Muziekgeschiedenis in een Notendop: 6/11 t.e.m. 12/11.

~ 6 November 2000:

Op 6 November 2002 gaat de film 8 Mile van Eminem in première.

Op de soundtrack van de film zijn drie nieuwe nummers van de rapper te vinden, waaronder “Lose Yourself”. 8 Mile is vooral in de Verenigde Staten een enorm succes. In November 2002 voeren zowel de film als de soundtrack de hitlijsten aan.

~ 7 November 1998:

In de week van 7 November 1998 debuteert U2 in de Belgische en Nederlandse hitlijsten met “Sweetest Thing”.

Dit nummer verschijnt met live-versies van “Twilight” en “An Cat Dubh” als single in Oktober 1998 en is op het album “The Best Of 1980 – 1990 & B-Sides” terug te vinden. Bono schrijft dit nummer voor zijn vrouw Ali, terwijl hij met de opnamen van het album “The Joshua Tree” bezig is. “Sweetest Thing” haalt het album niet, maar verschijnt wel als B-kant op een maxisingle van “Where The Streets Have No Name”. In 1998 wordt het opnieuw opgenomen, en de singleopbrengsten gaan naar een goed doel ten bate van de kindslachtoffers van de Tsjernobyl-ramp.

~ 7 November 2016:

De Canadese dichter, liedjesschrijver en artiest Leonard Cohen overleed op 7 November 2016. Hij werd 82 jaar.

Cohen werd in de jaren zestig wereldberoemd met zijn liedjes “Suzanne” en “So long Marianne”. Aanvankelijk begon hij als dichter, maar met zijn monotone, melancholieke stem had hij als muzikant meer succes. Evenals Bob Dylan bracht Cohen de poëzie in de Popmuziek, die in de jaren zestig nog in haar kinderschoenen stond. Zijn poëtische liedjes hadden grote invloed op latere generaties zangers en zangeressen. Door zijn literaire achtergrond maakte Cohen deel uit van twee totaal verschillende werelden. In de rockscene bleef de gedistingeerd ogende Cohen een vreemde eend in de bijt, terwijl hij in de literaire wereld ook niet serieus werd genomen.

Cohen werd in 1934 in het Canadese Montreal geboren. Op zijn 17e ging hij letterkunde studeren. In 1956 verscheen zijn eerste dichtbundel Let Us Compare Mythologies, waarmee hij in Canada in een klap beroemd werd.
In 1967 vestigde Cohen zich in de Verenigde Staten en ging hij liedjes schrijven voor anderen. Toen zangeres Judy Collins groot succes had met zijn liedje “Suzanne”, besloot Cohen zelf zijn liedjes te zingen. In 1967 verscheen zijn eerste album Songs of Leonard Cohen.

In zijn songteksten verwijst hij naar zijn verloren liefdes, de Bijbel en de oorlog. Zo was zijn “Who by Fire” gebaseerd op een gebed dat de joden op Grote Verzoendag zeggen. Begin jaren tachtig werden zijn platen maar matig ontvangen. Maar in 1988 was hij met” I’m Your Man” weer helemaal terug. Het album, met liedjes als “First We Take Manhattan” en “Ain’t No Cure For Love”, bereikte in veel landen de nummer een van de hitlijsten.

~ 8 November 1971:

Op 8 November 1971 ligt “Led Zeppelin IV” in de platenrekken.

De lp wordt algemeen beschouwd als het beste en belangrijkste werk van de band en zelfs van het Hardrockgenre. Het is tevens één van de best verkochte albums uit de muziekgeschiedenis, er gingen wereldwijd meer dan dertig miljoen exemplaren van over de toonbank. “Led Zeppelin IV” balanceert op het randje tussen genialiteit en hoogmoed: Engelse Folkmuziek wordt gecombineerd met onder andere traditionele Rock & Roll en Blues, wat de tracks een mystiek, dramatisch en zelfs episch effect geeft.

~ 8 November 1997:

In de week van 8 November 1997 staat het debuutalbum van Anouk “Toghetter Alone” op nummer 1 in de Nederlandse Album Top 100.

Het zelfgeschreven “Nobody’s Wife” slaat dat jaar in als een bom, voor vele Noorderburen is het zelfs hét Rocknummer van de jaren negentig. “Toghetter Alone” bevat nog twee succesvolle singles: “It’s So Hard” en “Sacrifice”.

~ 8 November 2011:

Op 8 November 2011 overleed de Amerikaanse Rapper Heavy D.

Heavy D brak in 1987 door met het album “Living Large”. Hij is vooral bekend van de hits “Now That We Found Love” en “Who’s the Man”.

De rapper, die werd geboren als Dwight Arrington Myers, stierf op 44-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles nadat hij in de buurt van zijn huis in elkaar was gezakt.

