Muziekgeschiedenis in een Notendop: 9/10 t.e.m. 15/10.

~ 9 Oktober 1978:

Op 9 Oktober 1978 overlijdt Jacques Brel (na een ruig, hartstochtelijk en nomadisch bestaan) aan de gevolgen van longkanker. De voormalige Brusselse kartonverkoper werd slechts 49 jaar. Brel was een fenomeen, met z’n expressieve stijl en zin voor het theatrale groeide hij uit tot een wereldwijde ster, een monument. De chansonnier zou in totaal zo’n 200 liedjes op plaat zetten, het gros daarvan werden klassiekers. De teksten behandelde thema’s als: ongelukkige liefdes, vrouwen, de dood en het ruige (nacht)leven. Zijn inspiratie deed hij op in obscure nachtkroegen, waar hij na optredens (veelvuldig) tot in de vroege uurtjes aan de toog bleef hangen. Brel tilde het chanson (in ons land vaak geassocieerd met leven als God in Frankrijk) naar een hoger niveau, hij gaf het zelfs een zeker Rock & Roll gehalte.

Niet toevallig dus dat Jacques Brel de meest bewonderde en meest vertaalde Belgische zanger aller tijden is. Zo had Terry Jacks twee hits met Brel-vertalingen: zowel “Seasons In The Sun” (“Le Moribond”) als “If You Go Away” (“Ne Me Quitte Pas”) werden door het schrijverstalent van de Amerikaanse dichter Rodney Marvin McKuen succesvol in het Engelse taalgebied. De meeste Nederlandse vertalingen van de liedjes van Brel kwamen echter van Ernst Van Altena.

~ 10 Oktober 1963:

Op 10 Oktober 1963 overleed Edith Piaf. De lyrische straatmus en grande dame van het Franse lied kende een tragische levensdorst naar liefde en muziek.

Piaf leefde de laatste maanden van haar leven teruggetrokken in Grasse, waar ze stierf in het bijzijn van haar toenmalige man. Omdat het voor haar fans onbegrijpelijk zou zijn dat de grote dame niet in Parijs stierf, werd haar lichaam ’s nachts in alle stilte overgebracht naar haar appartement in de hoofdstad. Haar dood werd daar de volgende dag in scène gezet.

Piafs overlijden brengt een nationale stroom van verdriet op gang. Op de dag van haar begrafenis kleuren de straten van Parijs zwart, en haar uitvaartstoet – waarin ook Marlene Dietrich meeloopt – brengt een volksverhuizing teweeg in de richting van het kerkhof Père-Lachaise, waar ze tot vandaag begraven ligt.

~ 10 Oktober 2015:

De Schotse zanger Jim Diamond overleed op 10 Oktober 2015. Hij werd 64 jaar. Diamond is bij het grote publiek vooral bekend van de hit “I Should Have Known Better”. De zanger liet echter in 1982 al van zich spreken met de band PH.D, van “I Won’t Let You Down” werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

In 2011 bracht hij zijn laatste album uit, “City of Soul”.

~ 10 Oktober 2009:

Op 10 Oktober 2009 overleed Stephen Gately, samen met Ronan Keating was hij leadzanger bij de in de jaren negentig razend populaire jongensgroep Boyzone. De zanger werd slechts 33 jaar.

Toen de groep in 2000 uit elkaar ging was Gately de eerste die een solocarrièrre begon. Hij bracht een album uit getiteld “New Beginning”. Later maakte hij furore als musicalster. Hij speelde onder meer in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat en The Wizard of Oz.
In 2008 kwam Boyzone nog een keer samen in de oude bezetting voor een reünietour.

~ 10 Oktober 2010:

Op 10 Oktober 2010 overleed de Amerikaanse Soullegende Solomon Burke. De zwaarlijvige zanger stierf op 70jarige leeftijd.

De Soullegende heeft meerdere klassiekers op zijn naam staan, waaronder “Everybody Needs Somebody”. Een Amerikaanse dj bestempelde de zanger halverwege de jaren zestig als ‘king of rock & soul’. Een titel die hij de rest van zijn leven met trots bleef dragen. In 2003 won hij een Grammy met het album “Don’t Give Up On Me”.

Naast predikant en artiest was de Amerikaan ook eigenaar van een kerk, een keten van begrafenisondernemingen en een limousineverhuurbedrijf.

~ 11 Oktober 2003:

Op 11 Oktober 2003 staat Nena na twintig jaar eindelijk nog eens op nummer 1, met “Anyplace, Anywhere, Anytime”. Een duet met Kim Wilde.

Naar aanleiding van haar twintigjarige jubileum brengt Nena in 2003 “Nena Ft. Nena” uit, een album waarvoor ze haar bekendste nummers opnieuw heeft opgenomen. Onder andere Udo Lindenberg is hierop te horen. Het duet met Kim Wilde verschijnt op single. De Engelse zangeres is dat jaar in haar thuisland te zien als presentatrice van een eigen huis- en tuinprogramma.

