Muziekgeschiedenis in een Notendop: 7/08 t.e.m. 13/08.

~ 7 Augustus 1984:

Op 7 Augustus 1984 overlijdt Ann Christy -op 38jarige leeftijd- aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. De fysieke beproeving (last van de nieren, buikpijn en rugklachten) begint in de eerste maanden van 1983. Aanvankelijk wordt gedacht aan een popliepgezwel, een tweede onderzoek wijst echter uit dat er meer aan de hand is. Op Maandag 4 Juli meldt ze zich aan in het Academisch ziekenhuis van Jette, na vier dagen onderzoek volgt er een operatie: behalve de volledige baarmoeder wordt ook een eierstok weggenomen. De resultaten van de laboratoriumanalyse zorgen voor opluchting, er is geen spoor van uitzaaiingen van de tumor terug te vinden. Eind September belandt Christy echter terug in het ziekenhuis, ze levert een harde en pijnlijke strijd tegen de ziekte. De cortisonekuur heeft niet het beoogde resultaat, een tweede ingreep is onvermijdelijk. Anneke heeft (als zelfstandige) nooit een verzekering tegen ziekte en werkonbekwaamheid afgesloten, een solide artiestenstatuut was in die periode nog niet van toepassing. Financiële problemen zijn het gevolg, de facturen van het ziekenhuis dienen namelijk betaald te worden. De solidariteit en het medeleven van de collega muzikanten is niettemin erg groot. Er volgt een morele opkikker, op de vooravond van Kerstmis 1983 vindt de benefiet Een Lied Voor Ann plaats (waarvoor zanger Joe Harris z’n feestzaal ’t Seyenhof in Ittegem ter beschikking stelt). Nicole en Hugo zijn de initiatiefnemers: optredens zijn er van o.a. Joe Harris, Jo Vally, Liliane Saint-Pierre, Johan Verminnen, John Terra, Jimmy Frey, Yvonne Verbeeck en Mieke. De benefiet brengt ongeveer zo’n 4.500 euro op.

De dokters vragen haar echtgenoot (Marc Hoyois) ondertussen zijn vrouw te verzwijgen dat ze kanker heeft. Na een bezoek aan een Waalse homeopaat in Mei 1984 (bijna een jaar later) valt het woord dan toch, Anneke weet nu dat ze terminale kanker heeft. Zo bang om vroeg te sterven. In de nacht van Maandag op Dinsdag (7 Augustus 1984) geraakt ze in een comateuze toestand, Dinsdagavond omstreeks 19u20 sterft Ann Christy.

~ 8 Augustus 1964:

Het eerste optreden van de Rolling Stones in Nederland vond plaats in de Kurhauszaal, op 8 Augustus 1964. Het zou een berucht en kort concert worden. André van Duin deed in het voorprogramma mee en Jos Brink moest de nummers aan elkaar praten. Het voorprogramma liep uit en de onrust onder het publiek nam toe. De Stones speelden slechts vier nummers voordat een complete chaos uitbrak en het optreden werd gestaakt. Ian Stewart kreeg zelfs een fles in het gezicht gesmeten. De artiesten moesten vluchten via een van tevoren bedachte vluchtroute.

Honderd man politie was nodig om de zaal te ontruimen. De toegangsprijs voor de 1500 bezoekers was 7 euro. De totale schade zou 20.000 euro hebben bedragen.

~ 8 Augustus 1982:

Op 8 Augustus 1982 overleed de Vlaamse Folk- en protestzanger Ferre Grignard. Hij leefde wild en nonchalant, wat nefast was voor z’n carriëre. Ferre werd ontdekt door Hans Custers, de doorbraak volgde snel met de klassiekers “Ring, Ring I’ve Got To Sing” en “Drunken Sailor” (beiden 1966). Z’n hippieachtige levensstijl en intrigerende Bluesstem maakte van Grignard de eerste Blueszanger van Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten uit z’n carriëre was een optreden in de Olympia in Parijs.

In de jaren zeventig geraakte Ferre Grignard stilaan uit beeld. In 1982 wou hij een comeback maken, maar stierf aan de gevolgen van keelkanker.