~ 9 November 1966:

De mythische woorden: ‘He blew his mind out in a car. He didn’t notice that the lights has changed’… zong John Lennon al in de song “A Day In The Life” op het album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Volgens de theorie van het Amerikaanse universiteitsblad Times Delphic zou dat ook letterlijk zo gebeurt zijn. McCartney overleed (overeenkomstig met het artikel van de Drake University) op 9 November 1966 na een auto-ongeval. De geruchten dat Paul was verongelukt staken evenwel pas in 1969 de kop op: de Beatle zou al drie jaar dood zijn geweest, zonder dat iemand het in de gaten had. Nog volgens Times Delphic zou William Campbell zijn plaats bij The Beatles hebben ingenomen, was hij immers niet degene die (in de Zomer van 1966) na een lookalike wedstrijd plots van de aardbol leek verdwenen te zijn. Op een aantal lp’s van de band zouden er (volgens de mythe) verschillende aanwijzingen staan die verwijzen naar het zogenaamde P.I.D. (Paul Is Dead) incident. Zo staat op de nummerplaat van de witte Volkswagen Kever (op de hoes van “Abbey Road”) het kenteken LMW 281F. De believers beweerde dat de letters LMW stonden voor Linda McCartney Widow en dat 281F een verwijzing was naar Paul’s leeftijd. Op de achterkant van de hoes stond dan weer een misplaatste 3, dat was dan weer een zogezegde indicatie naar het aantal Beatles dat nog overbleef.

Paul McCartney reageerde laconiek op het hele verhaal: ‘Dus ik ben blijkbaar overleden? Waarom hebben ze me dat dan niet eerder verteld?’

~ 9 November 1968:

In de week van 9 November 1968 hebben The Cats een hit met “Lea”, het nummer gaat over een verongelukte fan.

“Lea” vertelt het waargebeurde verhaal van de 20jarige Lia. Ze is vanaf het eerste uur een grote fan van the Cats en bezoekt vaak hun concerten. Lia overlijdt bij een zwaar auto-ongeluk in Friesland, en Cats-lid Arnold Mühren schrijft naar aanleiding van dit trieste nieuws het nummer.

~ 9 November 1961:

Op 9 November 1961 worden The Beatles ontdekt door Brian Epstein.

In Augustus 1961 begon Epstein met een regelmatige column in het populaire muziekblad Mersey Beat. Hij leerde de muziek van The Beatles kennen nadat een klant van hem, in z’n platenzaak, om de eerste single van de band had gevraagd. Naast “My Bonnie” was er ook een Lp verschenen waarop Lennon en co achtergrondmuziek speelden voor Tony Sheridan. Een paar weken later ging Brian (samen met z’n vriend Alistair Taylor) de groep bekijken en beluisteren in de Cavern Club. Hij werd onmiddellijk gegrepen door hun muziek/sound, de beat en het gevoel voor humor van de bandleden. Eind Augustus van dat jaar nam de zakenman het besluit om The Beatles te gaan managen, het vijfjarige contract werd getekend op 24 Januari 1962 (in het huis van Pete Best). Brian Epstein tekende de overeenkomst zelf niet, zo kon de band op elk moment het contract laten ontbinden.

~ 10 November 1973:

In de week van 10 November 1973 is “Jimmy” Boudewijn De Groot’s eerste top 10 hit in vijf jaar.

Ruud Engelander schrijft de tekst van “Jimmy”. Met het melodietje van “Meet Mr. Callaghan” in het hoofd, begon Boudewijn De Groot met te spelen en te fluiten. Binnen een uur stond de muziek op band, er was alleen nog geen titel. Die kwam er pas veel later, toen De Groot besefte waar “Jimmy” eigenlijk echt over gaat: over een vader en z’n kind, mijn zoon Jimmy dus aldus Boudewijn.

~ 10 November 2008:

Op 10 November 2008 overleed Wannes Van De Velde. De zanger kampte al jaren met een wankele gezondheid, hij werd uiteindelijk 71 jaar.

Van de Velde behoorde eind jaren zestig samen met Walter De Buck en Willem Vermandere tot ‘de drie W’s’. Volkszangers die in hun repertoire resoluut voor teksten in het dialect kozen. Van de Velde was daarnaast ook een begaafd flamenco-gitarist. “De Brug Van Willebroek” en “Ik Wil Deze Nacht In De Straten Verdwalen” zijn enkele van zijn bekendste nummers.

~ 11 November 2000:

In de week van 11 November 2000 is “Trouble” de eerste hit voor Coldplay.

De sfeer op Coldplay’s eerste is teder en atmosferisch, de gracieuze gitaarpartijen en droevige pianoklanken nevelen het album in een melancholische waas. Het pakkende “Trouble” is een voorproefje van het komende succes en groeiend pianogebruik in de sound van de band.

~ 12 November 1976:

Op 12 November 1976 verschijnt “Somebody To Love” van Queen in Groot-Brittannië op single.

Freddie Mercury schrijft “Somebody To Love” voor het album “A Day At The Races” (1976). Het nummer is een liefdeslied met een sterke gospel invloed. Volgens gitarist Brian May is de sound bewust geïnspireerd door zangeres Aretha Franklin. Mercury, May en Roger Taylor nemen in de studio hun stemmen vele malen op, om zo de indruk van een enorm koor te bewerkstelligen. Zanger George Michael zet op het Freddie Mercury Tribute Concert in 1992 een onvergetelijke live-versie neer.

(pdg).

Geef een reactie