Muziekgeschiedenis in een Notendop: 8/05 t.e.m. 14/05.

~ 8 Mei 1999:

In de week van 8 Mei 1999 staat “I Wan’t It That Way” van The Backstreet Boys zowel in Vlaanderen als in Nederland bovenaan in de hitparade.

Max Martin schrijft “I Want It That Way” (afkomstig van het album “Millenium”) samen met Andreas Carlsson, bekend van z’n samenwerking met o.a. Britney Spears, Celine Dion en Westlife.

~ 9 Mei 2017:

De Zwitsers-Italiaanse dj Robert Miles, echte naam Roberto Concina, overleed op 9 Mei 2017. Miles verloor een lange strijd tegen kanker en werd slechts 47 jaar.

Concina werd in Zwitserland geboren, groeide op in Italië en woonde de jongste jaren op Ibiza. Zijn internationale doorbraak kwam er in 1995 met het nummer “Children”, dat wereldwijd vijf miljoen keer verkocht werd en dertien weken lang op plaats één stond van de Europese hitlijst. In 1997 werd Miles vereerd met een Brit Award voor beste internationale nieuwkomer.

Miles werkte als componist, producent, DJ en de jongste tijd ook als radiomaker. In 2013 stichtte hij Openlab.

~ 9 Mei 1962:

Op 9 Mei 1962 tekenen The Beatles hun eerste platencontract bij EMI Parlophone.

Het contract werd ondertekend door de toen nog volstrekt onbekende muzikanten John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best, de oorspronkelijke drummer van de band. De overeenkomst werd gesloten in de Duitse stad Hamburg, waar de Beatles podiumervaring opdeden in de clubs aan de Reeperbahn, zoals Kaiserkeller, Top Ten en Star Club.

Door dat contract kregen de Beatles de gelegenheid om als begeleidingsband van Tony Sheridan, een andere Britse muzikant die in Hamburg zijn geluk beproefde, een nummer op te nemen bij Polydor in Duitsland. Op de hoes van de single “My Bonnie” – een nieuwe versie van de klassieker “My Bonnie Lies over the Ocean” – staat de band evenwel als The Beat Brothers vermeld, omdat gevreesd werd dat de naam The Beatles niet aantrekkelijk genoeg zou klinken voor het Duitse publiek.

~ 10 Mei 2014:

Op 10 Mei 2014 wint Conchita Wurst voor Oostenrijk het Eurovisie Songfestival. De travestietenact deed veel stof opwaaien, vanwege Conchita’s verschijning als ‘vrouw met baard’.

Hij/zij viel op door een pruik met lange haren, opgemaakte ogen, een kortgeknipte baard en het dragen van een strakke jurk. De meest besproken kandidaat haalde 290 punten. Nederland werd tweede met het lied “Calm After The Storm” van The Common Linnets, het beste resultaat sinds 1975.

~ 11 Mei 1981:

Op 11 Mei 1981 overleed Bob Marley. Het was niet alleen het overlijden van een geweldige muzikant en pionier, maar ook van een voorvechter en symbool van de Rastabeweging. Een jaar eerder werd bij Bob huidkanker vastgesteld. Zijn kleine teen moest geamputeerd worden, maar hij weigerde dit vanwege zijn Rasta-geloofsovertuigingen. Later werden uitzaaiingen naar de maag, longen en de hersenen vastgesteld. Marley wou zijn concertenreeks nog voltooien om dan rustig te sterven in zijn thuisland, maar hij overleed uiteindelijk dus op 11 Mei 1981.

Hij liet twaalf kinderen bij verschillende vrouwen, negen albums en een hoop fans voor het leven na.

~ 12 Mei 2001:

De Amerikaanse crooner Perry Como overleed op 12 Mei 2001. Hij was 88. De zoetgevooisde zanger, die in de jaren veertig tot zestig zeer populair was, stierf in zijn slaap in zijn woning in Jupiter Inlet Beach Colony.

Como, van Italiaanse afkomst, was de zoon van een kapper. Hij nam de zaak van zijn vader over en begon voor zijn klanten te zingen. In de jaren dertig begon hij professioneel te zingen in big bands.
Como werd door Bing Crosby ooit de uitvinder van de nonchalance genoemd. De bariton was beroemd voor songs als “Catch a Falling Star”, “Surrender” en “Till the End of Time” (zijn eerste hit uit 1945).

Como gold ook als één van de pioniers van het televisietijdperk. The Perry Como Show was zeer populair op de televisie tussen 1956 en 1963. Como trok zich begin jaren zeventig korte tijd terug, maar ging terug aan de slag en had toen hij al een eind in de zestig was nog verschillende hits.

~ 14 Mei 2015:

Op 14 Mei 2015 overleed Blues-muzikant B.B. King. Hij werd 89 jaar.

B.B. King werd geboren als Riley Ben King, maar gebruikte lange tijd Blues Boy King als artiestennaam. Later werd die naam afgekort tot B.B. King.

Tot zijn zeventigste trad King nog zo’n driehonderd keer per jaar op. In zijn hele leven heeft hij daardoor meer dan 15.000 keer op het podium gestaan.

De muzikant, die ook wel ‘The King of Blues’ werd genoemd, is winnaar van vijftien Grammy’s en mocht zich één van de beste gitaristen aller tijden noemen. In 1980 werd hij opgenomen in de Blues Hall of Fame en zeven jaar later in de Rock and Roll Hall of Fame.

~ 14 Mei 1998:

Op 14 Mei 1998 overleed Frank Sinatra in het Cedars Sinai-ziekenhuis in Los Angeles aan een hartaanval. De laatste woorden van de zanger, waren ‘I’m losing it’.

Francis ‘Albert’ Sinatra werd geboren op 12 December 1915 in Hoboken, vlakbij New Jersey. Hij besloot op jonge leeftijd al om zanger te worden. Hij begon in de jaren dertig in kleine clubs, maar brak in 1940 (met het Tommy Dorsey Orchestra) door bij het grote publiek.
Sinatra was niet alleen zanger, maar ook acteur. Gedurende de jaren veertig en vijftig acteerde hij in diverse films. Voor zijn optreden in From here to Eternity kreeg hij een Oscar voor beste bijrol. Samen met Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford en Joey Bishop trad Frank Sinatra jarenlang op als The Rat Pack in Las Vegas. Door zijn bijzondere stem kreeg Sinatra de bijnaam The Voice. Hij scoorde internationaal hits met onder andere “My Way” en “New York, New York”.

Frank Sinatra trad in totaal viermaal in het huwelijk, met onder meer Ava Gardner en Mia Farrow. Met deze vrouwen kreeg hij gezamenlijk drie kinderen. Hij overleed op 82jarige leeftijd en werd begraven in Palm Springs. In zijn grafsteen werd de tekst ‘The best is yet to come’ gegraveerd.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be