Muziekgeschiedenis in een Notendop: 6/03 t.e.m. 12/03.

~ 6 Maart 2013:

Op 6 Maart 2013 overleed de Britse Rockzanger Alvin Lee. Hij stierf, op 68jarige leeftijd, aan onvoorziene complicaties na een routinematige chirurgische ingreep.

Lee werd vooral bekend als gitarist van de Rockband Ten Years After. Met die band trad hij ook op tijdens het legendarische Woodstock Festival in 1969, waarna zijn carrière een hoge vlucht nam.

Alvin Lee heeft meer dan 20 albums uitgebracht. Het laatste album, “Still On The Road To Freedom”, kwam uit in September 2001.

~ 7 Maart 1992:

Op 7 Maart 1992 staat Genesis voor het eerst bovenaan in de hitparade, met “I Can’t Dance”.

Geschreven door bandleden Mike Rutherford, Tony Banks en Phil Collins. Het nummer betekent een opvallende comeback voor de band in 1991. De humoristische videoclip doet het goed op MTV.

~ 8 Maart 1974:

Op 8 Maart 1974 overleed de Nederlandse cabaretier Wim Sonneveld. Hij wordt beschouwd als één van de ‘Grote Drie van het Nederlandse cabaret’ (van na de Tweede Wereldoorlog), samen met Toon Hermans en Wim Kan.

Op 20 Februari 1974 kreeg Sonneveld een hartaanval, waarna hij werd opgenomen in een Amsterdams ziekenhuis. Na een paar weken rusten ging het aanvankelijk beter en Sonneveld vertelde dan ook in een interview aan Henk van der Meijden dat hij weer plannen had voor de toekomst. Zo wilde hij zijn memoires publiceren (onder de titel “Sonneveld, mevrouw”, dat zou verwijzen naar de tijd dat hij in de kruidenierszaak van zijn vader werkte) en een langspeelplaat maken met de titel “Mijn hart”, met daarop allerlei liedjes die over het hart gaan. Ook wilde hij in 1975 weer een programma gaan doen, omdat hij dan 40 jaar in het vak zou staan. Een ander besluit dat hij nam was dat hij nooit meer een toupet op zou doen. Op de dag dat het interview in De Telegraaf werd gepubliceerd, overleed Wim Sonneveld op 56jarige leeftijd aan een tweede hartaanval. Voor het grote publiek kwam dit als een schok.

~ 8 Maart 2016:

Op 8 Maart 2016 overleed de vroegere producer van The Beatles, sir George Martin.

Martin, die 90 jaar is geworden, werd ook wel de ‘vijfde Beatle’ genoemd, vanwege de grote invloed die hij had op de muziek van het viertal.

George Martin begon in de jaren vijftig bij platenmaatschappij EMI en werd in 1955 manager bij Parlophone. Bij die maatschappij gingen The Beatles in 1962 op auditie en dat leverde hen hun eerste platencontract op. Martin had een gedegen muzikale opleiding gehad aan de Guildhall School of Music en werd voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het geluid van de band.

De in Londen geboren Martin groeide uiteindelijk uit tot de meest succesvolle platenproducer in de wereld met zo’n dertig nummer 1-hits in Groot-Brittannië en de VS.

~ 9 Maart 1997:

Op 9 Maart 1997 werd The Notorious B.I.G. doodgeschoten in Los Angeles na een langslepende ruzie tussen East en West coast. Een half jaar eerder werd vijand rapper 2Pac ook al vermoord.

Op de bewuste dag stond The Notorius B.I.G. te wachten voor het rode stoplicht, toen er een auto schuin naast zijn wagen kwam staan. De bestuurder van de auto deed het raam naar beneden en begon te schieten.

The Notorious B.I.G. werd door vier kogels in zijn borst geraakt en stierf een half uur later in het ziekenhuis. De moord werd nooit opgelost. Christopher Wallace werd maar 24 jaar oud.

~ 10 Maart 1988:

Op 10 Maart 1988 overleed Andrew Gibb aan de gevolgen van een (verwaarloosde) hartkwaal.

In een pub op Ibiza trad Andy in 1972 voor het eerst op en kreeg twee jaar later zijn eerste platencontract. Hij werd ook gemanaged door dezelfde manager als van de Bee Gees, wat ervoor zorgde dat Andy Gibb grote successen kende. Zijn eerste drie singels bereikten de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Hij kreeg een relatie met Dallas-actrice Victoria Principal en zong tevens nummers met Olivia Newton-John. Toen het Disco tijdperk verdween, verdween ook het succes van Andy Gibb. Hij raakte verslaafd aan cocaine en werd kort daarna failliet verklaard.

Enkele maanden later kreeg hij last van een hartkwaal en overleed aan een ontsteking in de hartspier. Hij werd begraven op de Forest Lawn-Hollywood Hills Cemetery in Los Angeles.

~ 10 Maart 2016:

Toetsenist Keith Emerson, mede-oprichter van de popgroep Emerson, Lake and Palmer, overleed op 10 Maart 2016. De Brit stapte op 71jarige uit het leven.

Keith Emerson, Greg Lake en Carl Palmer ontmoetten elkaar in 1969 in Fillmore West in San Francisco. Het jaar daarna formeerde ze de naar hun genoemde popgroep.

Hun eerste album had meteen succes, mede door het nummer “Lucky Man” dat daarop stond. Eind jaren zeventig had het trio nog een grote hit met het live opgenomen “Peter Gunn”. Rond die tijd ging de groep uit elkaar.

~ 11 Maart 1978:

Op 11 Maart 1978 debuteert Kate Bush in de hitlijsten met “Wuthering Heights”.

Het kunstzinnige Poplied is geïnspireerd door de gelijknamige roman van Emily Bronte, waarin het hoofdpersonage Catherine Earnshaw een onmogelijke liefde heeft voor Heathcliff. Na het bekijken van de verfilming besluit Kate ook het boek te gaan lezen. Als ze zich in de schrijfster van de roman verdiept, komt Bush erachter dat ze op dezelfde dag jarig zijn (30 Juli). Kate is 18 jaar wanneer ze het verhaal van Catherine en Heathcliff op papier zet. De tekst bestaat grotendeels uit letterlijke citaten van het hoofdpersonage. “Wuthering Heights” wordt het afsluitende nummer op haar debuutplaat “The Kick Inside”.

~ 11 Maart 1978:

Claude Francois is inmiddels al bijna 40 jaar niet meer onder ons, maar zijn liedjes, vooral zijn discohits, zijn nog altijd goed voor een bomvolle dansvloer.

Ook al had hij een middelmatige stem, zijn charisma en onmiskenbare drang naar perfectionisme hielden hem meer dan twintig jaar aan de top van de hitparade. Maar deze drang naar perfectie zorgde er ook voor dat het noodlot op 11 Maart 1978 toesloeg en een einde aan zijn carrière maakte.
De zanger overleed in zijn appartement in Parijs, in zijn badkuip. Geëlektrocuteerd nadat hij een lampenkapje recht wou zetten wat scheef op een lamp zat.

~ 12 Maart 1977:

Op 12 Maart 1977 komt “Don’t Leave Me This Way” van Thelma Houston nieuw binnen in de vaderlandse hitparade.

De Philadelphia sound keert terug in “Don’t Leave Me This Way”, geschreven door Kenneth Gamble, Leon Huff en Cary Gilbert. Zij schrijven het voor Harold Melvin & The Blue Notes. Thelma Houston heeft er in 1977 een hit mee.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be