~ 8 Augustus 2017:

Glen Campbell overleed op 8 Augustus 2017. Hij werd 81 jaar. De Amerikaanse Countryzanger, bekend van nummers als “Rhinestone Cowboy”, leed al geruime tijd aan alzheimer. Campbell won vooral in de jaren zestig en zeventig tal van prijzen voor zijn werk.

De Amerikaan gaf al in zijn jonge jaren blijk van muzikaal talent. Zo kreeg hij al op vierjarige leeftijd een gitaar van zijn vader, een arme agrariër. Later kreeg hij les van een oom. Campbell begon in zijn tienerjaren geld te verdienen als gitarist en verkocht gedurende zijn leven uiteindelijk tientallen miljoenen platen.

~ 9 Augustus 1958:

Op 9 Augustus 1958 tekent Cliff Richard z’n eerste platencontract bij EMI. In de zomer van datzelfde jaar maakt Cliff zijn debuut met de single “Move It”, de eerste echte Britse Rock & Roll plaat, volgens John Lennon. Cliff behaalt met” Move It” een tweede plaats in de Britse hitlijsten.

Nog datzelfde jaar toert Cliff door Engeland met zijn begeleidingsband The Drifters, die vanwege de gelijknamige Amerikaanse band hun naam veranderen in The Shadows. De show die Cliff Richard & The Shadows neerzetten, ontketent een ware ‘Cliff hysteria’ onder het Engelse tienerpubliek.

~ 10 Augustus 1968:

In de week van 10 Augustus 1968 scoort Arthur Brown zijn enige nummer 1 hit met “Fire”.

De single is terug te vinden op het album “Crazy World Of Arthur Brown”, een klassieker in de psychedelische scene eind jaren zestig. Brown heeft later in zijn carrière het succes van “Fire” niet meer kunnen evenaren. Hij bracht wel drie andere noemenswaardige albums uit met zijn nieuwe band, Kingdom Come. Deze albums bevatten een mix van progressieve rock en wilde optredens. Zo trad de band altijd op in vol kostuum met make-up, en liet Brown zich voor zijn optredens soms zogenaamd kruisigen.

~ 10 Augustus 2008:

Op 10 Augustus 2008 overleed de Amerikaanse Soullegende Isaac Hayes. Hij werd 65 jaar.

Hayes won Grammy Awards en, als eerste zwarte muzikant, een Oscar voor een titelsong (“Shaft” uit 1971). Hij was ook jarenlang de stem van de kok Chef in de animatiereeks South Park.

Isaac Hayes was een van de belangrijkste creatieve krachten achter het soulmuzieklabel Stax Records. Met de albums “Hot Buttered Sou”l (1969) en “Black Moses” (1971) gold hij destijds als de topartiest van Stax.

~ 11 Augustus 1966:

Op 11 Augustus 1966 biedt John Lennon (onder druk) zijn excuses aan voor de opmerking dat The Beatles populairder waren dan Jezus.

‘Het Christendom zal verdwijnen. Ik heb er geen behoefte aan dit te beargumenteren. Ik heb gelijk en ik zal bewijzen dat ik gelijk heb. Wij zijn veel populairder dan Jezus, ik weet niet wat het eerst zal verdwijnen – de rock ‘n’ roll of het Christendom. Jezus was OK maar zijn leerlingen waren onduidelijk en gewoon. Hun gedraai heeft het geloof voor mij kapot gemaakt.’

Toen de uitspraak uit zijn verband werd gerukt en gepubliceerd in een teenager blad in Amerika vijf maanden na dato, werd Lennon in Amerika aan het kruis genageld.

~ 12 Augustus 1967:

Op 12 Augustus 1967, midden in the summer of love, staat het hippievolkslied “San Francisco” van Scott Mckenzie op nummer 1.

Scott McKenzie is bevriend met John Phillips, die later The Mamas and the Papas samenbrengt. Phillips schreef ook dit nummer en speelde gitaar. Cass Elliot bespeelde de bellen. “San Francisco” (1967) is het onofficiële ‘volkslied’ van het Monterey Pop Festival, georganiseerd door John Phillips. Over datzelfde festival schreef Jimi Hendrix “Little Wing”.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be