenomenale stem (Houston had een uitzonderlijk groot stembereik van maar liefst vijf octaven) en de juiste looks aan toe en je krijgt een wereldster.
In haar hele carrière heeft Whitney Houston zes Grammy Awards gewonnen, er werden 170 miljoen albums van haar verkocht en ze inspireerde een hele generatie popzangeressen.

12 Februari 2017:

Jazzlegende Al Jarreau overleed op 12 Februari 2017. Hij werd 76 jaar.

Jarreau trad meer dan vijftig jaar op en won in zijn leven zeven Grammy Awards. Het is de enige zanger die in de categorieën Jazz, R&B en Pop werd bekroond. Hij stond bekend om zijn geïmproviseerde ‘scatzang’ en zijn vermogen om met zijn stem allerlei instrumenten na te bootsen. Dit leverde hem de bijnaam ‘the voice of versatility’ op.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be