~ 12 Oktober 1997:

In 1969 schreef de Amerikaanse Countryzanger John Denver het liedje “Leaving On A Jetplane” voor Peter, Paul & Mary. De Amerikaanse nummer 1 hit bleek een voorspellende waarde te hebben. Want bijna dertig jaar later verongelukte John Denver met een door hem zelf bestuurd vliegtuigje. Daarmee kwam veel te vroeg een einde aan het leven van een zeer geliefde zanger, die zich gedurende zijn carrière inzette voor een verbetering van de wereld.

Denver zat in zijn privevliegtuig dat 30 minuten nadat deze was opgestegen, van de luchthaven van Monterrey, neerstortte voor de kust van Californie. Waarschijnlijk stortte het vliegtuigje van Denver neer omdat hij nog maar weinig ervaring had met dit type toestel. John Denver overleed op 12 Oktober 1997 en werd maar 53 jaar oud.

~ 12 Oktober 1971:

Op 12 Oktober 1971 overleed de Amerikaanse Rock n’ Roll zanger Gene Vincent.

Eind jaren vijftig was Gene Vincent erg populair en zijn invloed op de Rockmuziek is nog steeds te merken, Nummers als “Bluejean Bop” en “Race With The Devil” zijn nog steeds enorm populair. In de jaren zestig ging het bergafwaarts met Vincents carrière. In 1960 raakte hij ernstig gewond bij een auto-ongeluk toen hij op tournee was in Groot-Brittannië. Bij datzelfde ongeluk stierf Eddie Cochran. Nadien probeerde hij zijn carrière nog te hervatten met Country- en Folkmuziek maar zonder succes.

In 1971 stierf Vincent aan een maagzweer. In 1997 werd hij als eerste geïntroduceerd in de Rockabilly Hall of Fame, een jaar later gevolgd door een introductie in de Rock and Roll Hall of Fame.

~ 13 Oktober 1984:

In de week van 13 Oktober 1984 heeft Stevie Wonder z’n enige Belgische nummer 1 hit te pakken met “I Just Called To Say I Love You”.

Stevie Wonder wordt in 1984 door Dionne Warwick gevraagd om aan de soundtrack van een nieuwe film, genaamd Woman In Red, bij te dragen. Hij is dan al een tijdje bezig met “I Just Called To Say I Love You”, en besluit het te laten horen. Lionel Richie helpt hem met de productie van het nummer, dat in de VS een gouden status verkrijgt. Wonder ontvangt ook nog eens een Oscar voor beste originele filmsong.

~ 14 Oktober 1991:

In Oktober 1991 breekt “(Everything I Do) I Do It For You” van Bryan Adams alle hitparade records. De single kwam in de Zomer al op de markt en werd snel de best verkochte plaat van het jaar. In Groot-Brittannië en Nederland werd het de langst genoteerde nummer 1 hit tot dan toe, met een notering van respectievelijk zestien en elf weken op de eerste plaats. In onze eigenste Hitjock Hitlist stond “(Everything I Do) I Do It For You” maar liefst zestien weken op nummer 1.

Als het aan de producenten van Robin Hood: Prince Of Thieves had gelegen was “(Everything I Do) I Do It For You” nooit in de film gekomen. De filmmaatschappij wilde eerder muziek die paste bij de periode waarin het verhaal zich afspeelde. Middeleeuws dus, met mandolines en een luit. Componist Michael Kamen ging met deze opdracht aan de slag. Hij gebruikte een oude melodielijn en maakte er een Folkarrangement van. Kamen wilde het liedje laten inzingen door Annie Lennox of Kate Bush. Beide artiesten weigerde en vervolgens werd de compositie aangeboden aan Peter Cetera en Lisa Stansfield, ook van hen kreeg hij een negatief antwoord. En dus kwamen de producenten bij Bryan Adams terecht. De Canadese houthakker wou het nummer wel opnemen, maar dan met een Rockarrangement en een nieuwe tekst. Zowel Kamen als de filmmaatschappij waren niet meteen wild van het idee en vonden de Rockballad die Adams voor ogen had, totaal niet passen bij het verhaal van de film. De zanger hield echter voet bij stuk. De producenten en Michael Kamen zullen zich hun negativieit ten opzichte van het nummer later wellicht beklaagt hebben. “(Everything I Do) I Do It For You” groeide uit tot een klassieker van formaat, in België stond het liedje maar liefst twaalf weken op nummer 1.

~ 15 Oktober 1980:

Op 15 Oktober 1980 geeft U2 z’n eerste concert in Nederland, in de Melkweg in Amsterdam.

De Ierse Rockband werd in die beginperiode, evenals bv The Simple Minds, veelal tot de stroming New Wave gerekend. U2 ontwikkelde op de eerste albums, “Boy” (1980) en “October” (1981), evenwel een eigen en duidelijk herkenbare stijl. Vooral in de beginjaren had het Christelijke geloof een sterke invloed op de songteksten van de band, wat met name te merken is aan nummers als “I will Follow”, “Gloria” en “With a Shout (Jerusalem)”.

(pdg).

Geef een reactie