Muziekgeschiedenis in een Notendop: 9/01 t.e.m. 15/01.

10 Januari 2016:

David Bowie overleed op 10 Januari 2016, op 69jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker. Hij zou een achttien maanden lange strijd hebben gevoerd tegen de ziekte.

Bowie liet in de Zomer van 1969, toen de ogen van de wereld op de Apollo-maanlanding waren gericht, voor het eerst van zich horen met de hit Space Oddity. Maar Bowie’s imago brak past echt door in 1972, met z’n personage Ziggy Stardust.

In het eerste deel van de jaren zeventig onderging de zanger verscheidene metamorfosen, in 1976 besloot hij echter z’n verleden als Ziggy Stardust of The Thin White Duke definitief achter zich te laten. Hij keerde terug naar Europa en koos voor de anonimiteit van Berlijn. Daar werkte hij samen met producer Brian Eno en woonde hij samen met zijn vriend Iggy Pop. In die periode maakte hij de drie iconische albums Low, Heroes en Lodger.

In de jaren tachtig sloeg Bowie wederom nieuwe wegen in. Hij was intussen gescheiden van zijn eerste vrouw en onderging een ontwenningskuur voor zijn drugsprobleem. In die periode haalde hij ook zijn grootste commerciële successen. Bowie’s vijftiende studioalbum Let’s Dance was een weloverwogen (en zeer succesvolle) keuze voor de Mainstreampop. Het werd een op dansmuziek georiënteerde klassieker, hij had duidelijk vanaf het prille begin ‘amusementsmuziek’ in gedachten. Voor de productie deed David Bowie een beroep op Nile Rodgers, die in de jaren zeventig z’n sporen had verdiend met de disco-rockgroep Chic (bekend van o.a. de Amerikaanse nummer 1 Le Freak en de dansvloerkraker I Want Your Love).

De zanger vierde de Vrijdag ervoor nog zijn 69ste verjaardag met het uitbrengen van zijn nieuwe album Blackstar.

10 Januari 1976:

Op 10 Januari 1976 overleed Howlin’ Wolf (echte naam: Chester Arthur Burnett). Samen met Muddy Waters was hij de meest toonaangevende Bluesmuzikant van de jaren vijftig. Burnett leed de laatste jaren van zijn leven aan falende nieren. Desondanks bleef hij optreden tot vlak voor zijn dood. Zijn voorlaatste concert was één van de meest memorabele die hij ooit gaf. Een dag later trad hij nog op in zijn stamclub maar hij moest na afloop naar het ziekenhuis gebracht worden, dat hij nooit meer zou verlaten.

Howlin’ Wolf werd in 2012 postuum opgenomen in de Memphis Music Hall of Fame.

12 Januari 2003:

Op 12 Januari 2003 overleed Maurice Gibb aan een hartstilstand. Hij werd slechts 53 jaar.

Maurice Gibb was de bassist van de Bee Gees en speelde ook keyboards. De band bestond behalve uit Maurice nog uit zijn tweelingbroer Robin en zijn oudste broer Barry. Het jongere broertje Andy Gibb, die succes had met een solocarrière, overleed in 1988 op 30jarige leeftijd aan een hartafwijking, kort voordat hij als vierde Gibb tot de Bee Gees zou toetreden.

De groep brak door met Popsongs in de jaren 60 en ontwikkelde zich tot een razend populaire discoband in de jaren 70. In 1977 maakten de Bee Gees met de filmmuziek van Saturday Night Fever de bestverkochte filmsoundtrack in de geschiedenis. De band is door de jaren heen onderscheiden met zeven Grammy’s.

13 Januari 2014:

Op 13 Januari 2014 overleed de Vlaamse zanger Johnny White. Hij werd geveld door een hartaanval. Een kijkoperatie moest duidelijkheid brengen over de toestand van White, maar hij ontwaakte niet meer uit zijn verdoving.

In 2003 werd de horeca-ondernemer in de Eregalerij van Radio 2 opgenomen met zijn grootste hit Verloren Hart, Verloren Droom. In November 2013 bracht hij nog de single Morgen Wordt Alles Anders uit. In 2015 zou White zijn 50-jarige carrière vieren.

14 Januari 1970:

Op 14 Januari 1970 geven The Supremes hun laatste concert. Zonder enige twijfel waren deze dames in de jaren zestig de belangrijkste exponenten van de Motown-sound. Aangevoerd door Diana Ross wisten The Supremes met hun vocale Soulpop de hele wereld te veroveren.

In 1969 kondigt Diana Ross aan dat ze The Supremes gaat verlaten en een solocarrière begint. Met de toepasselijke hitsingle Someday We’ll Be Together neemt ze afscheid van het trio. In de loop der jaren worden diverse pogingen ondernomen om The Supremes weer bij elkaar te brengen, zonder dat er ooit eentje werkelijk slaagt.

15 Januari 1994:

Op 15 Januari 1994 overleed Harry Nilsson. Hij werd slechts 43 jaar.

In de jaren 80 trok Nilsson, die in de eerdere decennia succesvol was geweest met Everybody’s Talking en Without You, zich terug uit de muziekindustrie. Zijn stembanden waren, nadat hij eerder tijdens opnamen z’n stembanden had gescheurd, permanent beschadigd. Begin jaren 90 bleek zijn manager ervandoor met zijn geld en een faillissement dreigde. Nadat hij in 1993 een hartaanval kreeg, begon hij weer nieuwe liedjes te schrijven en op te nemen. Enkele dagen na de laatste opnamen van het niet uitgegeven album Papa’s Got a Brown New Robe overleed Nilsson aan een tweede hartaanval.

15 Januari 1972:

Op 15 Januari 1972 scoort Don McLean een wereldwijde nummer 1 hit met American Pie.

Bij een tragisch vliegtuigongeluk, op 3 Februari 1959, worden in één klap drie grote muzikanten van ons ontnomen: Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper. Het nieuws slaat dan ook in als een bom. Buddy’s zwangere vrouw, Maria Elena, ziet het nieuws over de crash op televisie. Ze schrikt zo erg dat ze een miskraam krijgt. Ook Waylon Jennings is in shock, hij denkt terug aan het grapje dat hij de dag ervoor had gemaakt. Het laat hem nooit meer los. Singer-songwriter Don McLean schrijft in 1971 een liedje over het ongeval, American Pie, waarin de zin ‘The Day The Music Died’ voorkomt. De geschiedenisboeken nemen die term over en een legende is geboren.

15 Januari 2018:

Dolores O’Riordan, de leadzangeres van de band The Cranberries, overleed op 15 Januari 2018. Ze werd slechts 46 jaar.

The Cranberries maakten in de jaren negentig furore met hits als Linger, Zombie en Ode To My Family. De band, verder bestaande uit gitarist Noel Hogan, bassist Mike Hogan en drummer Fergal Lawler, verkocht wereldwijd meer dan veertig miljoen albums.

O’ Riordans persoonlijke geluk ging niet gelijk op met haar succesvolle muzikale carrière. Sinds het midden van de jaren 90 kreeg ze last van depressies. ‘Je komt op een punt dat je jezelf dood wenst. Je gelooft op zo’n moment dat de dood onmogelijk erger kan zijn dan de plek waar je op dat moment bent’, zei de zangeres hier ooit over. Vorig jaar nog maakte ze bekend een bipolaire stoornis te hebben.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be